Make your own free website on Tripod.com
 
Sentuhan Inspirasi 2000

September 2001

30 September 2001
Pehh..penat gile..dah lah panas....hmm hari ni family day TNB..pagi lagi aku dah mengangkut anak sedara aku gi ke padang kelab...ni nak story sket pasal betapa aku..yan...ahmad....gile bowling..samalam macam nak rak....dlm kul 3.45 kami janji jumpa kat endah parade..kat sana lane penuh sampai pukul 7.00pm...pastu kami berangkut ke IOI mall plak..hmmm hampi r sejam menunggu lane tapi tak dapat..akhirnya kat kaunter tu kata ada tornament pukul 6.00 tapi still ada 8 lane lagi yang ava
ilable....sebab dah tunggu lama so kami ingat tunggu ajelah..alang-alang menyeluk pekasam biar berjam...

rupanya nasib still tak menyebelahi...akhirnya setelah 4 jam menunggu..berdiri..duduk..makan..sembahyang..melangut....pukul 9.00 baru kami dapat lane dan dapat main bowling..tension tunggu punye pasal kami bantai main sampai pukul 12.00 tengah malam..bayangkan betapa gilenye sampai tunggu dari pukul 4.00 berkampung aku berempat kat IOI mall malam semalam...

Penat laa..family day tahun ni tak berapa best sgt....goodies pun kurang..beg pun dapat satu aje...oklah...aku sakit perut..sakit bulanan dah tiba....

29 September 2001
Aku ngan Is gi tido shah Alam umah kak Jue...hmm pagi ni aku berguling-guling sakit perut sakit biasa dah datang...ingatkan plan nak ke GIANT yang terbesar kat SA tapi sebab sakit perut semua kensel..malam tadi aku ngan is..ngan anak sedara aku yang lain-lain pulun duduk buat samosa...sedap samosa yang kami buat...punyer la excited...pukul 2.00 pagi baru siap semuanya....

tak nak cerita panjang....

Resepi nak wat samosa...
Inti samosa: sama macam nak wat inti karipap
keledek..potong dadu...dimasak dengna serbuk kari....sampai empuk..tapi jangan lembik sangat pastu tambah sayur campur yang ada jagung ngan carot...

kulit samosa tu guna kulit popia...amik inti tu letak atak kulit popia pastu gulung tiga segi...hmmm cubalah...senanga je wat dia..kalau nak rasa samosa yang aku buat masih lagi ada stok..jom datang umah aku...
 
 

28 September 2001
Sebab site baru...maka semangat nak tulis pun baru jugak..harap-harap tak hangat tahi ayam sudah laa....aku nak cite pasal pemandu bangang..semalam aku nak gi opis..cam biasalah...jalan kat depan angkasapuri nak ke opis aku...memang la pot jammed yang paling teruk...kalau stranded kat situ 15 minit belum tentu aku boleh sampai ke opis...as usual..aku dan banyak kereta kereta lain akan memotong sebelah kanan...potong Q yang panjang gile..start dari bukit angkasa sampai lah kat traffik light...kat depan opis aku...ini memang biasa dan senerio ni memang boleh dilihat setiap pagi...

So aku potong ke kanan...ada sebuah kereta wira dari arah bertentangan...seorang pemandu yang bangang...seorang lelaki umur lewat 20-an..dah lah tak hensem.ada hati nak ngorat aku..hish dia tak nak bagi jalan kat aku..sebab dia tengok aku pompuan pakai tudung...ayu gitu-gitu...dia terus menghimpit ke arah kereta aku...hmm kira nekad lahh ni..aku pun jalan jugak...tapi hisshh geramnya...at last aku terpaksa perlahankan wira sebab memang dah dekat sangat kete dia dgn kete aku...kurang ajar betul mamat tu...jalan belah kanan tu sikit punyer luas hanya kete dia sebuah aje..oleh kerana terlampau bengang aku blah dan terus bagi finger kat mamat tu...hmm lantak laa...orang nak tengok ke apa-apa ke aku tak kisah....kurang sket pahala puasa aku semalam...heehhh aku memang garang specially pada yang kurang didikan macam mamat ni...nak bergurau konon..tapi tempat tak sesuaaaiii.

Pemandu lelaki selalu membuat tanggapan yang semua orang pompuan bawak kereta terhegeh hegeh..itu tidak betul..memang tak dinafikan sebahagian dari orang pompuan memang bawak kete terhegeh-hegeh tapi bukan semua...tolong lah ok..tak semua driver pompuan macam tu...malah ada jugak segelintir driver lelaki yang bawak kereta lagi teruk dari orang pompuan...sakit hati kalau mengekor kat belakang kete diorang ni....hish...sabar ajelah...aku bawak kete memang kurang sabar..kalau angin datang nak laju aje..kalau tak hmm rileks aje..tapi most of the time aku memang pemandu yang adventure...bawak kete gile-gile suka cilok sana-sini...tapi jangan contohi aku..sebab bahaya sebenarnya...

Heehh...hehh salah sorang awek pemandu brutal yang aku baru kenal ialah awin....tapi ada sorang pemandu yang begitu bersopan santun dijalan raya ialah kak aquil dan pemandu hentam kromo yang memang aku dah kenal sejak azali ialah is..masing-masing ada cara pemanduan yang tersendiri...yang penting masa memandu buka 5 mata..2 mata yang ALLAH kurniakan, 2 side miror dan satu middle mirror...semua tu memainkan peranan yang sangat penting masa memandu...lagi satu masa drive jangan berangan..otak kena sentiasa berjalana...tolonglah tumpukan sepenuh perhatian masa memandu jadi kalau apa-apa yang nak berlaku otak akan cepat berfikir the best solution macam mana nak elakkan perkara yang tak baik berlaku masa kita memandu...tapi kalau dah elak macam mana pun tetap nak jadi juga itu tak boleh nak buat apakan..itu kuasa ALLAH...berhati-hati dijalan raya...

tips hari ini:
Setiap kali masuk kereta jangan lupa baca bismillah..dan baca doa. Sebelum berjalan jauh atau balik kampung...sila check minyak hitam..air bateri dan air kereta anda..pastikan minyak kereta cukup....dan bawak lah satu botol air sebagai bekalan kalau berlaku kecemasan..misalnya kalau air kereta kering atau secara tetiba dalam perjalanan kat kawasan pendalaman rasa nak buang air...haha kalau tak tahan kan ada air untuk cuci...ok jangan lupa service kereta setiap 5000 km....jaga kereta bebaik..insyaALLAH kete pun akan jaga kita dengan baik jugak.

27 September 2001
So hari ni jenel aku berwajah baru...beralamat baru...dan tuannya pun setiap hari sentiasa memasang azam baru...hish merah sangat la makngah...memang la sebab merah warna kegemaran aku....tapi tak nak lah nanti ijah kata kat aku plak..aiikkk dulu suka warna hitam pastu warna merah pastu warna kelabu...pastu warna hijau tahi kerbau pastu ntah warna apa-apa lagi ntah..heeehhh citarasa manusia kan sentiasa berubah-ubah...

Pastu masa aku wat jenel baru ni....aku pk..aku cedok idea kak max sket..cedok idea sebab aku rasa senang aje nak buka jenel dia...pastu aku sukalah sebab jenel kak max yang baru tu nampak simple...jadi aku buat satu yang ala-ala jenel kak max..tapi lain sikit...lagipun senang aje nak wat yang simple camni kan...cumanya populoriti jenel aku kureng sket berbanding jenel kak max sebab kak max memang orang fofulor dia doktor pasal tu orang sentiasa cari dia..orang sakit..orang accident...orang tua..muda..tak kira umur dan jantina..bangsa dan agama..berbanding dengan aku ni...hmm...ala dia dah memang orang fofulor...

Pastu aku pk lagi..hish orang lain suka tak nak baca jenel aku selalu...hmmm..kalau cite boring orang malas nak masuk..kalau download lambat pun orang malas nak masuk...so kena create cita yang kelas gitu...cam cerita hidup seorang wanita yang gagah....cayalah sera..akak memang suka baca buku cite sera tu...sama cam cite kak max...rudy..kak aquil..nett.selamat kembali...ed..kak maz..ijah..(macam nak tulis nama sume-sume kat dalam ni) alamak..sume orang punyer cite best senonya...(tiru ayat kak aquil)..semua orangnyer jenel memang best dan kelas....jangan marah kalau nama korang tak kena sebut...next time nama korang plak akan diwar-warkan...

apa-apa pun ini mukadimah bagi site jenel yang baru...mungkin jugak isi kandungan jenel ni akan berubah...asyik jiwang...sedih....boring jugak...aku namakan site ini sebagai R.E.A.L.I.S.T.I.K  a.k.a Sentuhan Inspirasi..mungkin ada sesuatu yang baru akan tiba...nantikan saatnya..selamat membaca...selamat berkenalan...selamat untuk semua yang berada di arena jenel ini...

Tips hari ini:
Kalau hidung berdarah secara tiba-tiba..mungkin sebab badan terlalu panas..duduk atau baring dengan tengadahkan kepala ke atas...ambil sehelai daun sireh gulung dan sumbatkan kedalam hidung yang berdarah tadi.....insyaALLAH..kalau badan panas sgt cepat-cepat pergi jumpa doktor...doktor Max..kasi sevice free aje..

26 Sept 2001
 Dah lama aku tak tukar background jenel aku...boringkan asyik gambar yang sama. Aku terfikir nak transfer semula jenel aku kat blogger tapi malas pulak nak buat..lagipun aku rasa ramai yang susah nak buka jenal aku sebab lambat..banyak gamabr..tengok la bila aku rajin sket nanti..Ni background baru aku..gambar cam gambar tut.. tapi aku tahu buat masa ni aku pun tengah berguling sama...otak pun tengah pusing pusing sama cam yang digambarkan kat dalam background ni..

Currently tak ada apa yang menarik dalam hidup ini kecuali boring...boring dan boring...itu yang mampu aku luahkan untuk sekian kalinya...dan kini baru aku faham dan mengerti apa itu perasaan boring...sungguh menyakitkan

Semalam aku dapat surat dari langkawi...kak Max hantar gambar pada aku..gambar kami masa jumpa-jumpa dulu..time kasih kak max...itu sahaja untuk hari ini...kepala aku sakit...ada tak sesiapa yang sudi mengubatkan hati aku yang tengah boring ni....untuk sahabat di arena jenel...korang tentu lebih mengerti dan memahami apa yang aku hadapi saat ini.

Selasa - 25 Sept 2001
 Ramai yang risau pasal aku...janganlah risau ok..aku masih lagi macam ni...aku kat sini ok...cumanya kurang sihat..aku tahu dah lama aku tak update jenel..dah lama tak tulis cerita...kalau tulis pun 2-3 hari sekali baru aku update. Sebenarnya aku tak sihat...ahad yang lepas aku lawan netball tapi ntah kenapa agaknya badan aku sakit sakit..tak macam selalu..specially lutut aku..aku rasa tak sihat...badan aku sakit-sakit...aku tak boleh bangun..tapi aku gagah kan jugak untuk pergi opis masa hari Isnin...aku datang jugak walaupun dalam kesakitan...

Pastu aku gi klinik dan doktor bagi aku MC...doktor tanya nak berapa hari cuti..aku kata sehari cukup laa..bukan apa sebab hari ni...selasa aku ada seminar kat Hyatt Regency..esok plak aku kena bawak executives baru gi melawat site kat kelana jaya..so memang tak boleh cuti lama-lama...aku cuma perlu rehat...physical aku stress..

Netball..team aku menang..dapat tempat pertama..dapat hadiah...tapi kami kena marah dengan couch...kami main teruk..kami main cam orang tak pro....so kami kena lecture hampir sejam kat dalam dewan kelab...couch kata kalau macam ni lah cara permainan kami...kalau macam ni lah skill yang kami tunjukkan tentu kat bangkok nanti kami akan disayur-sayurkan oleh team polis...aku dengar aje apa yang couch katakan..memang betul..aku pun tak nafikan semua orang main dengan begitu teruk sekali..semua orang macam main main..bukan bermain...apa-apa pun aku berazam akan memperbaiki mutu permainan aku...aku pun sama gak shooting bola pun tak menjadi...

Hari sabtu...naza a.k.a Nazrol hafiz datang KL..kami dating....aku belanja naza makan pizza kat bangsar..bukan dating..saja aje jumpa..kami gi round round aku el yang bawak..sebab nak naza nak cari kedai untuk projek dia..aku doakan projek diorang ni berjaya sebab nanti aku boleh tumpang..naza tentang business hotdog tu jangan lupa taua...lepas tu aku naza dgn is gi sunway pyramid jumpa dengan tahrizi..tahu siapa tu tahrizi abang cik daun rupanya...abang cik daun yang sulung ngan nita ngana dik naza...hmm selamat berkenalan..jangan jeles....terima kasih kat tahrizi ngan naza yang belanja aku dengan Is mc donald... 

Itu lah serba sedikit alkisah aku selama beberapa hari....seminar aku hari ni dari pukul 9.00 sampai kul 5.00 petang..hari ni masuk aje opis..banyak le pulak kawan-kawan yang ping nak ajak chat..sorry ye..nantilah kita chat...hmm rasa teringin nak main bowling malam ni....

Jumaat - 21 Sept 2001
Aku sakit mulut...

Riz berteleku sendirian di hujung katil. Biliknya yang sepi meyimpan seribu cerita dan nostalgia.Pandangan dilemparkan jauh menembusi tingkap rumah yang memang sedia terbuka.Sesekali angannya diganggu oleh bunyi enjin motor dan kereta dari jalanraya berhampiran. Sungai kelang mengalir tenang. Hujan lebat malam tadi menjadikan airnya hampir melimpah ke tepi tebing..

"hoii berangan ke"..jergah itah yang baru keluar dari bilik air. Mengirai-ngirai rambutnya yang masih basah sambil menjenguk ke luar. Kau ni riz..apa lagi lah yang kau fikirkan ni...aku tengok tak habis-habis kau berangan..sambung itah. Riz hanya membatukan diri.Didalam kepalanya hanya terkenangkan peristiwa beberapa bulan yang lalu.Amat sukar bagi riz untuk melupakan segalanya. "Dah ke" balas riz ringkas lalu bingkas bangun mencapai tuala yang tergantung dan menuju ke bilik air. 

*****************************
Hari ni sayang masak kan untuk abang ye. Begitu ceria sekali suara Eman memujuk Riz. Sayup kedengaran di gagang telefon.Ok lah abang nanti Riz masak kan untuk abang. Petang itu seperti biasa riz mengambil eman di hadapan pejabatnya. Dari jauh kelihatan eman berbaju biru menanti dengan sebuah senyuman. Eman melangkah masuk ke dalam kereta sambil melirikkan sebuah senyuman. Sayang abang sihat hari ini. Sapa eman sambil mengulas lembut tangan Riz. Riz hanya tersenyum. Jauh disudut hati riz bersyukur kerana ditemukan dengan lelaki sebaik eman. "Pakcik tak de ke hari ni abang' soal riz. Abang saja tak bagi pakcik ambil abang hari ini. Balas eman penuh ceria.Riz memandu terus ke sebuah pasaraya. Mereka membeli ikan dan keperluan untuk memasak petang nanti. Lima puluh tiga ringgit encik kata juruwang sambil memandang tepat ke arah riz.. Riz mengambil wang untuk membayar dan mereka berlalu pergi. 

Sungguh berselera sekali eman menjamah masakan Riz. Tak lekang pujian demi pujian yang diberikan. Riz hanya tersenyum melihat gelagat eman yang begitu berselera. Pandai sayang abang masak. Macam ni lah baru boleh jadi isteri abang. Puji eman sambil tersenyum.Lina dan itah berkurung di dalam bilik. Begitulah gelagat mereka apabila eman datang ke rumah. Eman jarang sekali bertandang ke rumah riz. Bukan riz tak suka tapi riz tahu ada antara teman serumah yang tidak secucuk dengan eman. Riz harus menjaga hati dan perasaan semua orang

**********************************
 

 Khamis - 20 Sept 2001
 Cinta di awal garisan
Kau ni memang jenis tak sabar lah riz...kalau nak sesuatu benda semua nak cepat...kadang-kadang...sehari kau rasakan terlalu lambat...selagi kau tak dapat selagi tu lah kau tak kan tenteram..selagi tu lah kau akan mendesak..aku kenal sangat dengan perangai kau ni...kau kena tunggu lagi 3 bulan riz bukannya lama pun..kata itah...tapi sampai bila aku harus macam ni itah ...sampai bila aku nak kena tunggu..sampai bila aku mesti terapung-apung sendirian..tergantung dengan hanya cerita-cerita dari orang ketiga...aku perlu kan kepastian..kalau tidak aku tak akan tenteram..bentak riz...

Sabar lah sikit riz..kalau ada jodoh kau dengan dia nanti adalah tu...pujuk itah...abis aku nak buat apa sekarang itah..melangut aje macam ni...menunggu ibarat menanti buah yang tak jatuh...hari-hari aku ni dengan muka tak malu hantar berita pada dia.kau pun tahu kan..aku ni tak pernah putus asa itah..turut la jugak kehendak mak bapak dia..tapi kalau macam ni selalu aku bosan...aku kesian dengan mak dan ayah dia yang bersungguh itah...tapi dia...seminggu belum tentu sekali hantar berita pada aku..aku faham dia sibuk tapi hantarlah..ni ntah suka ntah tidak...kesian mak dan ayah dia bersungguh-sungguh dalam hal ni...tapi dia kat sana..pening lah kepala aku itah...riz merungut....riz kau ni boleh sabar tak..kau tak yakin apa yang mak dengan ayah dia katakan..bentak itah..memanglah aku yakin itah...yakin sangat..tapi aku perlukan kepastian itah..kalau dia buat macam ni aku jadi serba salah..kalau dia betul-betul suka cakap lah terus terang. ini tidak..aku sendiri tak tahu apa yang dia rasa...aku jadi serba salah sekarang itah..kau tahu dah hampir 3 bulan aku cuba nak mulakan sesuatu dengan dia..tapi dia macam tu lah..style dia..stone aje..aku pulak yang rasa macam terhegeh-hegeh ..rungut riz lagi...ala riz kau tahu perangai dia memang macam tu kan..kau jangan la ambik hati riz..dah dia tu memang jenis yang tak pandai benda ni semua..tak tahu nak itu ini..lagi kau mau bising..dah lah riz..ko ni tak lama lagi dia balik kan...kau sabar la sikit lagi ye...nanti kau tanya dia betul-betul...face to face selesai..kan senang..udah lah bising-bising pun tak de guna...sabar..sabar berapa lama lagi mau sabar itah..

Kau ni tetiba memekak kat aku pasal si Lufi ni kenapa riz..selalunya kau tak kisah pun...dah tak sabar nak kawin ke..ke ada udang disebalik mee ni usik itah...EJ contact aku semula..hah EJ kontek ko..apasal terkejut...betul lah buat apa aku nak tipu kau plak..itah kelihatan terkejut..ko bio betul riz..bukan dia dah jauh hati dengan ko ke dulu...memang aaa dia frust...abis macam mana tiba-tiba dia boleh muncul plak ni..macam tahu-tahu aje dia tu..entahlah itah..apa agaknya mimpi mamat tu..hampir setahun dia menyepikan diri tiba-tiba dia muncul pulak minggu lepas..terkejut jugak aku..dia mati-mati ingat aku dah kawin dgn jantan keparat tu..hish ni semua jantan tak guna tu punyer pasal..sakit hati aku tau..dah lah riz..tak usah dikenangkan..perkara yang dah lepas tu biarkan lah...heehh abis EJ tahu lah ko single sekarang ni..soal itah lagi..iyelah memang dia tahu..mula-mula tu dia memang tak percaya langsung..lepas tu bila aku dah cerita kat dia hal yang sebenar barulah dia percaya...abis macam mana..soal itah lagi..macam mana macam mana...macam ni laa...ooo patut lah ko bising ngan si Lufi tu..heehh si lembap tu..aku panggil dia lembap ye riz...usik itah..ko ni tak baik tau panggil dia lembap..apa aku nak kata kat EJ itah..dia asyik tanya aku dah ada pengganti ke belum...sikit-sikit kata nak sambung semula dengan aku...tu yang aku serba salah ni itah...apa yang patut aku kata kat EJ..patut ke aku cakap tentang Lufi...

Riz aku ingat kau kawan biasa-biasa dulu dengan EJ tu ye..kau jangan lah bagi harapan kat mamat tu..dia tu dah sah memang macam orang mengantuk yang disarungkan bantal..baik kau settle dulu dengan Lufi ni..aku kesian tengok mak ayah dia tu..memang bersungguh betul diaorang tu nak kau jadi menantu diorang...ala..3 bulan aje lagi Riz...tak lama..pejam celik pejam celik dah 3 bulan...aku tak nak nanti ada yang kecewa dalam hal ni..aku takut nanti kalau kau sambung dengan EJ..bila Lufi balik sini dan dia kata setuju pulak nak kawin dengan kau..tak ke naya jadi nye nanti..kau bawak lah bertenang riz..sambil-sambil tu buatlah istikarah..minta ALLAH tunjukkan mana yang terbaik buat kau...aku tengok dua-dua tu pun ok..masing-masing ada kelebihan tersendiri..nasihat itah....aku pun ingat macam tu jugak lah itah...

Sabtu - 16 September 2001
Pagi aku dah bangun..cam biasa...hari ni aku kena basuh kereta...wira dah terlalu comot..kotor sangat...dah cam bukan kete aku plak...wira selalunya bersih berkilat....tapi minggu ni wira comot....dah tak hensem wira jadinya....abis basuh kereta aku mandi dan terus bersiap untuk gi service kereta kat malim...is, chombie ngan pijah belum bangun lagi...depa dah bangun sembahyang subuh pastu sambung tido semula...mak dah wat nasi goreng..aku makan sikit sekadar alas perut dan minum seteguk teh panas yang mak dah buat...argghh rindunya nak makan nasi goreng tu lagi...

Sampai malim aku menanti sehingga wira siap diservice..pukul 11.30 wira siap dan aku balik umah..masing-masing tengah mengadap tv..aku join sekali...sukan SEA belum berakhir..dan nampaknya malaysia cam ada chance nak jadi juara keseluruhan....mak dah janji nak pegi simpang empat lepas zohor nanti...chombie plak mendesak nak ajak mandi laut...

Lepas zohor kami bertolak satu kereta ke simpang empat...solok betul rumah pakcik tu..hmm....gedebuk gedebak..aku ngan Is yang menjadi bahan ujikaji..chombie dan pijah sekadar memerhati...banyak sekali soalan dan pertanyaan..macam-macam perkara..dan aku tahu is yang paling berminat...abis semua perkara dia nak tanya..selesai semua proses...balik umah dah petang sgt so tak leh nak mandi laut..kami pi beli goreng pisang kat kg gelam..janji ngan chombie pi mandi laut esok pagi

Ujikaji..ujikaji yang buat kan aku senyum..dan sampai umah kami berempat masih bincangkan implikasi dan kesan ujikaji tersebut sampai le kami tertidor...masih letih...asalkan mak puas hati sudah laa...aku kan anak yang baik ...
 

Jumaat - 14 Septrmber 2001

Mailbox aku memang penuh...sejak kes WTC kena attacked mailbox aku makin penuh dengan cerita-cerita dan gambar-gamabr yang kengkawan aku hantar..tak kurang juga cerita tentang Osama bin Laden..aku plak memang setiap hari sejak US kena bomb tu mengadap TV...tapi aku tahu CNN macam berat sebelah...aku tahu banyak benda yang diwar-war kan hanya lah satu cara untuk mengaburi mata penonton...aku baca bibliografi Osama bin Laden kat salah satu email yang aku terima....hmm lepas tu aku fikir sejenak...then aku kait kan apa yang dah berlaku kat US...sesungguhnya ALLAH lebih berkuasa dan maha mengetahui...

Seronok dah nak balik kampung..rindu sangat kat bukhari....tengahari aku gi umah moklong amik frame ayat quran yang mak tempah...aku fikir lagi...apalah aku ni betul ke tak..pastu aku diam aje..aku pun tak tahu..malas laaa...aku memang tengah malas sangat..badan dah lah asyik sakit-sakit aje...rasa macam orang tua sekarang ni..sakit sana...sakit sini...tapi memang dah tua pun...dah suku abad hidup..tua la tu...

Petang chombie call....aku nak ikut ko balik kampung..aikk..minah ni...aritu aku ajak tak nak....agaknya dia dah ubah fikiran le tu...pijah pun ikut sekali...aku dengar suara chombie kat gagang tepon aku...ok....pukul 6.00 baru pijah sampai kat LRT Abdullah Hukum...amik pijah kami bertiga terus bertolak balik melaka..tak singgah umah lagi dah tapi aku singgah pi beli barang kete...esok nak service kereta....

Hujan lebat sgt 3 kali chombie called...takut sgt aku tinggalkan dia..sampai tol bangi dalam pukul 7.00..amik chombie dan terus balik melaka..dalam perjalanan hujan lebat sangat..kiri kanan jalan memang banyak sangat accident..dalam hati doa sanagt ALLAH selamatkan perjalanan kami..alhamdulilllah selamat sampai kat kampung...aku letih sangat..memandu waktu malam..aku tak suka sebab mata aku kurang nampak..lagi pulak hujan lebat...jadi kena tumpukan perhatian sepenuhnya masa memandu...

Khamis - 13 Sept 2001

Mimpi aku yang ngeri...

Mungkin jugak aku terbawak-bawak pasal malam tadi aku tido lewat..lepas sembahyang maghrib dan baca yaasin lepas tu aku dan tina main bowling...aku tahu aku tak de mood..aku tension sebab siang tadi aku bengang dengan mamat  F..jadi performance permainan aku malam tadi memang tak elok..iyelah sebab perasaan bengang tu masih ada...belum sempat nak luahkan kat Is sebab dia cuti hari ni.. mamat F sesuka hati menjatuhkan airmuka aku depan En. A.malu aku..hampir menitiskan airmata tapi aku tahan jugak....tension betul aku...apa pun dia memang tak profesional dan sentiasa ingat dia sahaja yang banyak kerja dan dia saja yang penting kat opis ni..whatever la...memang macam tu kalau dah jenis yang kaki ampu...tak boleh nak tolong la kan...anak cina makan pengat sendiri mau ingat..

back to the story..balik bowling pun dah 11.30...aku letih sgt..tapi bila fikirkan ada 2-3 benda lagi nak buat so aku gagah kan juga diri ini...aku belum packing..esok plak lepas opis nak balik kampung....Tina sampai rumah basuh muka..terus tido..aku buat washing..sambil tengok sukan SEA..sidai baju yang dah dikeringkan..last sekali selepas semua selesai..lepas tengok berita pasal WTC dan US yang dah declare nak perang...aku sembahyang dan ngaji dan terus tido...

Tetiba keadaan sekeliling aku jadi huru-hara..pelik sangat..aku nampak sebuah kapal terbang yang meletup diruang angkasa..oleh kerana semua terkejut banyak accident berlaku..ramai yang lari bertempiaran...masa tu aku cuma ingat mana mak dan ayah...aku cuba cari-cari dalam keadaan manusia yang bersesak-sesak..bunyi kapal terbang semakin banyak dan bising..tak ubah seperi ketika jepun menyerang..

Satu ketika aku lihat seseorang memberi arahan supaya kami semua berlindung didalam bangunan berhampiran...seketika beberapa kapal terbang yang berlegar diruang udara semakin hampir dan dekat...kemudian aku nampak kapal terbang pemusnah berjaya menembak kesemua kapal terbang musuh. Aku tersentak..aku menangis...pup...aku tersedar...terus memandang ke arah tingkap yang memang terbuka...Alhamdulillah..syukur sangat...tiada bunyi kapal terbang...tiada bunyi bom..hanya ketenangan pagi yang sesekali hanya diganggu oleh bunyi motor dan kereta..langit masih gelap..baru jam 4.30 pagi..aku bersyukur sangat...tapi mimpi aku kali ini sungguh pelik...sungguh menakutkan...

Selasa - 11 Sept 2001
Semoga semua ini akan cepat berakhir..rentetan peristiwa

4.00 ptg : selepas berbalas dua tiga email dengan Hafeez, Sarah dll aku decide nak tengok bola di stadium bukit Jalil, Malaysia bertemu Vietnam untuk ke separuh akhir 

6.00 ptg : Selepas solat Asar dan iron baju aku terbaring keletihan di atas katil dan tertidur hingga Maghrib- aku letih sangat dan tak larat. Hati berbelah bagi nak pegi ke tidak..

7.30 mlm: Is confirm dia malas nak pegi, aku pun malas sebab malam ni ada Cinta Di Akhir Garisan. Aku lupa sebab last week aku tak tengok paasl malam tu gi jumpa geng jenel. Tengok roda impian..sembahyang maghrib, ngaji dan makan - meggi (kihh..kih...teringin dan lapar)

8.00-9.00 : Tengok berita dan liputan sukan SEA ke 21- tahniah Malaysia...Malaysia boleh -menanti keputusan bola

9.00: Saja tekan-tekan channel nak tengok cite best sebelum cinta di akhir garisan..dan pup channel 41..CNN tengah cover pasal plane crashed kat WTC twin tower kat NY..Aku yang tengah terbaring terus duduk terus segar..Cinta diakhir garisan ke mana apa kemana..aku dgn Is pulun tengok apa dah jadi kat NY....tetiba aku kata "eh Is kenapa kapal terbang tu terbang dekat dengan building tu" then..comentator tu menjerit..kapal terbang slamming WTC yang satu lagi..diikuti dengan satu letupan yang sgt kuat..bagaikan menonton cerita perang..dan bestnya kami dapat tengok secara live walaupun tru astro..sungguh ajaib..

10.00 : Keadaan menjadi makin teruk dan kelam kabut bila ada bom kat base WTC dan masa tu first building collapse
Kami masih tak berganjak dan tekun mengikuti perkembangan terkini... aku called pakngah..just teringat wira dan juga beberapa kawan aku yang masih kat sana..specially sarina dan Enna both dekat NY dan DC

11.00: Called haizel, my first question..weii flight ko pegi mana...and alhamdulillah dia kata dia baru sampai rumah..baru balik dari canton..aku suruh dia buka Astro.."shiiitttt" that was the first word yang keluo dari mulut dia lepas dia tengok liputan tu."I'll call u back". Letak tepon. 11.30 dia call, ada crew MAS kat sana..dan hotel diorang memang berdepan dengan WTC tu..hopefully diorang tu semua selamat..that's all information yang haizel bagitahu kat aku..

12.00: masih tekun...sesekali ubah channel ke liputan sukan SEA-happy sgt bila badminton dan bola menang...yeaaahhhh..pak ngah called...inform aku dia dah called wira..He is ok..selamat...but berhati-hati walaupun jauh dari NY dan DC..kirim salam aje..hmmmm

1.00: mata makin kuyu...tak larat dah...1.30 masuk tido...takutnya...aku takut...takut perang dunia akan meletus..yang paling sedih bila camera tunjuk kat building yang sedang terbakar then aku nampak mangsa yang terperangkap berdiri-diri kat tepi tingkap...cuba nak selamatkan diri...but there's no way to escape..dan ada yang sanggup terjun dari bangunan yang tinggi itu..

Sabotaj, Ujian ALLAH dan peringatan kepada semua
Bersama mengambil ikhtibar dari apa yang telah berlaku kepada US..hope PM will think something untuk keselamatan negara kita..since US asyik kata terrorist Islam punye angkara so kita as a muslim pun kena be prepared...pray hard untuk keselamatan kita dan kaum keluarga kita...

Mungkin ini juga peringatan ALLAH kepada kita...dunia sudah semakin hampir...
 
 

Isnin - 10 Sept 2001
Seluruh badan aku rasa sakit-sakit..mata pulak selalu berair...lelangit mula gatal..hidungku seakan tersumbat...terasa badan ini terlalu letih dan lemah sangat. Tak cukup vitamin lagi ke..atau fizikal aku terlalu stress...aku makan macam biasa cuma aku cuba untuk tak ambil nasi..tiap-tiap hari aku buat walker 15 minit..dulu-dulu aku buat pagi dan petang tapi sekarang aku buat waktu petang sahaja..kerana tahap kemalasan yang makin meningkat...lepas tu aku angkat dumbel then kalau terajin sikit aku buat easy slyder...then last sekali mesti masuk bilik sue...timbang berat badan....hari-hari timbang..kekadang turun kekadang naik..lagipun dah lama tak gi swimming dengan sauna..kalau tak boleh turun dengan lebih cepat lagi..dan dah lama tak de tournament..lagi plak training terpaksa dibatalkan sepanjang sukan SEA sebab padang kelab diguna...so kalau tak control..kalau tak exercise lemak akan diternak secara sendirinya..nanti badan semakin berat..susah nak lari masa main netball..dan tentunya cepat pancit...

Sesekali memperagakan diri depan cermin ina....puas hati...oklah..tak lah gemuk dan tak lah kurus..memang tak boleh nampak kurus sebab frame besar..tapi boleh tahu bila aku putt off weight...bila tulang kat dada ni dah timbul dan dah boleh takung air...time tu aku better stop from put off my weight...fit is the best word to describe myself...hmm iye ke..fit, athletic, tough heeh..heehh..donno la..but ramai yang kata macam tu..kawan-kawan yang dah lama tak jumpa kata aku semakin mengecik..that's tru..kalau compare dengan aku yang dulu....memang itu pun sasaran aku...berat aku dah ideal dengan tinggi..tapi aku still nak kurang kan 5 kg lagi...kalau boleh..kalau tak boleh 2 kg pun dah memadai..tapi apa yang aku perhatikan..berat sekarang dah tak boleh turun lagi...tu yang aku tension tu...Since 3 bulan yang lepas aku cuba nak turunkan berat badan aku sekarang...puas lah bersukan..extra exercise...control makan dsbnya dan berat aku tetap maintain seperti itu juga..

Berat adalah topik yang sgt sensetive bagi sesetengah orang..bagi aku pun..aku sentiasa fikir yang aku ni gemuk..sebab sejak kecik-kecik dulu dah di sogokkan begitu..cousin-cousin aku memang suka menyakat aku..so tak apalah nak kata aku gemuk ke..yang penting aku sihat dan cergas..sebenarnya isu ni boleh bagi manfaat kat semua kalau dapat dibincangkan secara terbuka..contohnya kita boleh share cara pemakanan kita dgn orang lain...mungkin kita boleh ambil idea bagaimana nak ubah tabiat pemakanan kita....boleh tanya pendapat kawan-kawan yang lain macam mana diorang boleh maintain kurus..boleh tanya doktor max camner dia kurus..apa makanan yang elok dan diet terbaik..apa makanan yang perlu kita avoid..

Gemuk atau kurusnya badan bukan pengukur tahap kesihatan dan kecergasan kita..yang penting kita kena tahu apa yang terbaik untuk badan kita..kalau nak diet pun dapatkan nasihat doktor yek...takut nanti kurusnya sebulan lepas tu naiknya 3-4 kali ganda selepas itu..sama-sama lah kita menguruskan dan menggemukkan badan untuk kesejahteraan hidup kita..
 

Ahad - 9 Sept 2001

Hish kejap aje cuti...penat pun tak hilang lagi..dah nak masuk kerja semula..semalam lepas opis aku pulun main bowling dgn Yan dgn syarin dan nagib..yang bestnya aku bawak diorang main kat VIP lane...hhmm dioarang tak pernah main kat VIP lane..hmm tak pernah tahu pun kewujudan VIP lane tu...senonya aku pun tak pernah main kat lane tu tapi aku pernah masuk dan tengok...so gumbira betul bebudak tu..pasal tempat tu privacy...ada 4 lane kat situ..kami buat macam tempat kami sendiri..ada choice nak main dalam lampu terang atau lampu samar-samar...ada sofa tempat lepak-lepak laa..pendek kata memang lah selesa disamping tak ada pressure langsung...

Hari ahad aku bangun pukul 8.00...mata ni memang baik...hari tak kerja tolong la tido lelama sikit...senonya pukul 7.30 aku dah jaga pastu cam cecuba gak nak lelapkan mata ni tapi tak boleh nak tido..walhal malam tadi punyerlah bergumbira sakan ngan osmet kat rumah menyambut pembukaan sukan SEA yang ke 21...sakan pasal masa bunga api meletup tu boleh nampak dari umah kitaorang..so kami pun berkejar masuk bilik Is dan bersidai kat tepi tingkap tu sambil jerit-jerit buat bising setiap kali nampak bunga api tu..cam bebudak ...lagi le gamat kondo tu bila suara kami jerit-jerit disampuk oleh anak-anak jiran-jiran atas dan bawah...heehh..saja wat dajal memalam buta...kalau ada jiran yang dengki tu mau aje kena intercom dengan pak guard...

Lepas wat exercise dalam 15 minit aku buka TV..tengah peluh-peluh tu.sapu umah..kemas sesikit..umah anak dara mesti kemas dan bersih..keadaan rumah sejak beberapa bulan yang lepas memang kemas sebab dulu masa aku tension-tension aku asyik kemas rumah...rajin sangat...memang rajin melampaui tahap kerajinan aku yang dah memang azali rajin ni..so now ni aku puas hati pasai kena maintain kan sahaja kekemasan rumah tu...abis kemas aku rebus macaroni...siap kan bahan-bahan untuk sauce..pastu aku gi mandi...abis mandi... macaroni pun dah kembang..aku wat sauce macaroni pastu aku makan ngan Is dengan sue...depa puji macaroni aku sedap...

Seharian bergolek gelantang kat tengah umah..kejap-kejap tuko channel tv..aku gile sukan..kejap channel satu kejap channel 3..Astro tak laku sgt hari ni..hari ni tak keluo pun tak apa sebab asyik tengok tv....tapi bila dah petang sket aku dah pening...hish...matahari pun aku tak tengok seharian...pukul 5.00 aku kuo..konon nak pi beli goreng cempedak tapi aku menyimpang ke umah moklong...dok sana sat...saja lepak-lepak amik cd..pastu balik umah..singgah beli goreng cempedak...

Masa tengok TV tu aku cakaplah kat sue..apalah kita ni kan..nama aje bujang tapi weekend terperap aje..sepatutnya orang bujang weekend gi lah huhaaahuhaa..mengorat ke...mak pun dah bising tak de boifren kan...ni tak..dok aje umah...hari kerja lagi le jangan harap nak kuo...pastu sue kata jom kita gi modestos aku teringin..hahah tu dia...alang-alang modestos...tu hah BALI tu sekangkang kera aje..anytime kalau nak pegi..abis tak kan kita nak pi pakai tudung kot..sue macam real aje...aku kata apa salahnya..aku pun macam real jugak...pastu sue kata hish nanti rosakkan imej orang pakai tudung...pastu aku gelak...gilee...aku memain aje...selama hidup ni dalam hati tak pernah lagi teringin atau terfikir nak jejak tempat tempat macam tu..nak jauh kan lagi ada...tapi tak tahu apa intimewanya tempat macam tu sampai menggila-gila orang nak kesana...
 

Sabtu - 8 Sept 2001
Ntah la..tak tau apa yang aku rasa..yang pasti aku tak puas hati...aku tak suka agaknya..bengang betul bila aku dah tahu cerita sebenar..patutlah minah tu asyik tanya aje..minah tu si Is lah..sibuk nak tahu.aku ada tahi lalat kat dada ke tidak..kononnya tukang ubat tu kata tahi lalat aku tu buatkan aku benci pada orang yang suka kat aku dan orang yang aku suka tak suka pada aku...Aku dah kata..mak aku memang risau sgt pasal aku...memang dia pada tahap risau yang kronik le tu...pada usia yang macam ni tak nampak lagi tanda aku nak kawin..sebab aku dah tak ada boifren...diulangi aku tak ada boifren..aku ada ramai kawan lelaki...kekadang kan aku jadi bengang...rasa malas nak fikir..sakit jiwa...tertekan...ingat aku tak nak kawin ke....hish...mak tu mula la macam-macam plan yang dia nak buat untuk aku...aduuhhh pening laaa...

Cubalah bawak bertenang dan bersabar..aku ni hah perasaan dok berperang pun still sabar lagi...aku pun tak tahu laaa..susah mau cakap..bagi aku soal jodoh ni urusan ALLAH..kita cuma berikhtiar aje...ikhtiar pun ada banyak cara..bukannya dengan cara bomoh..tukang ubat...bukan lah nak cakap besar kan..tapi apa yang bomoh boleh buat..setakat bagi jampi-jampi..oklah untuk naik kan seri muka..fine tapi kalau ALLAH dah tetapkan jodoh tu lambat...lambat jugak...cantik camane pun si polan bte sipolan jodoh ko aku temukan masa umur 30 tahun...hah masa 30 le ko kawin...

Adakah aku tidak berikhtiar untuk tamatkan zaman bujang...tidak...salah..kalau le bomoh tu kata tahi lalat aku tu punca kenapa aku lambat kawin (kes tahi lalat didada ini hanya dirujuk untuk kes aku seorang sahaja)..banyak le cengkadak bomoh tu..abis camner aku boleh bercinta lama plak tu.....abis camner aku suka orang dan orang tu suka aku balik..haha nampak sangat teori bomoh tu salah..boifren aku banyak tau sejak zaman sekolah-sekolah lagi..ramai pulak tu.. semua suka dan banyak yang aku suka...tapi tak leh nak bercinta reramai sebab aku ni kalau cinta focus kat sorang aje...hish laa...mungkin masanya yang belum tiba..sabar le mak..ingat anak mak ni tak nak kawin ke..Boleh tak kalau aku tak nak pk pasal kawin...boleh tak bagi aku sedikit ketenangan dan jauhkan aku dari persoalan ni semua..hish susah-susah sangat kang aku operate tahi lalat ni aku buang kang...nak tengok teori tu menjadi ke tak.

Tunggulah dan bersabarlah...hari-hari aku doa ALLAH temukan aku dengan jodoh dari kalangan lelaki yang baik-baik..yang ada pengetahuan agama yang baik..yang ada kestabilan ekonomi dunia dan akhirat yang baik..masih banyak lagi lelaki macam ni kan...cuma mungkin aku yang belum sempat jumpa mereka...atau aku ke yang terlalu memilih...alllaaa konpius leee...hissshhh abiss...yang gitu-gitu tu ..tu apa...bukan ikhtiar ke tu..hmmm yang gitu-gitu tu pun macam tak yakin aje...hmm lantak laaa...malaasss laa nak pk..hellooo gitu-gitu...balik laa cepat..selesaikan semua ni...my mom dah bising laa...warrggghhhhh

pakngah -"Zira jangan putus asa ye"
 
 

Jumaat - 7 Sept 2001

Hatiku..hatiku masih tertanya....perlukah aku menceritakan segalanya

korang tak tahu kan..sebab aku tak bagi tahu...tapi hari ini aku ingat aku perlu bagitahu..sekadar ingin korang tahu..apa yang dah berlaku pada aku sejak 3 bulan yang lalu....mungkin ramai yang tak nak ambik tahu..tapi ada segelintir yang ingin tahu..
Entah kenapa aku tergerak untuk menceritakan apa yang dah berlaku..mungkin sebab masih ramai yang tertanya-tanya cerita selanjutnya..dengan ini aku minta tolong dan minta jasa baik semua  yang tahu cerita aku dengan "abang" yang mengikuti perjalanan cerita itu..buang kan jauh-jauh segalanya..kerana semuanya sudah berakhir dan dia tiada lagi buat diriku selamanya..padamkan segalanya..dan buang jauh-jauh ingatan itu...dan aku ingin melupakan dia selamanya..aku terlalu sakit untuk itu...

dan kini aku bebas sendirian...

Ini ketentuan dan ujian ALLAH...ini lah perjalanan hidup yang bukan aku impikan..tapi inilah pengajaran yang sangat berharga bagi diri aku..terlalu berharga dan tiada nilainya..aku tidak menyalahkan takdir diatas segalanya...namun aku cukup bersyukur kerana aku masih berdiri disini dengan hati yang tabah...aku masih bernafas hari ini dengan kekuatan dan aku tenang menjalani hidup ini..

Perjuangan hidup harus diteruskan..walaupun kecundang ditengah jalan namun jangan sekali berputus asa..teruskan perjalanan hidup dan hargailah kehidupan kita yang terlalu singkat ini...Aku tak pernah berputus asa..mungkin aku gagal kali ini..tapi suatu hari nanti mungkin aku akan perolehi yang lebih baik dari itu..Ujian ALLAH akan datang pada kita semua...bersabar...dan sentiasa berdoa..semoga kita tabah menghadapi segala ujian dan dugaan hidup

Temanku..terus kan perjuanganmu  mengejar segala impian...buat Sera, rudy, nett dan meer tabahkan hatimu dik...kuatkan semangat..hidup kita terlalu singkat untuk diabaikan...tabahkan hati..semoga kebahagian dan ketenangan menjadi milik kita...hari ini kita diuji...bersabar..yakin...dan ingat "Sesungguhnya ALLAH menyintai orang-orang yang sabar"  ingat ALLAH kasihkan kita kerana itu kita diuji...bersyukur kerana kita antara yang terpilih untuk diuji...dan jangan sesekali mengeluh kerana ada ramai lagi yang diuji dengan lebih teruk dari kita...

Cerita itu berakhir disini
 
 

Khamis - 06 Sept 2001
kononnya malam ni nak lah berehat dan menenangkan pikiran dan jiwa raga yang tak berapa tenteram sejak beberapa bulan lalu....apa yang tak tenang lagi ntah..problem semua dah selesai..aku pun dah ok...cuma cam rasa aku nak rileks nak baling-baling bola bowling tu sambil lepak-lepak..dan buang jauh-jauh yang terbuku terbengang tersakit hati...plan memang dah ok..since sekarang tengah "bercuti" ingatnya lepas opis nanti balik umah mandi dan terus ke bowling center dengan is....tapi tengahari tadi si Is ni kelam kabut le pulak pasal tingkap kereta dia wat hal...

Dia hantar kete dia kat aku (aku kat HQ) dan dia pakai kete aku gi course dia kat PJ..oklah power window dia wat hal so cermin tu regang...aku balik umah hujan plak turun dgn lebatnya..hmm basah le jugak sebab air hujan masuk kat celah tingkap tu.Sampai kat umah aku cuba nak baiki tingkap tu nak naikkan lagi sementara nak nanti esok untuk dibetulkan...tapi malangnya regangannya semakin besar plak. Aku tengok jam dah pukul 6.15. Dalam kepala dah terbayang aku membaling bola bowling.
Aku suruh Is turun kat tempat parking dan kami berdua pun mulalah cari kedai service kete untuk suruh cina-cina ni naikkan tingkap tu..tapi kebanyakan kedai nak upah naikkan cermin tu aje RM30...mahal weh..bukan apa sebenarnya baru dua hari lepa si Is tukar power window yang belah kiri tu buat dgn member kawan aku dia ke RM60 aje..bila tanya kat kedai-kedai cina paling murah dia nak RM90..hish..

Last sekali aku bawak kete dia kat kedai spare part...kami beli brocket power window RM55 tapi aku puas pujuk uncle tu dapatlah RM50 then cari kedai untuk pasang..banyak gak kedai yang kami tanya semuanya nak RM30...last sekali sebab dah tak larat..hari pun dah nak malam aku masuk kat kedai service kete yang dah nak tutup.Uncle tu pun dah start enjin kete dia nak balik tapi disebabkan aku pandai pujuk so dia pun tolong betulkan jugaklah...and luckily dia charge kami RM20 sahaja..settle balik umah maka laksa yang dah sejuk aku beli petang tadi masa on the way back dan bersiap untuk bowling...

Dah kemaruk le tu..padahal baru semalam main bowling...aku main sengsorang sambil ditemani sue dengan Is...3 games dengan score yang agak maintain...hmm i'm ready to beat u friends...heehh sebenarnya bebudak sekolah nak wat league..disebabkan semuanya teror-teror maka aku kena bersedia dari awal
 

Khamis - 6 Sept 2001
Lepas kunci pintu rumah aku terus tekan lif. Kat dalam lif tu ada satu family cina dengan maid dia. Cina ni ada seorang anak kecik lelaki yang dalam lingkungan setahun lebih budak tu nampak cam berani berani ngan aku sebab dia tengok-tengok kat aku dan cuba senyum senyum.. Aku tengok sorang kakak dia tangan bersimen..mesti patah. Sampai aje kat level P1 aku biarkan diorang semua keluar dulu. Lepas tu aku keluar dan aku tata pada anak cina yang kecik tu sekadar menyapa...dan terus aku jalan dengan lajunya menuju ke car park. Masa aku tengah concentrate jalan pandang pun straight aje kedepan sebab nak cepat.. ntah macam mana si anak cina yang kecik ni memintas kat depan aku. Dan memang aku tak perasan kehadiran dia dan bila masa dia dah ada betul-betul depan langkah aku. Apa lagi aku melangkah dan langgar dia maka tertonggeng anak cina tu kan lantai parking kereta.Aku dengar mak dia menjerit...Kelekuk pastu aku dengar dahi dia terantuk dengan simen. Maka menangislah dia dengan kuatnya..Aku angkat dia lepas tu aku say sorry kat mak dia..dan aku terus blah..mak dia dengan maid dia dok pujuk budak kecik tu...bukan salah aku siapa suruh dia lari depan aku..muka mak dia pun masam aje...Lain kali jaga le anak tu..budak tu baru tahu berlari...Heeh..benda kalau nak jadi camtu laa..sian kat anak cina tu kan..

Aku memang suka kat budak-budak pastu aku ni memang lah particular sket pasal bebudak ni kan..sebab budak kecik ni kan fragile bukannya diaorang tahu apa. Bagi aku kalau apa-apa kemalangan yang jadi kat budak budak memang la kecuaian mak bapak diorang..aku cukup marah selalunya kalau kat jalan raya mak dia jalan ngan anak dia tapi anak tu jalan kat belah kereta lalu lalang..tak boleh tengok laa..rasa macam nak berhenti dan bagi tahu kat mak dia tu...lagi satu kalau tengok orang naik motor bawak baby..kadang-kadang kesian jugak tengok baby-baby atau anak-anak kecik tu terlentok aje kat celah mak dia..hish tak sampai hati tau...berpanas berhujan..sejuk...ni semua kena fikirkan...satu hari nanti kita pun akan lalui juga perkara macam ini...

Tapi budak pun ada kategori jugak kan..kalau yang jenis nakal tu hish memang la geram aje kita tengok..mulalah kalau datang umah kita wat sepah sana sepah sini...yang jenis baik tu...bagus aje..duduk diam aje..kalau main pun pandai kemas..tapi yang saral memang lah tak boleh nak larang tak makan saman....cam anak sedara aku si Ajid tu..hish kalau bawak dia mandi swimming pool dia tak nak mandi kat kolam budak-budak..macam la pandai sangat..geram..pastu masuk aje kat dalam kete aku mulalah amik pooh bear..buka desh board laa...tapi sekali aje maklong dia ni jeling hahah mesti tak berani punyer..aku ni garang tapi baik hati...tu lah anak sedara aku takut tapi bila aku ank gi memana semua nak mengekor...pasal aku pun memang lah rajin nak elayan bebudak ni..
 

Rabu - 5 Sept 2001
Boring betul kat opis sekarang ni. Hari-hari meeting..meeting..meeting..dah lama tak de seminat atau course so dalam meeting tadi aku cakap dengan anak buah aku suruh cari mana-mana seminar atau course yang berkaiatan dengan kerja kami..Dok lelama dalam opis ni boleh pening jugak kepala dibuatnya..hish beku otak. Since kerja aku pun tak berapa teruk aku ingat nak start buat homepage untuk unit aku....Dalm kepala dah kira-kira beberapa orang yang aku nak mintak tolong...heehhh heehh untung gak ada kengkawan yang pandai-pandai ni kan..

Sepatutnya ada lawan bowling hari ini..Aku memang lah excited sungguh nak main sebab dah lama tak main boling.. so lepas maghrib aku dengan Is pun bersiap ke bangsar bowl. Sampai sana memang la ramai orang tapi sorang pun aku tak kenal..Dalam hati terdetik jugak iskk ada ke lawan malam ni. Sebab muka mamat-mamat TAMURA sorang pun tak kelihatan...apatah lagi muka players TNB..Tetiba linda sapa aku...dari jauh aku nampak kak khairun lambai pada aku..pastu linda kata bowling tak jadi malam ni dan ditunda minggu depan. Macam mana ni si Aida tak call pun aku...email pun tidak kata bowling tu batal. Bengang betul. Tapi aku main lah jugak 3 games saja nak lepas kempunan..dengan kapten, linda ngan kak khairun. Hmm hampeh teruk betul games aku kali ni.Tengah syok main tetiba aku nampak boyan. Feminine betul minah ni sekarang. Aku jumpa dia salam peluk peluk..schoolmate aku masa kat sains muar dulu. Last time aku jumpa dia masa gathering tahun lepas. Aku sambung main boyan tengok aku main sebab dia waiting list lagi..sambil-sambil tu kami pun bersembang..

Abis main aku terus balik umah...sampai umah teringat pulak nak call makngah...saja nak tanya pakngah dah balik ke belum..Rupanya pakngah baru sampai dari US petang tadi..aku sembang dengan makngah sekejap lepas tu terus sembang dengan pakngah.Tanya macam mana dia kat sana..apa khabar orang kat sana..pakngah pun mulalah bercerita..macam macam hal sampai lah cerita pasal dia sakit kat sana. Kesian pakngah kat US pakngah tak dapat nasi..lagipun tak biasa dengan makanan kat sana tu pasal dia sakit..Dan as usual pakngah pun cerita lah pasal wira..apa aktiviti dia kat sana..dia macam mana..memang sah lah dia sibuk pasal tu email pun seminggu sekali baru dia balas.

Hmm..jangan berputus asa..

Selasa - 04 September 2001
Dah miss cerita cinta diakhir garisan..so tak de lah liputan pasal cerita tu minggu ni....aku pun lupa hari ni selasa...tapi tak pe..miss satu benda tapi aku discover satu benda...dah jumpa orang fofulor tu...hmm tak sangka orangnya kecil molek dan comel macam tu....heehh...manis sekali....aku kena puji dia lebih-lebih sebab nanti bila aku nak mai langkawi senang la sikit...

segalanya bermula
sebelah petang....kenalah buat petang sebab hari kerja....by hook or by crook kami kena jumpa dia.sebab dia semakin fofulor sekarang....lagipun bukan senang dia nak datang sini...dia kan seorang yang sangat sibuk..sebab aku tahu contrains tu semua maka aku sharp aje pukul 5.00 terus keluo dari opis..malu gak sebab antara orang pertama yang melangkah keluo dari opis aku tu...heehh...rasa macam semua mata pandang..apasal aku begitu tergesa-gesa..langit mendung..awan hitam berarak longlai...hujan mula turun...rush-rush aku balik umah..tukar baju...aku pakai t-shirt merah dgn jean..ringkas..aku capai henbag.....zoommmm memecut.......shirrrrrrrkkkk...aku brekkk mengejut....aduh panjangnya deretan kereta kat jalan...

Aku memang dah gelisah..kami janji pukul 6.30 untuk jumpa di masjid UPM..ni lah jalan kat KL ni..hujan sikit tapi jammednya...hampir setengah jam aku berhempas pulas dalam kesesakan lalu lintas..bukan setakat kat Jln Kelang Lama...kat Seri Petaling pun sama...akhirnya tepat jam 7.00 aku sampai diperkarangan masjid..aku lewat hampir setengah jam...hish sian kat diorang tunggu aku...aku disambut oleh gadis gadis manis...dan seorang teruna hensem..mereka ialah Cik Aquil, Cik Sera, Cik Nett, Cik Awin dan juga En. Rudy..

Kami bergerak ke rumah orang fofulor...excited nak jumpa sampai sera salah tunjuk jalan kat awin dan kami masuk lorong rumah yang salah...sampai kat umah tu kami disambut mesra oleh Paklong dan mami..mak ayah orang fofulor dan juga pakcik makcik serta sepupu sepapat...orang fofulor tu cam malu-malu...setelah bersalam-salam dan bersembang dan sembahyang maghrib kami pun berangkut 2 kereta ke kedai satey haji samuri kat bgn datuk nazir...makan-makan..amik gambar sembang...semua orang lapar dan tak malu...makan..makan...korum kami ditambah dengan kehadiran purnama yang kami angkut dari rumah org fofulor dan juga kehadiran syah kawan jenel yang masih belum fofulor lagi..9.45 segalanya berakhir...sesi makan-makan..

Aku ngan awin angkut mereka semua ke rumah orang fofulor untuk hantar diorang balik kat dlm kawasan UPM tu lagipun kete sport kak Aquil ngan motor rudy ada kat umah dia..dan kami berpelukan untuk kali yang terakhir sebelum berpisah...rasa seronok sangat jumpa walaupun baru pertama kali bertentang mata ngan kak Max, purnama, Awin dan syah...kitaorang rasa cam dah lama kenal laaa...bessstttnyer..rudy, nett, sera ngan kak Aquil....hmm dah besaaa dahh..

Ku sangka kan acara tamat disitu..tapi nampaknya si cantik manis Kak Aquil tak lupa nak buat lawak tanpa permit sebagai acara kenangan pada malam itu...Awin bawak kete memang laju..tabik spring...sian awin dia kena rush sebab nak balik Sg. Buloh...aku bawak kete kurang laju sket dari awin sebab nak amik angin malam..tetiba nett called aku.."kak zira akak kat mana" aku baru aje lepas bayar tol kat sg. besi...bayang kete awin dah tak nampak masa tu..hanya asap kete yang kelihatan samar-samar disebalik lampu jalan yang terang...

Si cantik manis Aquil tertinggal beg dia kat dlm kete awin..aku call awin dan kami jumpa kat stesyen Esso Desa petaling..amik beg kak Aquil..pastu aku tunggu plak kehadiran kak Aquil dengan kete spot dia..gelisah gak aku tunggu kat tepi jalan tu sengsorang..mula-mula tu aku tunggu kat tempat terang pastu ada lori panjang nak angkut traktor nak park kat situ..lori tu horn aku..so aku menganjak ke depan..risau bila tengok dua india turun..aku dok aje dalam kete kat tgh simpang line-line putih tu..10 minit lepas tu kak Aquil ngan nett tiba angkut beg dia dan kami berdua memecut...begitulah berakhirnya acara yang gilang gemilang...

Terima kasih pada semua...hish ni yang rasa nak wat gathering lagi ni...tak best laa..kak Max kite seronok jumpa awak tau..tapi tak sangka kecik aje orangnya...may be next time kita boleh lah buat acara lain plak kan..sera..alhamdulillah makin ceria..nett pun makin ceria jugak...kak aquil tembam skit..rudy masih control hensem..awin pertama kali jumpa peramah..tabik abis kat awin ni..can go..purnama orait...aku suka dia ni..boleh bawak gi majlis dan syah..selamat berkenalan..
 
 

Sabtu - 1 Sept 2001
Pagi lagi dah bangun..sebenarnya penat malam tadi tak hilang lagi..mata pun kelat sangat nak bukak....penat main benda-benda gila kat sunway lagoon yang buat jantung aku hampir tercabut dan nyawa aku terbang beberapa saat..aku mandi..kejut kan norm dan ina..gosok baju dan tudung..

Pukul 8.00 kami semua sudah bersiap dengan kebaya masing-masing untuk bertolak ke batu pahat..aku pakai kebaya biru..ina pun biru..norma pun biru...Fetch acik kat komuter seri petaling acik pakai kebaya krim...kami memulakan perjalanan ke rumah pinky...aku drive dengan rileks dan cool...tak nak bawak laju-laju..aku risau wira...serik dah dulu masa kat penang...sampai kat R&R Ayer Keroh kami berhenti breakfast dan meneruskan perjalan sehinggalah kami selamat sampai ke rumah Pinky... letih.hampir 4 jam memandu...jauh betul rumah makcik ni...aku masuk exit Ayer hitam..dari situ nak ke umah pinky dalam setengah jam..sampai kat simpang maktab perguruan batu pahat aku belok ke kanan dan selang beberapa lorong kami nampak khemah dan orang ramai.

Pukul 12.00 kami sampai..salam-salam dengan mak dan adik pinky...pastu jumpa pinky yang sedang sibuk bersalin pakaian untuk sesi bergambar..mak andam dia "akak"...dia make up pinky memang cantik pun...tetamu ramai sedang sibuk menikmati juadah. Oleh kerana pinky sibuk  maka kami berempat makan dahulu. Jumpa dengan achid dan alizz masa makan dan kami makan bersama..aku makan sikit aje...hmm masih kenyang breakfast tadi...

Abis makan kami menyerbu bilik pinky..tetamu memang ramai.."akak" dah blah so bilik pinky jadi macam bilik kami..aku telek-telek semua baju pinky...cantik baju nikah pinky warna hijau epal gitu..pukul 2.00 pinky kena sanding.....tapi mak andam yang dah hilang tadi tak kunjung tiba. pengantin lelaki akan tiba tak lama lagi...pinky belum salin pakaian mak andam tak sampai...akhirnya aku dgn kengkawan aku pun mulalah tunjuk skill mengandam...sarah,norm ina,acik siapkan pinky aku ngan achid terpaksa siapkan pengantin lelaki....kihhh..kihh...berpeluh-peluh lah jugak nak memakaikan pengantin lelaki...

Dekat jam 3.00 setelah terkial-kial aku ngan achid nak siapkan si hubby pinky ni.mak andam pun sampai...merah muka..dah kena marah ngan pinky le tu...5 minit aje dia siapkan si mamat ni...cehh nampak sangat kami ni tak professional...lepas kompang..pinky makan berdamai kami berempat punmemulakan perjalanan balik ke KL...

Sampai KL pukul 8.00 sebab banyak betul destinasi yang kami singgah