Make your own free website on Tripod.com
 
Sentuhan Inspirasi 2000

OKTOBER 2001

Selasa - 30 Okt 2001
Cutilah apa lagi...semalam aku diserang asthma..nyawa-nyawa ikan sekejap...ingatkan tak teruk siap boleh rilek lagi..mandi-mandi siap-siap nak gi kerja....sembur beberapa kali inhaler still tak lega..jalan sikit pun dah mencungap macam berlari 10km..at last aku start kete terus gi despenseri. Hah amik kau kena pam...still rasa penat at last bantuan oksigen diberikan....

Letihlah time musim hujan ni...apa-apa penyakit boleh menyerang dengan tak disangka-sangka..dah dua minggu aku macam ni..badan menggeletar dan lemah..hidung tak pernah clear..kejap-kejap sok sek..susah nak bernafas bila selsema ni..batuk tak henti henti..sakit tekak lagi..suara yang sesedap siti ni pun dah berubah umpama suara itik serati..apa nak buat ini lah ujian....tapi memang lah aku camni selalu kalau tak sakit gumbira sihat tapi bila sakit lamanya...

Sampai saat ni bila cakap macam orang sengau aje..orang cakap pun aku tak berapa dengar sebab bila hidung tersumbat telinga pun turut tersumbat..asthma dah ok dah..Aku keciwa sebab tak leh nak pegi gahering 11/11 tu..tapi tak pe aku harap ramai yang akan attend gathering tu nanti...ko ucapkan selamat bergumbira..

Kerana tak sihat aku tulis pendek ajelah ok..

Sabtu - 27 Okt 2001
Cerita hari ni aku harus semadikan sebab harini perjumpaan dua benua berlaku kat umah aku...benua batang berjuntai dan benua tangga batu berkumpul di kondo avant court. Alaaa bukan apa-apa benua-benua ni saja nak berkenalan dan lebih mesra antara satu sama laian...lagi pun ini adalah kerana secara tiba-tiba aku ingin masak nasi ayam dan suruh ayah baca doa...semoga murah rezeki aku aminnn...

Wah sungguh meriah rumah aku sebab kedua-dua permaisuri dari kedua dua benua memang jenis yang kuat bersembang dan bergelak sakan...ditambah pulak sepupu aku yan tukang sibuk tu..kecoh dan riuh rendah rumah aku dibuatnya.Lagi pulak makanan yang sungguh sedap yang aku masak pehh masing-masing makan tak sempat berpaling..pakngah asyik memuji tak abis-abis..

Itu le cerita dua benua..belum masuk cinta dua benua sebab benua US tu tengah sibuk dok uruskan masalah anthrax..heehh tak le kawan busy kerja busy pulak nak habiskan PHD busylah nak pk balik ke cuti raya ni....tapi dua benua kat malaysia ni dah kecoh gile...pastu yang sorang budak tu terpinga-pingalah kan sebab dia pun tak tahu apakah kesudahan cerita dua benua ni...dia sudah tersepit ditengah benua-benua yang sungguh bising..haaahh macam cerita drama lagi...takut dan phobia betul budak sorang ni dgn keadaan dan situasi dia sekarang ni...oleh itu dia cuba berlagak derkk aje...

Jumaat - 26 Okt 2001
Masuk kerja semula hari ni selepas menghadiri conference 3 hari. Separuh hari aje kat opis sebab petang ni ada pertandingan bowling anjuran HELWA..so dapat perlepasan..walaupun tak berapa sihat tapi hari ni semangat nak menang tu berkobar betul..malam semalam aku cuba membaling bola bowling bersama tina...walaupun lemah sebab tak sihat aku gagahkan juga bermain 3 games...dan bola tercampak ke belakang..untuk sekian kalinya ada seorang budak cina remaja yang cuba buat kurang ajar pada aku. Ketika bola tergolek ke belakang dia seakan nak tolong mengangkat bola itu dengan gaya kurang ajar dan gelak-gelak tapi tak bagi bola tu pada aku...terus letak bola tu kat tempat bola...then aku tenung dia dengan muka menyinga lalu aku kata "lu apahal" dia dengan muka yang merah tak berani tengok ke arahku...kawan-kawan dia yang lain marah kat dia...memang kurang ajar...dan tersilap orang dia kurang ajar..

So sampai kat bangsar bowl ramai yang dah tiba dan register. seramai 108 orang yang mendaftar. Ada chance ke nak menang...target aku nak dapatkan top scorer..kami diberikan kumpulan mengikut random. Bermain sorang dua games...satu team 4 orang..sebenarnya persaingan haritu kuat sebab ada shikin, kak anom kak gee ngan kak khairun. Semua tu memang lah tak boleh diperlekehkan kemampuan diaorang. First game sedikit lega sebab score aku sama dengan shikin 160 dan kak khairun tak dapat rentak lagi...kak gee ngan kak anom average 150 something

Second game shikin out aku maintain dan kak khairun score 170 something...selepas dicampur aku memang dengan kak khairun 3 markah..dan dapatlah johan individu. Manakala team aku pulak dapat tempat kedua...so dapat le aku dua hamper yang best..padahal penyertaan pertandingan tu hanyalah RM5 yang lain TNB dan Helwa sponsor..itulah penangan demam..dan rezeki namanya..
 
 

Selasa - Khamis
Aku ada conference ERP

Isnin - 22 Okt 2001

Jahat tak ko rasa..senonya aku tak sampai hati nak wat macam ni...tapi bila aku pk balik apa yang is kata ada betulnya...senerionya macam ni...aku ngan is memang la share duit untuk beli food setiap bulan..so bila kami masak kami makan berdua..tapi bila ada osmet lelain tu kami pelawa lah...aku selalu masak lebih bila ramai kat umah...aku plak jenis yang memang pelawa beruk...ajak memang sungguh-sungguh dan seikhlas hati. Nak dijadikan cite osmet aku yang sorang ni dia pun jenis yang masak jugak..tapi masak memang ngam-ngam untuk dia sorang...kalau masak lebih pun selalu dia akan warning nak bawak bekal gi keje..ok lah kami faham tapi perangenye plak selalu dok ngendeng dan mengharap makanan kami...aku tak kisah lah kan sikit sama sikit banyak sama banyak dan most of the time bila kami masak memang dia ada kat umah...dan bila dia masak memang kami ada kat umah...

Jadi lah kan setelah lama mengoffer akhirnya satu hari is kata kat aku..tak yah lah kita ajak si polan tu lagi...hish aku ni tak sampai hatilah kan..pastu bila pk balik...hmmm bila time dia masak dia ajak kami makan tapi ajak-ajak ayam..korang tahu kan camner gope orang kalau ajak tapi tak ikhlas..ajak tapi tak pandang pun muka kita..kalau dia masak untuk dia aje la...tak tanya pun kawan ni dah makan ke...nak dia masak lebih ke..tapi bila aku masak aku mesti tanya...ko nak makan ke..nak join sekali ke..memang lah tak pernah tolak..sebab aku tak sampai hati nanti kita makan orang tengok...aku plak jenis tak kisah...lantak aa makanan dia...tapi bila time kami makan dia memang tak segan..dok makan sampai kenyang...hish tak de give tapi ada take..camner ni...setelah hampir sebulan memerah otak mencari solution akhirnya aku ngan is sepakat lepas ni kalau kita masak untuk kita aje..sebab selalunya stok kami beli cukup sebulan tapi bila masak sekali untuk dia jadi stok tu tak sampai sebulan...bila ajak share tak mau pulak...dulu tak berkira tapi sejak ekonomi pun kureng ni kenalah berkira sket kot

itu lah...so start malam ahad tu masa balik dari batang berjuntai aku bawak balik bekal nasi ayam yang aku masak kat umah mak ngah..so kami makan..aku ni jenis yang memang tak sampai hati..is memang style dia aa..dek aje..makan selamba..aku dengan bersopan santun cakap..polan makan (macam cara dia ajak kami makan laa..) tak macam selalu..tak tengok pun muka dia..selalunya aku mesti suruh dia amik kat piuk..agaknya dia terasa hati..pastu aku makan lah jugak walaupun rasa bersalah...

Kebetulan malam tu osmet sorang lagi balik dan beli pizza dia balik ngan kawan dia..aku dengar osmet tu tanya dah makan ke...hmm.diorang tak ajak makan ke tanya osmet tu..dia kata taaakkkk dengan mimik muka dan suara yang seakan tak puas hati...pastu cakap kuat skit makan meggi aje.(walhal itulah first night kami tak ajak dia makan).supaya kami boleh dengar (aku kat dalam bilik ngan Is-mimik muka tu aku tahu sebab aku tanya osmet aku dan aku terangkan kedudukan yang sebenar) kami sabar aje tahan telinga...senonya dia tak lapar sgt pun...meggi tu pun dia masak separuh  aje..hish aku tak rasa bersalah tapi sakit hati lagi..dah lah malas nak wat baik sgt kat orang..walhal masa tu baru aje lepas tungkus lumus tolong dia ubah katil ngan almari dalam bilik...

Ni nak dekat bulan puasa...kalau betul lah dia nak makan kan apa salahnya cakaplah nak share ke...so boleh lah beli barang sesama tapi ni seem like memang dia harapkan kami masakkan untuk dia..kekadang tu saja dia tak beli food sebab dia tahu aku memang rajin masak dan rajin pelawa dia makan...is kata sekali sekala boleh la ni setiap kali kami makan...apa pendapat korang eekk...hish mesti dia terasa hati ngan aku ni..aku serba salah..susah kan..

Ahad - 21 Okt 2001

Kat umah makngah lagi...Bangun lewat sikit sebab semalam tido lewat dok bercerita ngan makngah macam-macam hal..biasalah hal family..macam-macam nasihat makngah kasi...aku dengar satu persatu dengan teliti..Apa yang makngah kata memang betul..semua tu ilmu rumahtangga biasa la pompuan kan apa lagi cerita kalau bukan hal-hal yang berkaitan.

Pagi tu kami breakfast kat pekan batang berjuntai. First time sampai kat kawasan ni.Pekannya pun ala-ala pekan koboi lagi..kete pun tak berapa banyak tapi barang boleh tahan mahalnya..sebab roti canai sekeping pun dah 70 sen...cehh lagi mahal dari roti canai pantai dalam...Lepas bekfes kami gi pasar beli ayam...mak ngah tanya nak masak apa..pastu kami pun decide le nak buat nasi ayam..

Tengahari tu aku ngan makngah ngan Is bertarung kat dapur..aku tolong kupas bawang putih..mak ngah siang ayam...pastu goreng ayam..buat sup dan masak nasi...pehhh kelas nasi ayam makngah ala-ala cina gitu. Mak ngah kata wia suka makan nasi ayam tapi dia  panggil nasi sup...jadi aku kena belajar masak nasi ayam tu..dan aku dah belajar pun..lepas ni nanti bulan puasa boleh jadikan salah satu menu untuk berbuka..senang cepat dan ringkas...

cite banyak pun tak gunakan..meh aku kasi resepi nasi ayam mak ngah..lepas ni boleh cuba..

ayam -seekor
rebus bahagian isi ayam untuk dapatkan airnya
asingkan bahagian tulang ayam - cthnya tengkuk

nasi 
beras - 2 put
bawang putih - 5 ulas
halia - seketul
Planta - 2 sudu

blender bawang putih ngan halia
panaskan planta - gorengkan halia ngan bawang putih tadi sampai naik bau
masukkan beras yang dah cuci-ratakan campuran
Masukkan air rebusan ayam -
tanakkan nasi
(jgn banyak air nanti nasi lembik tak cantik)

Ayam kicap
ayam dah direbus tu goreng lah..
potong bawang besar, halia dan bawang putih
Tumis masukkan kicap
masukkan ayam yang siap digoreng

Sup
Buat sup ayam cam biasa
tumis bawang putih halia
masukkan air
masukkan sup punjut
masukkan tulang-tulang ayam

Sos
6 biji cili basah
5 ulas bawang putih
Sedikit sos cili
sedikit sos tomato
sedikit gula dan sedikit air
blander

Selamat mencuba
 

Sabtu - 20 Okt 2001
Aku kerja harini...mood pun tak berapa ok..kenapa lah mood tak ok ni..cuba lah ok ok kan..aku tanya mood..kenapa kau tak ok...sebab tension..pagi-pagi boss dah sakitkan hati..memang tabiat dia macam tu bukan kau tak faham...hish geram betul..terhegeh-hegeh aku pasang PC kat dalam meeting room...niat nak gi breakfast dah terbantut bila kena herdik camtu..mood merajuk dan frust sangat

Team aku present first..biasalah team elit kena lah first..aku bangkang sebab kenalah undi siapa yang present dahulu tapi sebab dia boss jadi kena jugak present..abis present boss komen..biasalah team elit tapi tak favourite tentu banyak kena bambu dari kena puji...aku angguk-angguk kepala aje..aku malas nak lawan. Mood makin sakit hati..mood jangan dilayan sangat nanti tak leh concentrate kat orang lainnya presentation..abis semua presentation aku kira-kira..team aku mungkin boleh dapat tempat kedua..walaupun boss tak umumkan siapa pemenang presentation tu tapi biasalah team x-cuse..team auta..team favorite boss tapi team yang team-team lain tak suka..aku jangka diaorang mesti menang punyer....ini hanyalah permainan sahaja...sekadar mengeratkan lagi silaturahim antara anggota kerja division aku..menyeronokkan sebab semua orang ada menunjukkan bakat masing-masing...menyakitkan hati bila wujud deskriminasi dan pilih kasih antara orang dan team..hapuskan ketidak adilan....
Kita ni kalau jujur dan lurus sangat pun kena pijak jugak..jadi pandai-pandai la nak hidupkan..

Tengahari aku ngan is bersiap..kami nak ke batang berjuntai...ke umah pakngah ngan makngah.. Dah lama dulu diorang ajak suruh datang sana tapi masa tak mengizinkan...ada saja halnya kalau hujung minggu....so harini kami gi sana..aku ingat kan tempat tu dekat..tak sangka perjalanan akan mengambil masa 1 jam lebih..hish kesian jugak pakngah ngan makngah..jauh diorang nak datang ke umah aku.....bestnya rumah kat kawasan tu...tenang..senyap...nyaman...sunyi dan aman damai sebab kat dalam ladang kelapa sawit..

Aku sampai kat gate serentak dengan pakngah yang baru balik dari kelang...emi yang sambut kami..kawasan laman kat umah makngah tu memang lapang kalau main rounders ke baling tin ke hisshhh bestnyer..lagi plak rumput jenis camtu yang tebal..main kejar-kejar tak yah pakai selipar....teringat le pulak zaman masa kecik-kecik dulu...sampai-sampai aje makngah tengah sibuk bertarung kat dapur...buat cucur udang..sedapnya....makan sampai tak ingat dunia...lepas ni aku boleh wat pulak...memang sedap specially sos yang makngah wat sendiri tuMalam kami gi makan malam kat kuala selangor...aku tak de saudara mara kat area-area ni...ada keluarga angkat macam ni at least panjang lah jugak langkah....dapat jugak aku tengok tempat orang..

Jumaat - 19 Okt 2001

Hish nak cite tapi tak sampai hati..tak best laa..bila pk-pk rasa mulut ni nak aje sound direct kat dia...dah lama dah terpk nak wat camtu tapi tak sampai hati..tak nak le mengganggu kebahagian orang lain...tapi dalam hati ni simpati jugak..hei sampai bila awak nak berkepit ngan pompuana je haahhh...awak tak de perasaan kat lelaki ke...hmm pompuan yang dia kawan tu pun semua dah terlajak..umur pun dah 40 lebih..tapi tak kawin..apa istimewanya sampai begitu sekali..hmm semoga ALLAH bukakan hati dia untuk kawan ngan lelaki pulak.dia pun dah 24 tahun...bukannya budak-budak lagi tentu boleh beza mana yang baik dan mana yang buruk.

Tina kata rupa wira macam rupa azneal...hish iye ke..tak de laa...haaa..haahh lepas tu aku gelak...pergi jalan TAR.. besa aaa hari Jumaat mana lagi arah tujuan kalau tidak ke sana..Aku capai 4 pasang kain..tina 2 pasang dan is sepasang...aku nak belikan baju raya untuk mak ngan adik-adik aku awal..(4 pasang tu untuk kami berempat..aku,mak,lin dan ana) itu belum masuk baju untuk ayah dan adik lelaki aku yang duorang tu...yang besar tu dah keje...beli sendiri...so nanti nak dekat raya tak de le sengkek..mana nak siapkan duit raya untuk kuih..untuk kasi kat adik-adik aku yang 5..opppss 4 aje lah..yang sorang tu dah keje..tak yah kasi..nak kasi kat sepupu..anak sedara dan sesiapa lah yang ada kat dalam senarai..hmm setiap kali raya nak menjelma setiap kali tu lah aku mula mengia-ngira...mudah-mudahan rezeki tahun ni murah..

Lorong kat jalan TAR dah terasa kehangatan suasana raya..memang hangat pun hari ni..kiri kanan banyak kedai jual kain baju gelang kasut..kuih raya meruku .terasa kehangatan hari raya semakin dekat..padahal puasa belum pun start lagi....bila aku paling sekali lagi laa..kain sari..maruku..rupanya kemeriahan tu untuk raya deepavali...heeehh..heehh raya jugak...aku gi le sesibuk tengok gelang kaki india..aku minat gelang kaki tu..gelang perak bila aku tanya hargenye....ya Rabbi RM50 pehh terus aku letak gelang tu dan blah..ingatkan spuloh doploh inggit...boleh jugak aku angkat satu dua..ingatkan nak pakai..nanti bila kat umah aku jalan klinggg..klinggg....peh...best jugakk...

Hari raya semakin hampir semakin lah tidak terasa keseronokannya. Dulu masa kecik-kecik tak sabo-sabo nak beraya..puasa pun semangat sebab kalau puasa penuh ramai pulak yang rajin nak kasi duit....tapi sekarang bila dah beso ni hish kenapalah cepat sangat raya ni...rasanya baru aje raya haritu..baru aje ganti puasa hari tu....dah raya lagi...dah le puasa tak boleh penuh..tak de pulak orang nak kasi duit raya...hmm kita le kena kuo duit raya..pendek kata kita le yang kena kuo duit untuk sambutan hari raya....lepas raya poket mesti sakit...tuan pun sakit jugakkk...

Khamis - 18 Okt 2001
Setiap kali aku mendengar berita tentang serangan US setiap kali itu lah aku mneyumpah. Antara sedar atau tidak sebenarnya igauan ngeri aku makin hari kian menjadi kenyataan. Terbaru kesungguhan US dan UK yang cuba meminta simpati PM agar menjadi sekutu mereka....NO..PM should know apa yang rakyat semua rasakan..dan aku rasa PM telah membuat satu keputusan yang tepat...ya ALLAH selamatkan lah negara kami. Jika ditakdirkan aku diberi kuasa rasanya mahu saja aku santaukan orang tua kutuk dua orang tu. Mahu saja aku siksa dan bagi diorang menderita..Biar diorang pulak rasa macam mana menderitanya rakyat afghan yang tak berdosa. Kanak-kanak yang terpaksa menerima padah akibat ketidak telusan dan ketidak sahihan bukti yang direka dan diada-adakan oleh mereka. Konklusinya mereka memang gila...mereka memang ada motif untuk memusnahkan negara Islam dan mereka memang ada kepentingan diatas segala yang dirancang..

Bila bacteria antrex mula menular di negara mereka aku sedikit ceria. Ini agaknya malapetaka yang ALLAH balas atas kekejaman mereka. Dan yang bestnye dengan tak semena-mena malaysia pula yang dituduh sebagai negara yang menyebarkan virus tersebut. Sedangkan kata Ketua pengarah kementerian kesihatan belum pernah lagi ada kes antrex kat malaysia sepanjang pengetahuan beliau sejak beliau belajar sehinggalah sekarang..Dalam hati aku kata...ooo pepandai aje nak tunding jari...tahu lah orang tak nak geng dgn dia..US nak serang negara Islam dengan Khinzir hmmm sungguh bijak...tapi senonya aku doa dan aku tiup..puuuhhhh moga-moga virus JE yang pernah melanda negara ini suatu masa dahulu terbang dan terus terbang lalu hinggap ke kandang khinzir kat sana..lalu terkena kepala kepala yang mendalangi segala perancangan ini...

Secara zahirnya aku tak dapat nak membantu saudara Islam kat sana...sekadar menunjukkan rasa simpati dengan segala yang berlaku. Sungguh sedih melihat penderitaan mereka. Namun setiap kali sembahyang aku berdoa semoga ALLAH melindungi mereka. ALLAH memberi bantuan. Semoga saudara disana berjaya..marilah kita bersama-sama mendoakan kesejahteraan untuk saudara kita di afghan. Mungkin keadaan, kemampuan dan keupayaan kita terhad dalam meberi bantuan kewangan,fizikal dan sebagainya namun ingat kita masih ada senjata yang lebih berharga iaitu doa...berdoa dan minta lah agar ALLAH membantu mereka-mereka yang teraniaya..

Firman ALLAH s.w.t:"Sesungguhnya ALLAH menyintai orang-orang yang berjuang (berperang) dijalannya sebagai satu saf (barisan) seolah-olah mereka itu bangunan (kubu) yang kukuh."(Surah As-Saf ayat 4)

Selasa - 16 Okt 2001
Sejak makan ubat yang doktor tu bagi badan aku jadi menggeletar. Lepas breakfast aku ambil ubat tu sekali lagi. Tiba-tiba aku rasa tak sedap badan. PC kat depan kelihatan kabur. Aku cuba bangun rasa terhoyong hayang dan mahu jatuh. Kepala aku pening dan kaki aku menjadi sangat lemah. Aku tak boleh berdiri lama.

Berpapah dengan Is kami berdua ke despenseri. Kat klinik aku terpaksa duduk. Aku tidak boleh berjalan langsung. Bila aku berdiri kepala ku terus ligat dan aku ingin jatuh.Lepas jumpa doktor aku diberi satu injention..Adooii sakitnya...lepas tu doktor kata awak jangan makan ubat yang semalam tu. Aku dapat cuti rehat. Is hantar aku balik...dan aku tido sampai pukul 6.00 tak sedarkan diri..

Aku rasa mungkin dah sampai masanya untuk aku berhenti bersukan. Aku dah tak segagah dahulu. Suatu ketika dahulu naik bukit larut cam selamba aje...panjang gunung sana sini pun tak kisah...masuk hutan keluar hutan perkara biasa tapi kini aku sudah tua. Jalan sikit pun dah sakit teruk. Main sikit terus tak boleh bangun..Aku duduk dalam kereta sambil termenung sendirian..Aku cuba mencari penyelesaian masalah ini. Patut ke aku berhenti main...sedangkan ini semua adalah sebahagian dari kehidupan aku keriangan dan kepuasan aku.Akhirnya aku buntu mencari jalan penyelesaian...aku pening untuk memikirkan..

Biarlah..adakalanya kita rasa kita boleh melakukan sesuatu sebab kita yakin kita boleh buat, semangat kita tinggi sedangkan sebenarnya dalam masa yang sama kekuatan fizikal kita sudah tidak mempu lagi melakukannya. Inilah yang dikatakan tindakan luar keupayaan. Minda kata boleh jadi kita berkobar-kobar dan bersemangat nak buat sedangkan fizikal kita tidak mampu sebenarnya..arrggghhhh tak sedar-sedar lagi ke diri tu dah tuaaaa...

Isnin - 15 Okt 2001
Memang sah..aku tak boleh bangun langsung. Aku gagah kan jugak diri, dengan sedikit tenaga dan kekuatan di pagi hari konon nak bangun aku cuba duduk sambil membetulkan kedudukan pinggangku. Dengan semangat aku nak pergi kerja tapi badan aku terlalu sakit. Akhirnya aku tewas dengan kesakitan yang aku sendiri rasa tak tertanggung.Terbaring keletihan dan kesakitan di atas katil sehingga jam 9.00 pagi.

Beringsut aku masuk bilik air..Kaki aku sakit sungguh bahana big walk semalam. Lutut aku ada kesan perdarahan dalam yang besar. Sebenarnya tempat tu yang paling sakit. Malam tadi aku sembahyang seperti orang sakit. Setiap kali aku ingin sujud setiap kali itulah aku terpaksa menghempaskan segala beban yang terpaksa ditanggung oleh lutut..pap terus ke lantai..agak menyakitkan..itu sahaja yang termampu aku lakukan..Aku mandi dan bersiap. Aku mesti gi klinik, Antara larat dan tidak aku gagahkan juga memandu dan pergi ke klinik. As usual doktor asyik nasihat jangan terlalu aktif..muda-muda lagi you sudah sakit lutut. Makan ini ubat nanti 3 hari lagi you datang semula untuk check up..baik doktor aku menganguk keletihan.

Balik dari klinik aku ke rumah moklong. Tidor kat sana. Petang aku balik umah singgah kedai perabot amik kerusi yang aku baiki dan aku tido. Aku rasa tak tahan sangat dengan lututku ini sehingga begitu lemah sekali hendak melangkah. Aku bersiap-sipa ke umah busu Lan..malam ni..sakit atau pun tidak aku terpaksa juga pergi..kaki ku ini sudah sampai masanya untuk diurut. Busu Lan urut secara refleksi.Sakitnya memang tidak terkira. Meleleh-leleh airmata menahan kesakitan. Mesti jugak urut kalau dibiarkan berlarutan nanti makin teruk jadinya...
 

Ahad - 14 Okt 2001
Semangat nak berjalan kaki tu memang dah berkobar-kobar. Memandangkan ni first time aku masuk bigwalk dengan geng-geng netball jadi perasaan seronok tu memang tak tergambar. 5.15 pagi kami dah bangun. malam tu shikeen ngan kapten tido umah aku. Kami bertolak dari umah dan berkumpul di HQ. Kalau ikutkan jadual pukul 6.00 pagi kami kena ada kat padang merbok dan dataran merdeka. Aku masuk kategori  G women senior. Kapten, shikenn, kak cha dengan kak adik masuk kategeori H. Diorang kena berkumpul di dataran merdeka

Sampai kat padang merbok azu, aline dan aza dah menanti. Aku dengan linda register nama..tapi malangnya tiket linda dan number penyertaan dia tak sama. So linda tak boleh nak sertai pertandingan. Mula-mula tu payah jugak nak merayu kat secretariat kat situ. Semuanya garang-garang belaka. cakap pun kerekk semacam. Akhirnya aku beranikan diri jumpa urusetia. At last ada uncle tu tolong aku dapatkan kupon makanan dan minuman untuk linda. But still linda tak boleh nak masuk pertandingan.

7.25 kami dilepaskan..sebenarnya saja jalan-jalan nak exercise. 10km nak exercise dalam hati dok kata hish boleh ke aku jalan sejauh ni...lagipun tak tahu lah stamina ni cukup atau tak. Kami jalan berkumpulan tapi ntah macam mana tenaga aku lebih pagi tu sebab tetiba aku teringat kembali zaman palapes masa kami jalan lasak 14km dengan pack yang penuh dan senjata..pehh semangat lah pulak then aku mula mengorak langkah dan mula meninggalkan kengkawan aku kat belakang..aku berjalan agak laju dan konsisten.

Bila sampai kat garisan penamat aku antara 40 orang yang terawal sampai. Oklah tu..kira fit laah..Letih sungguh sebab berjalan tadi tak buat stretching langsung. Sampai kat padang aku terus gi ke van milo. 8 cawan aku minum. Lega but still haus. Pagi tadi kami semua berjalan dengan perut kosong. Selepas mengutip semua goodies..best jugak big walk ni dapat barang free banyak kami melepak sehingga upacara penyampaian hadiah dan juga cabutan bertuah...

Kaki mula terasa lenguh...bila petang badan mula rasa sakit-sakit...dan sah esok mesti aku tak boleh bangun.
 

Sabtu - 13 Okt 2001
Adakalanya aku suka berangan-angan. Memang hobi aku berangan-angan..fikiran aku merewang ntah kemana...kadang-kadang sampai tak terjangkau nak fikirkan tentang perkara itu semua. Mungkin sebab sejak kecil hidup susah jadi aku suka membayangkan perkara yang indah-indah dan best-best..dan aku sentiasa berdoa perkara tu semua akan berlaku dalam hidup aku.

Dalam kelas pun aku sering berangan. Pernah suatu hari semasa disekolah rendah cikgu membaling duster ke arah ku. Terkejut beruk aku. Mata aje pandang ke papan hitam tapi fikiran dah tembus ke dinding sampai ke luar kelas. Kebetulan masa tu cikgu yang mengajar memang jenis yang garang. Hmm bukan sekali dua...nak katakan selalu jugak aku kena tegur pasal berangan..itulah bahananya kalau asyik berangan saja. Sampai satu tahap cikgu gelar aku minah berangan.

Selalunya perkara yang aku angankan banyak berkisar tentang kehidupan aku. Masa kecik aku sering mengangankan yang aku hidup dikalangan keluarga yang mewah.. ada mak dah ayah yang tak garang. Aku selalu membayangkan yang aku tinggal di dalam sebuah rumah yang besar ada library bawah tanah setiap bilik ada peti ais yang penuh dengan coklat dan aiskrim..wahh seronok sekali kalau ada kehidupan seperti itu.

Fantasi aku tak terhenti setakat itu sahaja. Malah sampai sekarang angan-angan masih menjadi salah satu hobi aku terutamanya bila aku tension. Dok sorang-sorang kat rumah sambil lepak-lepak kat dalam bilik dengan tv yang terpasang aku baring memandang ke arah syiling. TV ke mana apa ke mana. yang pastinyaotak aku ligat bekerja.. fikiran aku telah pun menembusi syiling umah dan dah sampai ke umah jiran atas..dan aku selalu mengangankan perkara yang akan  aku buat atau capai suatu hari nanti.

Secara realitinya angan-angan aku selalu menuju ke arah pencapaian kesempurnaan hidup.Banyak jugak angan-angan aku masa kecik telah aku realisasikan dan masih ada juga yang belum dicapai. Orang kata kalau suka berangan-angan nanti muka naik jerawat...heehh boleh caya ke....sebab aku dah besar dah dewasa dan boleh berfikir maka angan-angan aku selalunya aku selaraskan dengan apa yang aku nak buat..apa yang aku nak capai..apa yang aku target dalam hidup.Walaupun benda tu aku belum buat lagi atau belum berlaku lagi tapi aku sering membayangkan perkara-perkara best-best yang akan berlaku seterusnya.

Ada ke orang berangan nak capai perkara yang tak best???

Jumaat - 12 Oktober 2001
Ya ALLAH sesungguhnya  engkau lah yang maha mengetahui..engkau lah yang maha bijaksana menentukan perjalanan hidup ini. Sesungguhnya aku bersyukur ya ALLAH. Selamatkan perjalananku didunia dan akhirat, murahkan rezekiku teguhkan imanku dan permudahkan lah segala urusanku..amin..

Orang kata keserasian antara pasangan selalunya wujud akibat adanya perbezaan dan kontras diantara satu sama lain. Aku tak tahu sejauh mana kebenaran pendapat ini tapi dari pemerhatian aku selama ini aku rasakan perkara ini ada benarnya. Sebagai contoh mak dan ayah. Mak seorang yang garang ayah plak lemah lembut. Kontras tapi serasi. sorang panas sorang sejuk.Kalau dua-dua panas habislah asyik gaduh aje..tapi kalau dua-dua sejuk hmm stone ajelah rumahtangga..boring la pulak..bila contras camtu rumahtangga cam jadi suam-suam kuku...kalau mak marah aku..ayah tukang pujuk..tapi kalau ayah yang marah mak tak pujuk punye..

Secara logiknya bila kita suka sesuatu perkara pasangan kita plak tak suka buat benda tu..jadi kita sebenarnya telah lengkap melengkapi antara satu sama lain. Sebagai contoh kalau isteri tak suka masak tapi suka kemas rumah dan mungkin suaminya jenis yang suka masak...so boleh buat perjanjian..suami kena masak isteri kemas rumah...heehh tapi senonya walau macam mana teror pun suami tu memasak sampai bila-bila pun tempat isteri adalah didapur memasak untuk suami...so moral of the story suka atau tak suka pompuan kena belajar masak...ingat pompuan kena belajar memasak.

Adakalanya isteri gile shopping tapi suami tukang jeling dan tukang keluo duit. Rata-rata lelaki yang ditanya tak suka mengikut isteri atau awek gi shopping sebab boring kena tunggu lama..lelaki pun tak suak shopping kan..lagipun selalunya duit diorang yang kena kuo. pompuan plak memang le cerewet kalau membeli barang. Memang selalunya nak pegi banyak-banyak kedai tengok harga barang yang sama barulah nak beli. Hish kalau le suami pun kaki shopping gak alamat tak makan le anak beranak. Kontrasnya kat sini bila pompuan gi shopping mulalah membeli sampai lupa daratan..pompuan boros..duit suami le katakan.. barang yang tak de dalam list pun rajin aje dicapai.. husband pun mulalah bising sebab jenis kedekut. Serasi le tu selain isteri tak tahan suami bising sebab duit dia habis beli barang yang tak perlu..isteri senyum kambing sebab dapat beli barang tapi tak dapat semua...at least dua-dua puas hati balik umah tak de le mengungkit...bahagia umahtangga..suami kata hish abis duit aku. Moral of the story duitku duitku duit suami duitku jua...

Walaupun citarasa kita berbeza dengan pasangan namun perbezaan itulah yang membuatkan kita menjadi lebih sempurna. Ada juga kebaikannya walaupun citarasa kita tak sama. Kalau dua-dua suka benda yang sama rasa tak variati langsung. Bila tak sama tu adalah jugak corak-corak lain dalam kehidupan kita...samalah juga macam warna..sebuah hamparan yang diwarnakan dengan warna hitam sekali imbas cantik tapiikalau asyik sama tone aje tentu boring..andainya dalam warna hitam itu tercalit sikit warna kuning...ada sikit warna merah dan sedikit warna hijau tentu nampak ceria dan meriah sekali..moral of the story colour of ranggoli..kena baling serbuk warna yang macam dalam cite hindi tu..

aku suka masak...dia suka buat kek..aku suka kemas umah dia suka hias umah...aku tak suka perkara yang berkaitan dengan baju (basuh, sidai lipat dan gosok) dia pulak suka gosok baju...aku suka bersukan dia suka gym..aku peramah dia pemalu..Aku nak pedas dia tak mahu...aku suka merah dia suka biru..aku suka jalan dia suka baca buku..aku suka vogue dia simple simple can do...aku suka lauk kampung dia suka western gitu...aku gile shopping rupanya dia lagi le hantu..heehh itu aje yang nampaknya sama....satu dari banyak-banyak perkara....meriahnyer hidup aku nanti...tak gituuuu
 

Khamis - 11 oktober 2001
Kerana makan apa ntah aku berguling kesakitan..perut aku sakit dan aku kena CB...dari pagi aku makan nasi goreng cina berulamkan cili padi dan kicap...lepas tu tengahari aku gi midvalley beli sushi dan ayam goreng...pastu aku minum orange jus dan vitagen..makanan tu semua masuk dalam perut aku dengan begitu lazatnya..tanpa aku sedari campuran makanan tu membuatkan perut aku berasid dan memulas mulas..

Masa lawan netball tu ok lagi..main dengan begitu gagah sekali...tapi selepas balik rumah mandi sembahyang..dan mengadap sosej dan nugget..aku rasa tak sedap perut...lepas sesi massage dengan mesin yang is baru beli tu..dan selepas is bengang dan merajuk dengan aku(heehh heehh merajuk la pulak).perut aku makin la pulak sakit..Lain macam sekali kesakitannya...aku masuk bilik tido dan segalanya bermula...konon tido nak hilangkan kesakitana tapi tido diganggu..

Baru sekejap aku melelapkan mata..baru aje nak start bermimpi..aku dikejutkan oleh linda..masa tu awal lagi belum pun pukul 10.00..Linda suruh aku pasangkan lampu bilik kitaorang yang dah terbakar tu...hm aku kan engineer kat umah tu..aku bangun dengan perut aku begitu sakit sekali...lepas pasang mentol aku dah tak nak tido..mata terkulat kulat tak nak tido aku ke depan tengok tv dengan ina, sue ngan kapten...masih lagi dok discover pasal US..benci meluat sakit hati....bangang....aku benci Bush tu...masa tengok berita aku jerit jerit kat bush..betapa busuknya hati mereka...menggugurkan makanan pada rakyat afghan dalam masa yang sama ready untuk gugurkan bom bila mereka berkerumun pada makanan tu...zalim betul

Mungkin aku keracunan makanan ni..kepala aku pening sangat..tak larat dah.. Aku minum segelas susu dan terus masuk tido...Sapu-sapu minyak kapak kat perut tapi still tak reda. Pukul 11.30 aku terjaga masuk toilet...pastu pukul 2.00 lebih sekali lagi dan iskkk biasanya perut ku ini....rasa macam tak gi keje aje...

Rabu - 10 Oktober 2001
Itulah gunanya seorang kawan..tempat meluahkan rasa tempat meluahkan perasaan..tempat mengadu bila dalam kesusahan..aku rasa sedikit runsing sebenarnya..perasaan tu boleh datang bila-bila masa..tanpa kita pinta..aku fikir tentang masa depan aku fikir tentang hari tua fikir tentang diri dengan kehidupan yang tidak teratur ini..kebelakangan ni aku banyak menerjah masa akan datang aku takut hari tua..aku dah terfikir hari mati aku..aku takut nak mengadap ALLAH dengan diri yang kurang bersedia...tapi aku macam ni jugak..apa yang aku dah buat unuk baiki diri. Aku sebenarnya rasa terlalu singkat masa yang aku ada di dunia ini..terlalu singkat sehingga kadang kala aku jadi takut dengan peredaran masa yang terlalu cepat..dan aku sering sangat fikirkan tentang perkara itu.Adakah ini salah satu perasaan yang wuyjud apabila kita beralih dari zaman remaja kepada alam dewasa...dan seterusnya ke zaman tua..

Kawan adalah sesuatu yang istimewa..Hari ni aku email salah seorang kawan baik aku..mengadu tentang keadaan diri aku yang tak berapa stabil.sebenarnya dia yang email aku dulu bertanya khabar.lepas tu aku balas dan.mengadu tentang kehidupan kau yang agak kucar kacir..kami dah biasa share problems sejak zaman sekolah dulu lagi...nampak aje aku ni happy tapi sebenarnya kat dalam kepala ni berkecamuk..semua serba tak kena. Masih banyak yang perlu diurus dan diselesaikan...at least email dia tadi dah buat kan aku mampu menarik sedikit nafas lega..terima kasih pot..I love you..

Aku makan super ring sambil minum feel fresh..pagi tadi aku dah amik half big mac..aku tak de mood nak makan.Sungguh best aku rasa macam ni.Tak makan tapi tak lapar. Nafsu makan entah kemana tu sebab lebih baik puasa. Nafsu makan dah terbang jauh..hmm ni mesti aku terpengaruh dengan kisah benar yang ditayangkan kat TV3 baru-baru ni...rasa terkena pulak kat batang hidung...Hari ni aku tak jadi puasa sebab petang ni aku ada training netball..kena buat exercise lebih..kena kurangkan makan untuk kelihatan lansing dan ramping...tengok pinggangku rampingkaan....sesutan iklan tummy trim..

Masa terlalu pantas berlalu..sehingga kadangkala aku rasa tak puas lagi untuk nikmati sesuatu hari...dan tiba hari yang baru..Alfatihah untuk arwah nenek Firdaus yang telah kembali ke rahmatullah pada pagi semalam 9/10/2001

al-fatihah

Selasa - 09 Oktober 2001
Ada seorang budak tu called aku..dia kata kalau geng jenel nak buat lawan bowling dia nak aku main dalam team dia..nanti boleh menang dan dapat hadiah..pehh dahsyat kan belum apa-apa lagi dah ada yang nak booking heehhh..hari ni ada lawan bowling kat bangsar...sesiapa yang free dan nak tengok aku main jom lah..games aku bermula pukul 8.00 malam..

Aku puasa...hish bulan rejab hanya beberapa hari aje lagi..hari ni dah 21 Rejab..kejap aje...masa cepat betul berlalu..kali ni tak banyak puasa yang aku dapat buat..dalam sebulan rasanya 10 hari aje atau mungkin lebih....aku pun tak kira hari tu awal Rejab dapat puasa beberapa hari lepas tu dah cuti then sibuk ngan netball dan minggu ni baru start semula...aku ingat aku nak puasa sampai abis bulan rejab ni...itu pun kalau mampu...

Cerita tak habis lagi...masih hangat..
Semalam Berbuka puasa kat Nasi Briani JM kat subang jaya...first time aku makan kat situ..aku dgn Is..mak ngah pak ngah dengan Emi. Sebenarnya Pak ngah nak datang rumah..nak amik buku emi yang tertinggal masa diorang datang minggu lepas..aku pun sibuk lah nak masak..biasalah kan..aku memang rajin lagipun aku kan puasa boleh lah makan mewah untuk berbuka nanti...tapi pastu pakngah called semula ajak buka kat subang jaya...ok lahh...

Tunggu pakngah kan depan carefoure Is sempat jugak gi naik beli sushi..kami kenyang makan sushi dengan nescafe shake..dengan pop corn...sebelum dapat makan nasi briani. Oklah nasi briani tu walaupun aku tak berapa berminat..kureng sket kari-kari ni..habis jugak nasi tu aku makan..abis makan kami sembang sembang lah..biasalah pakngah ngan makngah suka buat lawak..makngah memang kuat mengusik pakngah...aku dengan is ketawa sampai sakit-sakit perut...specially bila mak ngah wat lawak pasal teliban tu...

Tengok pak ngah dan makngah tu rasa macam loving couple sangat..tak banyak couple yang dah hidup lama bersama boleh mesra macam tu kan...anak dah besar pun still mesra...cuit sana cuit sini...and yang best pasal mereka ialah diorang tu sporting and understanding.. Is kalau baca ni mesti dia berbulu sebab dia kata aku mesti lah nak ayat dan puji abis-abis pak ngah dan mak ngah..hish tak de la niat macam tu..kalau nak ayat lama dulu dah ayat...tak payah ayat pun dah tercangkuk jugak...

Semalam gak aku tahu orang kat sana mungkin balik Malaysia 17 Desember ni...Aku tahu dia balik bulan 12 tapi tak tahu berapa hb. Tahun ni dia raya kat malaysia...mudah-mudahan dia selamat balik..since US serang Afghan ni rasa dah memang tak selamat langsung kalau naik flight..aku dah email kat dia hari ni..saja buat tanya bila dia balik..heehh sudah gaharu cendana pula...hmm orang kata kita kenalah pandai berbahasa kan...
 

Ahad -07 Okt 2001
Teringin sangat nak main tennis sebenarnya tapi bila aku tengok balik lutut aku yang tengah sakit ni terus terkubur semangat. Hujan masih turun renyai-renyai. Malam tadi hujan lebat agaknya. Tengok sungai kat belakang umah aku ni air penuh aku tahu  mesti hujan lebat tapi aku yang tak sedar. Aku call syarin dan sms don saja nak tanya jadi ke diorang nak main tennis pagi-pagi minggu ni...kelasss gitu kengkawan aku ni jarang lelaki nak bangun pepagi ahad untuk bersukan...baik diorang tido kat umah berselubung ngan selimut kan lagi-lagi time-time hujan camni.

Pk punyer pk akhirnya aku tak pegi lah main tennis..Nak gi jelatek tu sikit punyer jauh..habis tennis pukul 10.00 selalunya lepas tu gi breakfast sembangs-sembanng lagi nanti aku kena rush pulak...aku rasa tak sempat sebab aku dah janji ngan naza dan cik easy untuk gi umah kak p-nut awal..dengan niat yang suci lagi ikhlas untuk tolong kak p-nut masak..akhirnya aku bangun jua...aku wat washing wat breakfast pastu kemas-kemas umah sikit...

Wake up call dari naza..pukul 10.00 pagi..ingat aku lum bangun lagi..dah lama bangun tapi aku lum mandi..diorang dah sampai kat Shah Alam..aku pun kelam kabut..mandi-mandi...pastu mereka dan  keluarga mereka pun sampai..heehh naza ngan cik easy ngan cik daun sampai ke mahligai aku..naik umah lepak-lepak nengok tv...akumasih lagi kat dalam bilik air senonya..pastu aku hidangkan kat diorang merasmikan kek batik ayng aku buat malam tadi...

Kami bertolak pi umah kak p-nut dengan dua kete...kete cik easy si biru honda civic dengan kete aku si wira macho. Aku naik ngan cik daun...pusing punyer pusing kami tersesat nak ke umah kak p-nut..aku rasa cam fimiliar sgt nak ke cheras tu tapi rupe-rupenye aku lupa yang dulu aku datang dari KL..tapi kali ni aku datang dari Bukit Jalil..perjalanan yang sepatutnya setengah jam jadi satu jam...so pukul 12.00 kami rombongan yang pertama tiba umah kak p-nut..pastu perut berkeroncong kerana terpaksa tunggu rombongan kak Aquil and the geng..(nett, mie, kak Aquil & Fuad)

Kami makan..aku lapar sangat dan makan banyak kerana kari ayam kak P-nut sedap..selesai makan tiba plak rombongan cik Bayangan Baiduri yang wajahnya seiras lecteurer aku kat UUM puan Rahela..samat berenalan walaupun tak sempat nak semabng pasai ada tembok besar naza dan cik easy ditengah-tengah tu..kami tengok tv main ngan najmi amik gambar minum air makan kuih pastu kami balik...naza naik kete aku cik daun ngan cik easy menuju destinasi yang sama balik umah mereka dia kelang..diorang adik beradik laaa...aku hantar naza pi pudu raya sebab dia terus nak balik melaka..pastu aku tak terus balik umah tapi menyimpang ke umah moklong....heeehh....aku ngantuk dan tertido kat sana...pukul 6.00 baru aku balik umah...feeehh letih....
 

Sabtu - 06 Okt 2001
Aku dah bangun..pastu golek-golek lagi...rasa payah betul nak bangkit dari katil aku yang best tu..aku tengok linda pun belum bangun lagi. Hari ni sekali lagi aku kena stay kat umah.semalam indon tu dah siapkan bilik air kat dalam bilik aku...belum pun aku kemsakan lagi pasir-pasir dan simen yang berterabur kat lantai bilik air tu. Bilik air belum boleh guna sebab takut simennyer belum kering lagi...aku terlelap..pukul 9.00 aku jaga lagi rasa cam dengar loceng di ting tong...aku jengah tak de pun orang kat luar.semalam indon tu kata..kak esok pukul sembilan ya kami datang bikin tu bilik air...aku angguk...

masuk bilik aku landing lagi terasa malas sungguh nak bangun..lagipun hari sabtu aku tak kerja jadi tak salah kalau bangun lewatkan..baring baring telelap lagi sampai pukul 11.00..kali ni aku kena bangun..malas lah aku nak tunggu indon tu.Hari sabtu dioarng hanya boleh kerja sekerat hari aje..sampai pukul 1.00..tu rules kat kondo ni...dulu aku tak tahu..masa aku baru pindah dgn selamba aje panggil bebudak yang nak wat wiring astro kat umah tu datang selepas pukul 5.00 kecoh satu floor bila guard datang dan halau bebudak yang tak bersalah tu termasuk lah aku yang tak tahu apa-apa masa tu..terpinga-pinga kena marah ngan guard india tu...heehh puncanya ada jiran yang dok mengadu bising..benci aku 

Aku bangun capai telefon..dgn suara tak siap aku call naza..tapi cik easy yang angkat tepon..nape suruh called..aku tanya..semalam naza called tapi masa tu aku tgh kat dinner..bateri pun dah kong....rupa-rupanya nak ajak aku main bowling...nampaknya sudah ada pencabar..aku mandi terus bersiap..aku call faiz ajak dia join sekali tapi faiz malu konon sebab tak kenal kawan aku yang duorang ni...setelah aku yakinkan faiz yang kawan aku ni selamba dan juga tak tahu malu maka faiz pun setuju. Aku kuo umah singgah klinik kejap pastu terus jumpa mereka dia IOI mall...

Kami makan dulu hari ni naza dgn cik easy belanja aku..sebab aku dah terus terang kat diorang yang aku tak mampu nak banje diorang..dan juga tak leh nak jolly....terima kasih..i lap u...nanti banje lagi..pastu nanti aku jamu lagi korang kat umah aku...sebelum bulan 11 atau bulan 12..lepas dari tu tak de lah kan...heehh...abis makan faiz kata dia kena chow sebab dia dah janji ngan kawan dia..ceehh faiz ingat jumpa terus main bowling rupenya ada sessi makan pizza plak dulu..Naza ko jangan makan pizza lagi..tak elok untuk kesihatan..Naza & cik easy gi sembahyang..aku tunggu kat lane..waiting list..setengah jam tunggu baru lah kami memulakan aksi di lane 21..permainan dimulakan..cik easy baru first time membaling bola bowling...secara keseluruhannya aku rasa dia ada bakat main bowling dan boleh baiki mutu persembahan sebab balingan dia jarang masuk longkang. Boleh diasah bakat tu lagi. Setelah berhempas pulas main 3 games sorang nampaknya mereka jauh sekali nak cabar keupayaan aku..(baca dengan style ella)..terlalu sukar...heehh jangan marah gurau aje...dan tahniah pada cik easy yang baru belajar tapi dah mampu untuk tewas kan naza....

Habis bowling kami membeli belah..lepas beli belah lah kan...tunggu apa lagi..heehh senonya aku beli barang-barang untuk buat kek batik yang aku nak bawa ke rumah kak p-nut esok...pastu aku pun ajak le bebudak tu datang umah aku.. Lepas sembahyang maghrib diorang blah untuk gi opis dan sambung kerja...menu makan malam kami mushroom soup and garlic bread, washington apple, manggo and air oren....Kalau nak soh masak lagi kena cepat bulan 12 nanti expired dah...

baca guest book rasa ramai yang nak ajak main bowling...ok setuju nanti kita arrangekan satu hari bowling untuk geng jenel..tapi kenalah ada sambutan yang ramai. Nak wat lagi grand kita kumpul duit dan beli hadiah untuk team yang menang. Mesti seronok kan..
 
 

05 Oktober 2001
Tahu tak apa itu mati kutu....kutu yang telah mati dan tak boleh bergerak..sebab dia dah mati kutu...dah tak tahu nak buat apa..dah boring giller...aku mati kutu hari ni..memang aku cuti..cuti sukan...tapi aku kena dok umah sebab ada orang nak betul kan bilik air kat umah aku..sebab rumah bawah dah bising bilik air dia dan macam hujan..tuan rumah bawah tu doktor..dia sudah panggil itu peguam untuk sue itu hong leong properties dan juga nak sue tuan rumah aku..banyak cantik nak sue tuan umah aku..dia bukan tahu pape...aku yang dok situ pun tak tahu ada air yang kuo ke syiling bilik air dia...kerana dia kata kami telah menyebabkan dia hilang duorang potency buyer yang nak beli umah dia...hanya sebab bilik air tu camtu orang tu tak jadi beli umah dia..dia nak saman 2 juta ringgit...doktor tu ..dia gile duit...

Jadi dengan segera orang maintenence menghantar 2 pekerja indon untuk betulkan bilik air umah aku...aleh doktor tu ingat umah dia sorang aje banjir..kira ok lah bilik air dia yang banjir..yang kami-kami ni satu hari tu bilik aku banjir...habis katil..tilam dan bantal basah..kerana kat syiling umah aku ada retak dan air mengalir keluar dari situ... aku gi ketuk-ketuk umah atas..umah tu tak de penghuni..mungkin tingkap uamh tu terbuka dan air hujan masuk...dan pakihnya dah rosak...tapi sejak peristiwa itu tak ada lagi air yang mengalir...kesan syiling yang retak tu masih kekal hingga hari ini...

Oleh kerana nak tunggu indon itu wat kerja maka aku mati kutu dok umah sengsorang...aku tengok tv dari pagi sampai ke petang...aku masak untuk aku makan tapi aku hanya buat kan indon tu air nescafe susu ngan aku potongkan tembikai untuk dia makan..aku tahu sure diaorang haus dan letih walaupun sepatutnya aku tak payah wat camtu....aku baik hati kan...kesian lah weii..indon tu nak minum pun takut-takut siap nak taung air kat dalam bilik air takut airnya tumpah diatas meja kaca aku..pastu aku gelakk heehh tak pe tuang aje nanti aku kemas..aku kata kat dia....

Hish terasa boring sungguh hidup ini...aku kena keluar rasa nak pecah kepala dok sengsorang dalam umah lelama macam tu...akhirnya indon tu dah siapkan bilik air aku pada pukul 4.30...aku called rizal..senonya return called..dia called aku semalam tapi aku tak dan nak call back..cam biasa apa lagi kalau bukan bowling....aku terus bersiap tanpa melengahkan masa dan berjumpa rizal dan ean dan ahmad kat endah parade...adusss lega sket kepala aku ni...

Sejak dapat partner bowling yang teror ean and ahmad aku jadi semakin gile...bukan gile apa...gile bowling..setiap kali main mesti rasa nak beat record...hish..dan mesti nak target score 200 over...pastu 6 games aku main sampai aku lupa yang malam aku ada dinner kat kelab...adus tengah syok main kak cah called...dan kelam kabut abis kan games then terus balik umah siap-siap ke dinner..walalupun lambat tapi sempat makan....no luck today number lucky draw tak naik...
 

04 Oktober 2001
Pak ngah and makngah datang. Saja lah nak menjenguk rumah...lagi pun memang dah lama diorang tak datang..lama lah...hmm dekat 4 bulan dah...menjenguk menantu....heehh...heehh bila makngah ngan pakngah selalu cakap camtu aku gelak aje..suka mengusik...aku gelak tapi dalam hati aminnn...aminnn ajelah...mana tahu kan satu hari nanti aku jadi menantu diorang....kihhh...kihhh....Aku pk apalah yang aku nak masak ni...mula tu ingat nak masak nasik...masak lauk kampung...lepas tu pk..iskkk aku letih sangat hari ni..dari pagi lawan netball sampai petang tadi...rasa tak larat pulak....hari ni ada sukan pelitawanis...tapi malangnya team aku tak menang...heehh memang la bukan nasib kami...pknyer pk..paling senang dan ringkas aku ingat aku masak spaghetti...abis aje games aku tunggu azu...sebab team dia masuk final dan jadi johan..abis games kami bertiga gi mid valley membeli belah...aku azu dan shikeen

Masak spaghetti ringkas..kalau nak masak lauk hmm mesti aku terkonteng-konteng sengsorang kat dapur tu nanti...abis membeli belah hari pun dah petang aku terus balik umah....tanpa mandi aku terus masak dulu..pakngah kata dia sampai lepas maghrib tapi selalunya lepas maghrib pakngah tu mungkin 8.30 atau kul 9.00..abis masak aku mandi siap-siap wangi-wangi...hati mentua kena jaga..kalau nak cangkuk anak kena lah cangkuk mak bapak dia kan...kihhh...kih...ayat ina ni..pinjam yek ina..

Sampai aje kami makan beramai-ramai ngan Is sekali lah..sembang cam biasa..makngah memang rajin bercerita hmm tak habis tapi kali ni cite pakngah memang menarik banyak cite pasal orang tu...cite pasal zaman dia masa kecik-kecik..aku ngan Is gelak sampai nak pecah perut bila dengar pakngah cite pasal dia...hish abis lah semua rahsia oang tu pakngah bagitahu kat aku...heeehh...heehh...pastu aku nengok gambar masa pakngah gi US kat tempat dia aritu...hmm tengok dia dah berisi sikit..aritu masa balik bulan 5 tu kurus aje...orang dah rajin gi gym le katakan...

Aku letih tapi sembang ngan makngah memang seronok..diorang balik dah pukul 11.00 lebih...aku kemas sikit lepas tu masuk tido tak ingat dunia..yahooo esok cuti...letih sangat...
 

03 Oktober 2001
Malam tadi aku main bowling..dgn wais..dgn daud dengan amat dgn yan...senonya aku nak banje wais..sebab dia banyak tolong aku..dah janji ngan dia pun....kalau kete aku rosak sesikit aku call wais...specially yang  berkaitan ngan enjin...haritu wira wat hal kat penang..tengah malam aku call dia..tapi wais ni memang baik.memang sedia nak tolong..walau sebuk cam mane pun dia cuba gak sedaya upaya untuk tolong..tu lah aku suka kawan ngan dia...dah le baik..handsome plak tu..first time wira rosal teruk wais yang bertungkus lumus settlekan pasal wira kat glenmerie..sib baik ada dia...pastu dia pun biasa lah ada cable kat situ...sehari aje settle wira kat situ.. kalau tak tentu wira akan terperap aje kat situ seminggu dua..mekasih wais jasa awak saya kenang sampai bila-bila...

Cite pasal wais la yek...aku kenal wais tru azam..aku kenal azam tru lan..lan ialah kawan aku sama training exec dulu..azam schoolmate lan masa kat Alam Shah...Aku kenal azam pasal is beli kete tru azam..azam keje kat proton..raya tahun lepas aku wat open house aku jemput azam..pastu azam datang ngan kroni proton dia yang handsome-handsome belaka termasuk lah wais...kat situ kami berkenalan..peh wais ni memang power pasal dia keje kat proton bahagian R&D dan dia yang expert tentang enjin..memang aku tabik spring kat dia...

Cite bowling malam tadi...aku main bowling dgn begitu bersemangat..tak tahu la kenapa...rasa happy aje...dan malam tadi aku telah pecahkan lagi rekod peribadi aku sendiri...score tertinggi aku malam tadi ialah 226 jatuhan pin...6 kali strike berturut-turut..aku sendiri kagun ngan diri aku..heehh...everage  untuk 4 games aku ialah 190 jatuhan pin...ni kalau masuk league memang dah tentu boleh menang...hahahh kengkawan yang main sekali lebh kagum...hmm...tapi ingat langit tak selalunya cerah....permainan aku tak pernah yang consisten...kalau time ok...cam semalam..ok sokmo..tapi kalau tak ok tu..hmmm memang macam sireh...

Semua orang dok bising pasal tak leh nak masuk internet...aku sakit jiwa dah lama aku tak boleh masuk internet...pc aku pulak lembap dan asyik wat hal aje..aku suspect ada virus nimda agaknya...teruk sangat line kat opis ni..kekadang tu 10 minit ok pastu down berjam-jam..jadi menyusahkan aku sebab nanti aku tak leh nak baca jenel..hish..tak besssttt nyer...aku harap internet akan ok semula dalam masa-masa terdekat ini.....
 

02 Oktober 2001
Aku tension betul hari ni...sebab seharian memang tak boleh nak masuk internet langsung... susah betul lah sekarang ni..bukan sahaja kadaan ekonomi global yang goncang keadaan network kat opis ni makin hari makin teruk..kalau dulu sekali enter tak sampai 5 saat dah boleh access internet tapi sejak kebelakangan ni...teruk sangat..adakalnya seharian tu dari pagi sampai ke petang tak boleh masuk langsung.......

Tadi boss distribute appraisal form..ingatkan tahun ni tak de appraisal...ada jugak..rasa-rasanya teruk akunya appraisal tahun ni...this year memang worst bagi aku...worst in everything...bukan setakat kerja..life..financial..everything..I called this year as a disaster year for me..ni agaknya petunjuk ALLAH yang aku tak nampak dari awal....memang teruk..no improvement, no achievement totally nothing at all...apa pun perkara dah berlaku..hari nak menjatuhkan hukuman pun makin dekat...tahun ni tak leh pi jauh..so nampak gayanya kenalah berazam untuk baiki mutu kerja aku dimasa hadapan..mutu hidup pun nak kena ubah...kalau dulu aku seorang yang murung sedih..tension.. after gone tru all this aku rasa aku perlu ubah...aku tak nak jadi camtu lagi...that's not me..

Knowing myself very well..I know I'm not that kind of person..aku jenis yang happy go lucky, very open minded...seorang yang productive..ada self esteem yang tinggi..proud to be myself..I can be a very good leader..but now semua tu macam dah takde..sometimes aku dok pk dan menung..mana diri aku sendiri..currently this is not me...this is totally different...aku nak kembali kedunia aku yang asal..dunia yang penuh warna warni..dunia yang ceria...dunia yang tidak mempunyai masalah..dunia yang tidak menyakitkan jiwa....aku nak jadi seorang yang ceria seperti aku suatu ketika dulu..seorang yang berkeyakinan tinggi..apa dah jadi dengan aku selama setahun yang lalu....rasa bagai baru terjaga dari sebuah mimpi yang sangat ngeri

Sehingga saat aku menulis jenel ini (4.17 p.m)..aku masih tak boleh nak access internet..tapi tak pe..I'll wait and make sure this entry aku boleh post untuk dikongsi bersama..pengalaman lalu begitu berharga...untuk mengajar aku sebuah erti kehidupan..kesilapan lalu jadikan pengajaran..Kehidupan yang baru jangan persiakan..
 

01 Oktober 2001
Aku dah ketepikan duit 400 ringgit tu..kalau aku tak wat macam ni alamatnya sampai hujung bulan habis la duit tu...3 hari lepas aku dah kuokan duit siap-siap untuk bayar kredit kad aku..ni duit lain plak..heeehh...pastu sebab hujan lebat petang tu so aku tak jadi la nak gi bayo hutang kad aku tu..kat GIRO depan opis ni...ntah camner dalam masa 3 hari duit tu pun aku dah terguna sikit...hah tu lah bahayanya bila ada banyak duit kat dalam wallet...

Aku...tak leh simpan banyak cash dalam wallet sebab aku risau dengan diri aku sendiri..kalau ada duit banyak dalam wallet aku rasa aku kaya..bila kaya mulalah lupa daratan...pastu nanti aku asyik nak belanja tak ingat dunia..sakan belanja cam esok tu akan dapat gaji lagi..so sebagai langkah keselamatan dan langkah pencegahan..aku kuo duit hanya cukup untuk belanja seminggu...pastu next week aku kuo kan lagi...sikit-sikit...duit RM400 tu aku nak wat extra belanja nak gi bangkok nanti..aku soh Is tolong simpan kan...aku kena ketepikan awal-awal..kalau tak...jolly lagi...aku malas nak kuo kan duit saving..enough...huarrggghhh bencccciiiiiiiii

Aku benci bila cakap pasal duit saving...sebab aku akan teringat pada jantan bangang itu...maaf bahasa aku kasar sedikit tapi memang aku benci dia...jantan tu telah menyebabkan aku habis hampir RM2000 duit saving aku kerana bayar bil henpon..jantan tu memang tak kan hidup senang dunia dan akhirat...benci...benci...benci sangat..tak guna..penipu...dan ada perkara yang aku akan tuntut bila kat akhirat nanti...biarkan hidup dia tak kan senang sampai bila-bila...ntah-ntah nak mati pun susah nanti...benccciiiiii..

Arrgghhh malas aa macam ni..nape le aku terpikir nak tulis pasal duit plak hari ni..nape le tak terpikir nak tulis pasal aku dapat lucky draw semalam..pasal wira kena spotted masa kat endah parade..pasal aku sakit kepala...ke pasal haritu aku gaduh ngan is....nape lee buat kan aku ingat semula segala yang dah berlalu pergi....hisshhh benci laaa...korang nak tahu macam mana aku benci kat jantan itu...soh dia berdiri depan aku dan aku sanggup lempang muka dia sampai dia bisu dan sanggup side kick kepala dia sampai patah...serious talk!