Make your own free website on Tripod.com
 
Sentuhan Inspirasi 2000

NOVEMBER 2001

29 Nov 2001
Aku nak balik kampung petang ni..sejak puasa aku belum sempat lagi berbuka kat kampung..sungguh tak adil sebab aku dah berbuka puasa dengan pak ngah dan makngah tapi aku belum sempat berbuka puasa dengan mak dan ayah....so aku amik cuti dua hari..sambil menyelam sambil minum air walaupun aku dah raya tapi aku just nak feeling buka puasa kat kampung...aku just nak menyaksikan keindahan malam kat kampung aku dibulan puasa...aku just nak main bunga api dengan adik-adik aku..aku just nak kenang-kenangkan kembali zaman kegemilangan kanak-kanak aku suatu masa dulu..berlari-lari sambil memekak mekak memecah kesunyian malam..bergelak ketawa di jalan kubur cina sambil mengusik sesama sendiri untuk berterawih di masjid....hantu cina pun jadi takut bila dengar suara kami...

Sungguh sayu apabila mengenang Ramadhan yang datang dan pergi. Setiap kali itu lah terasa semakin kurangnya kemeriahan menyambut Ramadhan dan Raya sebagai seorang dewasa..aku dah dewasa aku dah tua aku dah tak akan lalui lagi zaman kanak-kanak yang best itu...aku tak akan lalui lagi zaman bangun pukul 6.00 pagi dan pergi dari rumah ke rumah untuk kutip duit raya...aku tak akan lagi merasa pakai beg pink tali panjang yang aku selimpang di bahu bila hari raya..aku tak akan rasa lagi suasana mengira duit beramai-ramai di tengah rumah...semuanya telah berlalu pergi berpuluh tahun dahulu...semua kenangan itu hanya tinggal kenangan..

Kini yang tinggal hanya aku yang semakin hari semakin singkat usia...yang tinggal hanya aku yang kena buat kueh raya..yang kena bagi duit raya...yang kena melabur demi membalas budi baik dan jasa saudara mara ketika aku dizaman kanak-kanak dahulu..hidup adalah suatu putaran mungkin ramadhan seterusnya akan merubah segalanya...mungkin ramadhan seterusnya adalah masa untuk aku melayan kerenah anak-anak sendiri pula..dan tiba saat dan ketikanya nanti...Ramadhan akan kembali semula dimana ketika itu aku akan kembali ke zaman kanak-kanak ku...ketika itu aku akan terima duit raya semula..mungkin dari anak-anak aku..atau cucu cucu aku...atau sesiapa sahaja yang kesihan melihat seorang tua yang bernama aku...segalanya mungkin...
 
 
 

28 Nov 2001
Sekarang ni dah tak boleh macam dulu...dulu kalau tak de kerja boleh surf internet berjam-jam..boleh baca berpuluh-puluh jenel dalam masa sehari tapi now sudah ada SA yang monitor tentang ni..aku pun tak tahu kenapa...sejak bila yang aku tahu sejak semalam masa unit aku buat meeting one of my staff inform kat aku...kemungkinan penggunaan internet yang berlebihan masa office hour akan di charge..orang yang masanya surf internet mungkin akan kena panggil dengan MD sebab tak buat kerja...aku mesti takut sebab sampai aje opis perkara pertama mesti le nak jenguk jenel sendiri nak baca guest book..pastu baca 5 tops jenel dalam senarai...pastu buat kerja sikit...pastu bila boring mulalah aku belayar dari satu jenel ke jenel yang lain...

Korang pernah tak ada perasaan lantak laa apa nak jadi ngan opis ni...itu apa yang aku rasa...aku dah lama frust dengan kerja aku ni...aku dah lama makan hati berulam jantung bila tengok seksyen lain pegi course ribu-ribu ringgit tapi bila aku request tak pernah dapat..pergi course ribu-ribu tapi..apa yang dah mereka poduce...bukanlah nak pertikaikan....tapi bak kata kawan aku habiskan diuit company...dapat certificate pastu blah.....dah hampir 3 tahun aku kerja kat opis yang mandom ni dan selama itu lah aku tak pernah dihantar ke mana-mana training lagi baik dalam negeri atau luar negeri...bila aku request alasan mereka...course tu mahal...hish..itu telah meyebabkana aku sudah tidak ada moral untuk bekerja...bosan...kerja kerana sebuah tanggungjawab..bila boss suruh buat baru aku buat...anitiatif sendiri..hmm dulu-dulu memang la semangat tapi bila tengok keadaan opis ni...hmmm..malas laaa jadinya...

Yang paling kelako kat opis ni ada kroni kroni kalau kau baik dgn boss maka boss akan bawak ko ke mana dia pegi walaupun kau tak de kaitan dengan perkara yang kau nak attend..baru-baru ni kecoh lagi..opis aku ni selalu beno kecoh specially bila nak hantar exec ke oversea..tapi awal-awal lagilah seksyen aku memang tarik diri dalam bab ni...kat sini kami anak tiri MD pun pandang sebelah mata tapi kalau nak diikutkan division kami yang paling banyak buat income untuk opis ni...kecoh bukan apa kecoh pasal yang sibuk nak pegi tu sumenye manager-manager..bagi le chance kat kami-kami ni timba pengalaman...cite yang terbaru ni...ada course kat singapore dan ke NZ dan terus ke Australia...yang terpilih kena pegi 6 orang 3 yang memnag betul-betul berkaitan dgn course tu (SAP) 2 top gun dan sorang anak emas top gun...akhirnya hanya 3 orang aje yang terpilih...dan as usual top gun dan anak emasnya pegi bengkek aje kakak yang tak dapat pegi tu sian dia terus moral down...

Cenggitu le lumrah dialam pekerjaan ini..kalau nak hidup kena pandai amik hati boss jadi gelfren boss kat opis pun tak pe..hmm aku yang tak de kaitan ngan course tu pun rasa tak patut diorangw at cenggitu apatah lagi kengkawan yang bernasib malang tu..
 

27 Nov 2001
Habis aje majlis berbuka puasa dan majlis berbuka mulut kecuali cik khairul yang agak pemalu...ngan geng geng jenel aku terus kelepakan (sabtu lepas)...lepas semua orang dah balik aku dengan Is mulakan projek mengemas....buat majlis makan-makan memang aku suka...jemput orang datang umah pun aku suka...memasak pun aku suka tapi bila part nak mengemas ni ada kureng sikit...Abis kemas semua aku cecepat sembahyang..pastu aku buat terawih pastu aku tido dan tak sedar apa....aku betul keletihan..padahal tak wat keje mana pun...

Semalam aku main email email ngan schoolmate kat Sains muar...tetiba syarin cadangkan majlis berbuka puasa kali ini kita buat kat umah azira...rumah aku lagi yang terpilih bestnye...antara ca,on umah-umah lain ialah umah rosyam dengan umah yasmin..tapi umah aku dapat undi yang banyak..rumah aku memang glamer...aku seronok memang aku suka sebab nanti boleh jumpa kengkawan yang dah lama tak jumpa...yang kebanyakkannya aku jumpa kali terakhir masa buka puasa kat umah hafeez tahun lepas...insyaALLAH majlis kedua berbuka puasa akan diadakana kat umah aku lagi pada hujung minggu ini...

Hari ni aku dah tak puasa...sintom-sintom yang dah datang seminggu yang lalu...seminggu yang lalu aku sakit pinggang..aku marah..marah aku tension aku bengang rasa nak nangis tapi hari ni baru aku tak puasa...selamat hari raya kat aku...nanti kalau aku kawin aku kena bagi tahu kat suami aku...dua minggu dlm sebulan...diulangi dua minggu bukan seminggu macam kebanyakan orang... adalah hari aku menjadi harimau yang terlalu sensetive dan terlalu garang. Kebanyakan lelaki tak tahu perkara ini akan terjadi pada kebanyakan wanita kecuali bila mereka dah berumahtanga nanti..betul tak spyz dengan tok ghimau...

Kebanyakan wanita akan mengalami sintom yang aku alami diatas..selain dari sakit pinggang aku juga mengalami masalah senggugut yang sangat teruk sampai ada masanya aku tidak tahan dan memengkul mengerekutkan badan untuk menahan kesakitan dan bisa yang amat sangat didalam perut..Selalunya bila keadaan ini berlaku doktor akan bagi ponstan tapi disebabkan aku tak suka biasakan kesakitan dengan ubat maka aku ada solution tersendiri untuk kurangkan kesakitan itu. Apa yang aku lakukan seperti kebiasaan aku ambil tuala lekapkan di atas perut dan ambil iron dengan suhu yang sederhana panas dan tuamkan perut tadi...akan rasa sedikit lega...kalau suhu terlalu panas maka perut aku akan melecur..so far tak pernah lagi le..

Amaran kepada kaum adam..jangan sesekali mengusik wanita yang sedang dalam proses ini..keranan kesilapan anda yang sedikit akan menjadi padah yang besar buat diri anda..Time pompuan tengah bad mood jangan cuba buat lawak bodoh. Jangan cuba nak naikkan darah..jangan cuba nak buat perkara yang dia tak suka..alamatnya...anda mungkin boleh kena jerit atau anda mungkin boleh lihat tangisan bulan madu atau tetiba anda rasa anda tak kenal dgn gelfren anda sebab selama ni tak pernah pun dia berkelakuan sesensetive begini...begitulah putaran roda kehidupan seorang pompuan...ingat senang ke nak jadi orang pompuan ni...tu lah sebabnya ALLAH kata yang senang masuk syurga adalah kaum hawa tetapi yang paling ramai masuk neraka juga adalah kaum hawa...

26 Nov 2001
Harini tak de mood nak tulis jenel...mood kurang baik...bangun lambat sket...tido lepas subuh tadi..jaga-jaga dah dekat 7.15..kelam kabut bersiap..kete pulak punyer le lembap kat kg pasir tu...aku main overtake aje mane yang sempat...penyakit mereng dah datang...sampai aku tak boleh pk yang aku overtake sebuah proton cokelat kat selekoh...tak bahay pun sebab jalan tu luas..memang patut pun aku overtake ade ke bawak kete kat situ 30km/j...aku pun bengang aje..pastu masa kat tepik light keling tu bentikan kete dia sebelah kete aku pastu marah aku siap angkat angkat tangan...aku pedulik apa yang penting lain kali bawak kete jangan le macam kura-kura...kalau itu macam macah baik lu jalan kaki laaa..aku buat selamba aje kat keling tu..hish mau aje aku gaduh tapi tak baik ini bulan puas kena kawal kemarahan...tapi aku sudah marah sebenarnya...

Rush punyer rush sampai opis lebih dari pukul 8.00 nak masuk parking ni...kat tepi jalan sebab nak pegi swipe dulu..aku dah bagi signal elok aje tapi ntah camner ntah sebuah proton saga biru yang memang dah benti kat tepi jalan tu..aku nak masuk depan dia....proton saga lagi...main kuo aje tak tengok side miror...sikit lagi nak bergesel ngan kete aku...aku bengang betul menjeling kat akak tu hisshhh cuai laa dia bawak kete..hati panas dengan keling tu tak abis lagi..tapi rasa bersalah pulak kat akak tu sebab aku masam muka dan jeling dia..aku tahu dia cam rasa bersalah tapi hampeh angkat tangan pun tidak..mentallity out....maknanya arini aku memang tengah panas..mood tidak baik sintom-sontom sudah datang...dan tak lama lagi mungkin dapat cuti puasa selama seminggu....dan hari ni aku kena balik pukul 5.00..

Apasal dengan aku harini...NKB (Nasib Kurang Baik) dari parking nak masuk opis aku beristigfar aje...tanya diri sendiri dan pk pk apasal aku ni yek...aku rasa apa aku dah buat ntah tetiba aje pagi ni keadaan jadi tak tenang dan rasa tak best...sungguh tak best bila perasaan ini datang mengganggu....
 

22 Nov 2001
Hari ni aku jadi pembunuh lipas yang terhebat didunia..sampai abis sebotol sheildtox pastu aku call tina dan pesan dia beli lagi sebotol. Aku geram betul ngan lipas ni tau tak..dah le suka berak merata-rata busuk pulak tu..bila bukak laci tengok tahi lipas sepah-sepah aku naik angin...so sempena hari mengemas pinggan mangkuk sedunia...maka kau pun mengemas kan semua suku sakat kaum kerabat lipas yang begitu bermahrajalela kat almari aku..geram betul..memang tak bagi chance langsung..aku spray spray banyak banyak sampai pening...liat jugak nyawa-nyawa lipas ni...berlari-lari pening konon nak selamatkan diri aku spray lagi..biar abis spray tu janji hati aku puas..dan setelah hampir sejam bertungkus lumus rasanya adalah dalam 20 ekor lipas besar dan anak-anaknya yang dah berjaya aku bunuh..

Cukup sakit hati bila setiap kali nak amik pinggan mangkuk nampak tahi lipas...hish...hah kali ni sorry lah...anak lipas yang kenit kenit tu pun abis aku spray memang aku tak bagi peluang langsung lipas-lipas tu nak membesarkan zuriat mereka...Is lagi zalim...lipas tu lari-lari kat gas stove tu tengah pening-pening kawan tu dia pun nyalakan api..heehh jadi le lipas panggang..at least aku ada le sedikit sifat berperikemanusian..kalau dia nampak lipas tu cecepat amik selipar lepas tu pukul member tu sampai terkeluar isi perut yang warna putih tu...yarrkkk..hee pastu masak air...hmm sirram liasp tu ngan air panas..mengelupur lipas tu melecur selruh anggota...

Tapi misi aku memang berjaya...Cuma ada dua kawasan lagi yang aku belum selesaikan...Kat laci yang aku letakkan periuk..dan laci dibawah sinki..kat situ memang lah pot utama lipas-lipas ni...sebab dah kepenatan jadi aku sambung kat area tu di lain hari..bukan senang nak maintain umah..aku dok pk ni wat keje bertiga pun rasa dah nak tercabut pinggang bercerai badan dgn kaki...kalau umah sendiri nanti sume nak kena buat snediri..mau bercerai tangan dengan badan lutut dengan peha..betapa dahsyatnya kepenatan yang akan ditempuhi nanti..tapi suka tak suka..rumah kita kalau nak bersih kenalah rajinkan kalau tak kisah biar aje lah..berlendir ke berkulat ke..asalkan mata tak risau memandang...tak kisahlah..tapi aku ni jenis mata ada aje yang tak kena...hishh cuba laa kau ni jadi cam si polan si polan tu...tak kisah pun lauk kat dalam peti ais tu dah berkulat...tak kisah pun cawan milo yang dia minum minggu lepas terbiar aje kat atas meja..tak kisah pun nasi yang dia masak minggu lepas dah masam.....

aduhhh sakit betul pinggang aku ni..
 
 

21 Nov 2001
Berbuka dengan nasi ayam...bersahur dengan karipap sadin..alhamdulillah sudah masuk hari kelima berpuasa..alhamdulillah segalanya berjalan lancar...cuma pagi tadi perut aku sakit..macam kena CB..kandungan asid dalam perut semakin meningkat pasal tu tak semena-mena aku muntah air masam dengan begitu banyak sekali...lepas tu aku rasa lega sangat...

Kekadangkan bila dok termenung sendirian mulalah teringat perkara kelakar yang pernah berlaku dalam hidup kita kan...heehh boleh jadi pecah perut bila mengibau semula kenangan silam yang amat memalukan itu..kelakar memalukan dan boleh pecah perut..

Peristiwa pertama ni memang la aku tak lupakan sampai akhir hayat sebab perkara ni sebenarnya membuatkan aku bangga dan dalam masa yang sama memalukan aku....heehhh..ceritanya begini..masa tu aku form 3 dan masih sek. kat Seri Tanjung Melaka..ketika itu berlangsung perlawanan hoki akhir antara sekolah aku dengan MOZAC kalau tak silap..selepas terikat dengan keputusan 2-2 kami bermain bermati-matian untuk menambah jaringan...Masa tu penonton memang ramai..terutamanya pelajar sekolah aku sebab perlawanan tu dijalankan kat padang sekolah aku...so diminit-minit terakhir ni...cewah ntah macam mana agaknya..pukulan sisi yang dibuat oleh dak blue ke dalam D dapat disembat oleh aku dan bejaya menyumbatkan gol...apa lagi..aku pun jadi hero...ceewahhh berlari keliling padang konon..star le katakan...sambil dikejar pleh kawan-kawan aku yang lain..sambil mendapat sorakan dan tepukan yang gemuruh dari para menonton...lepas tu ntah macam mana ntah nak tunjuk teror le konon...heehh...heehh...maka aku pun melambungkan stick hoki tu ke udara...cecewahh kenkonon..mengadah sambil berlari nak sambut stick yang aku lambung tadi...tapi malang memang tak berbau..betul laah tak berbau...macam mana secara tetiba kaki aku tersangkut kat rumput jenis akar bertali tu..dan aku jatuh tercarap ditengah padang sambil disaksikan oleh ramai orang yang kenal dengan aku dan tanpa berlengah stick hoki pun belebuk jatuh kat atas belakang aku...aduh malunya...tepukan tadi mula bertukar menjadi gelak ketawa kawan-kawan..aku bangun...dengan perasaan malu dan tersipu-sipu...heehhh sogan den..rupanya tak habis kat padang...kat luar padang pun aku masih kena usik..tapi memanglah den tok leh lupo la eeihh...malunyo den...bilo den konang-konangkan semulo uiihhhh tak tahu mano den nak lotakkan muko den ni hahhh...

Peristiwa kedua ni bukan lah berlaku pada aku tapi aku menyaksikan sendiri dengan mata kepala aku...masa tu aku form 4 dan tengah cuti...aku ngan tipah ni nak gi ke Tg. Bidara Tipah tu kawan baik aku kat sek Sains Muar...so nak dijadikan cerita maka kami ni kenalah naik bas..time tu mane aku ada kete...aku naik bas Patt Hupp sampai ke Masjid Tanah sebab nak pegi dengan sepupu aku dan mak lang aku...perjalanannya memang lah amat mengantukkan sebab time tu dalam pukul 12.00 lebih...dengan jalan yang berlekuk lekuk dan hawa panas dalam bas memang le cepat mengantuk..lagi pulak bas tu memang lembap..ada sorang adik lelaki ni..masa aku naik dia memang dah ada..dia duduk sebelah ada abang tu..dana dik ni duduk belah luar..aku duduk belakang dia..dia ni aku tengok memang mengantuk sungguh..sekejap-sekejap tersenggut..dalam hati aku kata budak ni tergolek ni karang....ntah macam mana agaknya selepas hutan simpan masjid tanah tu memang le ada selekoh yang tajam sket...pakcik drebar ni plak buat koner baring adik tu masa tu aku rasa dia memang dah tido bila pakcik tu korner aje kekiri jelepuk elok aje adik tu tergolek kat lantai bas...dengan beg plastik the store dia yang dah berterabur...Aku ngan tipah time tu tak boleh nak tahan gelak langsung sampai kuo kuo air mata tengok gelagat adik tu yang terpinga-pinga pisat. Dia bangun rileks aje...pastu duduk balik dan kejap-kejap tersenggut...tapi kali ni dia hati-hati sebab aku tengok kejap-kejap dia jaga dan pegang besi tempat duduk tu dengan begitu kuat sekali....heehh...heehhh...

20 Nov 2001
Sesekali bila aku fikirkan semula tentang aku ni boleh sawan dibuatnya..rasa kecut seluruh anggota badan ni..rasa tersirap darah...hish..aku rasa drama swasta aku kali tak berapa kuat. Jalan ceritanya pun tak berapa menarik dan tak boleh lawan cerekarama aku tentang pesakit leukimia yang gila tu...hish aku ketakutan..aku benci orang gile sakit leukimia tu dunia dan akhirat..lillah.

Dengan watak yang sama dimainkan oleh aku awek comel yang sentiasa vogue lagi anggun gitu kali ni aku rasa macam terapung-apung lagi. Cerekarama dulu pun aku tergantung jugak tak bertali selama beberapa bulan tapi drama swasta ni aku tergantung bertali dah hampir 5 bulan..pengarah kata 5 bulan aje bukan lama..hampir 5 bulan dengan adegan sadis mak ngah dan pak ngah serta adegan sadis aku yang kecut dan takut apa yang wira akan fikir nanti..dan aku hanya perlu menunggu kurang dari sebulan untuk tamatkan drama swasta ini...kali ni aku berlakon lebih neutral sebab aku tak nak kelapa sawit berbuah 4 kali. Aku takut ingauan ngeri aku selama ini berlaku lagi...ooohh tidaaakkk.pengarah jangan dera aku....

Tapi aku paling suka bila babak belanja makan sebab pak ngah dengan mak ngah suka belanja aku makan kat tempat yang best best. Episod terbaru aritu kalau korang tak miss pengarah suruh mereka datang ke melaka untuk berkenalan dengan kaum keluarga aku...malam pulak dibelanjanya aku makan sea food...asalnya pengarah kata bayarlah untuk amik hati orang tua tapi ditolak keras oleh pak ngah (dlm hati alhamdulillah rezeki) sungguh gumbira terutamanya pakngah bila jumpa kaum kerabat aku yang memang terkenal sungguh berbudi bahasa dan mesra dengan tetamu..sehingga pak ngah dan mak ngah begitu berat hati untuk meninggalkan bumi hang tuah yang aman damai itu untuk berangkat kembali ke tanah bertuah selangor.

Untuk episod terbaru di bulan puasa ini seperti yang didesas desus kan...aku merancang untuk masak bagi menjamu pak ngah dan makngah berbuka puasa dirumah aku tapi sebaliknya pengarah kata pak ngah dan mak ngah telah merancang untuk belanja aku makan berbuka puasa diluar. Pengarah juga kata pak ngah telah berbesar hati membelikan aku sepasang baju raya... Aduhh sogannya aku bila mak ngah mengiakan perkara tersebut. Manalah mau aku sorokkan muka aku ini. Aku pun tak belikan diaorang baju raya sebab aku fikir laa belum lagi sabar le dulu...tapi sebaliknya mereka terlalu advance..Segan sekali nak terima pemberian yang dah terlalu banyak sangat aku rasa..terlalu banyak sangat budi mereka sekeluarga...ya ALLAH mereka terlalu bersungguh dalam segalanya sehinggakan aku takut nak hadapi hari seterusnya...mana aku nak menyorokkan perasaan takut aku ni...pengarah tolong lah jangan bagi bab yang suspen sangat untuk aku pegang...boleh heart attack kalau macam ni.

Pengarah pesan jangan lah risau sebab buat masa sekarang watak wira belum ada babak-babak penting yang boleh dimainkan lagi..hanya sekadar budak penghantar email dan budak penerima email yang sungguh stone dan macam takde perasaan..lagi pun pengarah kata dia terlalu sibuk untuk siapkan thesis dan habiskan PHDya jadi pengarah bagi peluang untuk dia berehat selamat 2-3 bulan ni..mungkin selepas 2-3 episod lepas ni insyaALLAH dia akan menjadi watak utama drama swasta ini menggantikan watak utama pak ngah dan mak ngah..

terkonang semoso dolu...time ghaye tahun lepas..open house kat umah aku..mak ngah ngan pak ngah sponsor rendang 5 ekor ayam...fehh baiknya bakal mak mentua...tapi time tu mike belum tahu yang aku sudah berkawan dengan itu pesakit leukimia gile..tetapi mereka sungguh berkenan dengan aku...apa agaknya yang mereka pandang...aku bukannya ada pakai ayat penyeri ke hape ke...dah setahun eekk..time mike tibe kak aquil ngan sera ada dok sibuk makan roti jala sambil mengata-ngata kat mak metua aku...heehh ingat orang tak tahu...hmmm...besaaa laah tu...

pendapat mereka kenapa pak ngah dan mak ngah berkenan kat aku...
sera - "heeehhh akak kan TEJA..tu lah pasal.."
Aquil -"Adanya ciri ciri pompuan yang suka pakai barang kemas banyak..heehh susah nak cari tu" 
Max- "Tukang masak antarabangsa aneka jenis lauk-payah nak dapat anak dara macam ni sekarang"
Nazrol.com- "Ntah pakcik tu rabun agaknya"
Cik Easy- "Ko rajin.."

Haaaa..kesemua ciri-ciri diatas hanya 1% aje yang menyamai dengan diri aku...lagi 99% hanya mak ngah dan pak ngah yang tahu tu sebab lah bila sekali tengok aje terus jatuh hati....
 

19 Nov 2001
bulan-bulan puasa ni mula le itu nak beli ini nak beli..tapi time berbuka nanti makan satu makanan aje pastu dah kekenyangan..pada hal membeli bukan main berkobar-kobar lagi..hish boleh kopak jugak dua tangan kalau belanja berbuka bulan puasa ni.. .bukan apa tu sume nafsu aje..bila time makan sume food tolak ketepi sebab dah kebatang air..ialah..makan sesuap minum air segelas mana tak cepat kenyang...barang yang dibeli terbiar...hmm kalau nasib baik aku makan semula time sahur kalau tak bohhh tong sampah yang kenyang...membazirkan...sepatutnya bulan puasa le boleh berjimat ni tidak bulan puasa bulan nafsu makan...aku bukan cakap pasal aku hari ini...tapi aku cakap aku masa 3-4 tahun yang lalu...masa tengah kemaruk nak makan...masa nafsu makan tu dah melepasi hidung semua benda nampak main sambar aje...masa aku masih kaya dan tengah banyak duit..hari ni pun aku kaya jugak banyak duit jugak.....alhamdulillah...

Hari ni dah masuk hari ketiga puasa..alhamdulillah semoga puasa aku diterima ALLAH. Hari pertama aku berbuka dengan mee rebus sahaja..aku kenyang lepas tu aku terjaga sahur pukul 3.30 pagi..aku minum susu segelas dan terus tido sampai pagi..hari kedua aku berbuka dengan nasi kerabu..(semalam) pastu sahur pagi tadi aku bangun 4.50 kejut Is ngan sue...panas kan murtabak bakar nugget goreng roti canai..dan minum segelas susu. Tu pun dah buat perut aku rasa kenyang macam makan nasi dua pinggan...rasa tak selesa lah perut ni sebab tak biasa bangun pagi makan..pastu aku tak tido sampai subuh..madi sembahyang ngaj dan bersiap nak ke opis..aku sampai opis 7.30 pagi..caya lah zira...

Waktu dulu kalau berbuka puasa nasi memang tak boleh miss...walaupun aku dah makan mee soto contohnya mesti aku akan makan nasi lepas tu..ni dah terikut budaya ayah le ni..kalau tak de nasi rasa tak kenyang tak lengkap majlis berbuka puasa aku..pastu lauk peveret aku time tu ialah ikan keli masak sambal...fehhh merereh air liur di bulan puasa ini kan..tapi sekarang amik yang ringan-ringan aje..kalau makan kenyang kenyang nanti time terawih berat le pulak nak sujud nak rukuk...berat le pulak nasi tu nak jatuh ke dalam perut..yang paling takut mata pun ikut masa berat..tu yang tak nak tu..so aku amik yang simpel cam laksa..soto...tak mo makan nasi selalu.....(heeehh ada udang disebalik mee senonya...hanya kak aquil sorang aje yang faham bab ni)..yang penting kenyang...tetapi bukan kekenyangan sampai tak boleh bangun...

Dulu-dulu masa kecik kecik aku lin dgn mir..darjah 4,3 dan 2..cewah kami puasa lah kan..hmm memanglah aku sekolah tadika lagi ayah dah suruh belajar puasa... adik aku yang lelaki ni dia cam lembik sikit..bila puasa aje dia mesti kebelai (bahasa melaka)..kelaparan yang amat sangat sampai merengek-renegk dan nak pitam....heehh tapi bila time berbuka minum air bagai nak rak..selalu le kitaorang ketawakan dia sebab minum air gelas besar tu sekali teguk aje lepas tu makan nasi lepas tu bila nak sembahyang maghrib jemaah ni mula lah tak boleh bangun dari kerusi..mula lah pegang-pegang sakit perut... heehhh...lembik..nanti kena ejek-ejek lembik marah pulak tu...pastu nangis...itu aje lah keje dia...mengada-ngada betul..terkonang semasa dolu..

yang ada dulu tapi tak de sekarang...
dulu-dulu reramai sekeluarga duduk depan tv sebab nak tunggu pengumuman puasa.Kalau jadi puasa semua mengeluh kalau tak semua nyer bersorak kegembiraan...sekarang puasa ke tak puasa ke sama aje..boleh pergi main bowling lagi malam tu..aku le.

Dulu-dulu nak puasa orang tengok anak bulan.sama sibuk ke pantai rombang naik motor ayah sebab nak tengok anak bulan..sekarang anak bulan hanya penuh syarat aje..menara anak bulan tu ntah ada lagi ke tidak...

Dulu-dulu kalau puasa penuh sebulan mak bagi duit ayah bagi duit busu bagi duit nenek bagi duit..sekarang puasa memang le belum tentu boleh penuh sebulan pastu kena bagi duit pulak kat adik yang puasa penuh

Dulu-dulu bangun sahur kat surau dengar orang ketuk beduk..makwe jerit nama mak...jerit nama mak ngah..meriah sungguh...sekarang bangun sahur..semua kejut pakai telefon..senyap dan sunyi aje..

Semua yang indah dan manis yang berlaku suatu masa dahulu dibulan puasa telah hilang ditelan kemajuan sains dan teknologi...

18 Nov 2001
Mati kutu aku sebab takde sesiapa kat umah...nak makan pun tak boleh sebab bulan puasa..so aku bergolek ke kiri kekanan menghabiskan sisa-sisa masa untuk berbuka..padahal hari masih pagi lagi. So kerajinan pulak muncul secara tiba-tiba..aku cabut cadar aku tukar kan cadar baru. Cadar Pierre Cardin yang orang kasi kat aku setengah tahun yang lalu. Masih belum digunakan lagi. rasa macam dah baca apa yang dituliskan situ...so suka hati aku buka plastik tu..cuma macam pelik sebab satu sarung bantal dan satu sarung bantal peluk tapi size king...hish bila nak acu cadarnya...laa...single king..hmm hampeh..aku bungkus cadar tu tapi sarung bantal tu aku biarkan aje dah bersarung malas aku nak cabut..aku amik cadar merah dan pasangkan ke tilam aku yang empuk tu.

Abis kemas katil aku sapu dalam bilik sapu kat tengah umah..seingat aku dah dua minggu aku tak menyapu..maknanya dah dua minggu jugaklah rumah aku tak bersapu...dah dua mingu jugak lah bunga wira tidak bersiram..hihs iye ke..aku ada siram bau-baru ni....siapalah yang nak diharapkan untuk pegang penyapu kat umah tu..abis menyapu aku buat washing basuh cadar yang aku tukar tadi...aku mandi cuci toilet...gedebuk gedebak dah masuk zohor..aku sembahyang aku ngaji (mengejar matlamat untuk khatam Quran di bulan Ramadhan) so dah hampir pukul 3.00 aku siap-siap nak pegi kedai perabot aku nak beli rak pinggan mangkuk..sian kat umah tu tak de rak pinggan mangkuk..aku rayau-rayau kat jln kelang lama banyak kedai tutup..akhirnya aku patah balik dan melencong ke umah moklong...

Ada pektam dan mektam yang baru sampai dari melaka...dah hampir 4.00 lebih kak jue dah bersiap masukkan barang ke dalam van untuk berniaga kat pasar ramadhan..aku pun akan ikut sama...so aku smebahyang asar dahulu..4.45 aku kakak ngan kak jue ke belakang untuk jual air soya. Seronok sangat berniaga di bulan puasa ni..6.30 air dan isi tahu abis dijual...aku tengok orang lalu lalang..menyapa dua kawan lama yang aku jumpa..pok meh dengan isteri dan anaknya...serta cipun bersama isterinya..nampak gak zul berlalu sambil tersenyum...dan juga beberapa pakwe hensem yang datang membeli kat aku sambil memberi senyuman..aku senyum aje..rezeki murah...heehh saje aje..tapi tak boleh lawan kehenseman mamat GTI yang datang sambil sengih-sengih..anak sedara aku yang darjah 4 tu pun boleh kata..hensemnyer abang tu maklong...heeehh...aku pun sengih aje laaa..
 

17 Nov 2001

Puasa..ehh..betul ke dah masuk bulan puasa ni. Aku macam tak percaya. Cuba kenang-kenang balik masa yang dah lepas. Rasanya baru lagi lepas raya rasanya baru lagi duit-duit aku kopak kasi duit raya hish rasanya terasa lagi lengan aku kepanasan sebab kena pencetak kuih sepit (masa ni kak Aquil ikut balik kampung) dah puasa semula dah nak kena bangun sahur dah nak kena terawih. Rasa bagaikan mimpi.aku cuba ketuk minda Aku yang masih mengimbau kenangan silam..

Aduuhhh ayah sakitnya....aduhhh...pagi tu aku berguling-guling diatas kusyen panjang ditengah rumah. Lepas sahur tadi aku tido kat kusyen tu. Sementara nak menanti subuh dan bersiap ke sekolah. Aku terjaga apabila aku terasa kesakitan yang amat sangat di dalam telinga aku..aduhh sakitnya..aku menjerit-jerit sambil menangis menahan kesakitan. Sesekali gegendang telinga aku seperti dicangkuk dengan duri. Bisa dan sakitnya hanya ALLAH yang tahu.aku berguling-guling sambil mnekap tangan ke telinga. Bunyi seperti binatang berjalan-jalan didalam lubang telinga aku jelas kedengaran.

Ayah dengan mak agak panik bila melihat aku berguling kesakitan. Cepat-cepat ayah mengambil lampu suluh dan menyuluh ke dalam lubang telinga aku...aduh...binatang itu aku rasakan cuba berjalan semakin jauh kedalam lubang telinga aku.."kumbang hitam" kata ayah. Aku masih menahan kesakitan sementara mak mula mengambil kapur dan menyapu kat belakang telinga aku...ciss bedebah punyer kumbang keluar la cepat dah lah setiap kali kumbang tu bergerak kesakitannya teramatlah sangat..

Akhirnya aku mendapat idea. Aku mintak mak ambil kan minyak cap kapak. Aku sapu minyak cap kapak di sekeliling telinga aku...sapu di perut (takde kaitan) kat kawasan yang aku rasa akan memberi bahang kepanasan kepada kumbang tersebut dan tak sampai seminit aku rasa kumbang itu mula berjalan keluar dari telinga aku....hishhh geram betul aku kat kumbang ni...sebaik saje kumbang tu keluar aku amik dan pegang..rasa nak aje aku pijak-pijak kan..tapi aku ni baik aku pegang kumbang tu...aku tengok dia dan teliti dia (kot laa kalau ada tahi telinga yang melekat kat badan kumbang tu boleh le aku bersihkan dulu heeehh) patut lah sakit sangat bila kumbang tu jalan kat dalam telinga aku..rupanya kaki kumbang tu macam ada cangkuk cangkuk halus... pastu aku cakap kat kumbang tu..apasal le ko masuk kat telinga aku dalam bulan-bulan puasa ni..aku bagi dia nasihat sket then aku lepas kan kumbang tu..ewah bukan main gumbira lagi dia terbang....aku tanya ayah...orang tak boleh puasa lah arini ni kan ayah (alasan memasukkan sesuatu benda kedalam mana-mana rongga -telinga adalah membatalkan puasa)...heehh dengan harapan nak dapat belas kasihan ayah....heeh pastu ayah kata hmm mana boleh itu kira tidak batal kerana perkara yang tidak disengajakan...adusss maka bersiap le aku untuk kesekolah dengan pengalaman kumbang masuk kedalam telinga di bulan puasa...

sekian cerita pagi ini...selamat berpuasa buat semua - jangan puasa yok yok..
pengajaran cerita..belilah minyak cap kapak dan simpan untuk kegunaan diwaktu-waktu kecemasan.
Kalau telinga masuk binatang seperti nyamuk, semut kumbang atau ulat gonggok sapukan minyak kapak disekeliling telinga.

kumbang diatas merujuk kepada spesis kumbang hitam sebesar biji betik yang selalu berterbangan dalam  umah pada waktu malam.

16 Nov 2001

Ramadhan kembali lagi. Apa plan aku ye sempena bulan yang mulia ni..kenalah ada perubahan dan hijrah lagi-lagi bulan yang menjanjikan seribu rahmat dan berkat ni..mudah-mudahan rezeki aku dalam bulan ramadhan ni melimpah ruah dan mendapat keberkatan. Rugi kalau kita sia-siakan begitu sahaja bulan ni..Antara perkara yang aku dah terfikir nak buat:

1. Khatam Quran - currently aku ngaji dah dekat juz 14 (last khatam aritu bulan 8 kalau tak silap) so ada 16 juz lagi untuk aku selesaikan selama sebulan..InsyaALLAH. Kalau terlebih rajin boleh khatam dua kali sebulan..bulan Ramadhan kita kena banyak baca al-quran. Selalunya aku ngaji selepas solat Isyak memang lama aku ngaji time ni..kalau rajin sikit satu juzuk aku abiskan..kalau malas 3 muka aje..pastu time subuh aku ngaji 2-3 muka...insyaALLAH aku memang jadikan baca al-quran ni sebagai amalan harian..banyak fadhilatnya kalau tak percaya boleh cuba sendiri.Antara kelebihan amalan membaca al-quran setiap hari ialah..bila aku miss untuk baca sehari aku akan rasa rindu pada al-quran. Ini berdasarkan pengalaman aku sendiri..hati mesti melonjak-lonjak nak buka al-quran walaupun dapat baca sehelai.

2. Terawih sebanyak mungkin - Puasa tahun lepas insyaALLAH aku dapat buat terwarih lebih dari 20 hari..alhamdulillah. Walaupun terpaksa terawih dan berbuka kat balai Islam tapi aku tak lepaskan peluang untuk buat terawih. Tahun ni aku harap aku dapat buat terawih. Aku kena tolong kak jue berniaga kat pasar ramadhan pada sebelah petang jadi agaknya tahun ni aku kena terawih kat masjid kampung pasir itu yang aku terfikir buat masa ini.

3. Ubah menjadi yang lebih baik- Aku nak berubah menjadi seorang yang lebih baik dari diri aku sekarang. Kalau dulu aku hanya luangkan masa untuk beribadat 5 waktu yang wajib (tu pun sebuh kekadang miss dan subuh dinosour) berserta sembahyang sunat lepas Isyak mungkin aku cuba untuk amalkan sembahyang tahjud dan boleh jadikan amalan harian..jeles tengok tina yang rajin bangun tengah malam dan buat sembahyang tahjud dan zikir. Aku ni bila lah nak berubah agaknya kan...

Jangan pandang orang secara luaran..kerana ALLAH tak menilai pada pakaian seseorang..paras rupa seseorang. ALLAH tak nilai berapa banyak harta benda yang kita ada...berapa besar kereta kita..berapa laju kita bawak kete ALLAH tak menilai berapa pandai kita berkata-kata berapa bagusnya pencapaian kita dalam akedemik. Tapi ALLAH menilai setiap amalan yang kita lakukan..setiap amal ibadat yang kita buat walau sebesar zarah sekali pun tetap akan diberi pahala.

Rebutlah peluang keemasan bulan Ramadhan ini. Kerana Ramadhan hanya datang sekali setahun dan belum tentu kita boleh jumpa ramadhan yang akan datang. Jika panjang umur IsyaALLAH alhamdulillah..tapi kalau sebaliknya...wallahualam.
 

15 Nov 2001

Petang ni tengok anak bulan
pehhh  sonot aku cuti...masuk opis aje pes thing mesti bukak email..apa ni cam ada yang gaduh-gaduh kat online jenelnyer mailing list..ni membuatkan aku rasa tak senang hati. Senonya aku excited sangat nak baca pasal gathering 11/11 haritu walaupun dah beberapa hari berlalu..dah beberapa hari aku tak update jenel sebab terlalu busy balik bercuti kat kampung...tapi lain pulak jadinya...apa semuanya ini...aku belum habis baca semua email-email tu...

Balik kampung memang best sampai pagini pun aku rasa terrrrrsaaangatlah malasnya nak bangun dan masuk kerja...tak de semangat langsung..rasa cam masih ada kat kampung...cam masih tengah memain ngan bukhari...dan tersangggatttlah tak suka nak tengok muka boss aku yang garang macam ghimau tu...bukan cam tok ghimau...tok ghimau baikkk...heehh...

Mata kelat-kelat ni..malam tadi aku bawak kete macam ribut.siap boleh lumba-lumba lagi dengan sebuah waja...saja sesuka..test power wira..heehh bolah tahan laa aku leading sampai laa kat tol sungai besi tapi akhirnya waja tu menang sebab dia pakai touch n go aku kena la Q dengan kete yang banyak...dengan speedo meter yang dah rosak tu jadi semalam aku tak tahu berapa kelajuan yang aku bawak tapi berdasarkan pengalaman yang ciput ni 140 tu memang la tak kurang..aku dah lama tak buat kerja camni selepas dah bertaubat suatu ketika dahulu tapi orang kata sesekali tu teringin jugak nak cuba..balik kampung tak sempat nak service kete kerana jadual yang terlalu ketat busy le katakan.

hihsh bengang sebab kak jue kata nak balik sekali jadi aku pun tunggu sampai malam (aku tak suka drive malam) sebab nak balik saing diorang dua kete..sempatlah jugak aku gi mandi laut (belah petang) bawak anak-anak sedara aku termasuk le dak abang yang sunat tu...ceh mandi laut macam orang tak sunat lupa daratan betul dak abang ni...tapi pastu kak jue tukar program..dan tak jadi balik jadi aku kena balik sorang-sorang...agaknya si baby (5 tahun) kesian ngan maklong dia ni...dia pun teman aku balik..hee tapi belum sampai alor gajah si baby dah tido..jadi sengsorang la aku melayan mata...

cerita selama aku menghilang..

10/11
Lawan bowling kat IOI mall - menang 3 hadiah: johan wanita keseluruhan, johan kumpulan, wanita high score -rezeki alhamdulillah

11/11
Gi gathering online jenel (dalam mimpi aje) - daniel sunat, kenduri (1.00 tghari), bacaan yaasin (3.00 ptg)

12/11
Nak gi service kete tapi ramai-kansel, buat tayar (balancing, alignment, cahmber =RM70) 
melawat Pak Ngah Mahat di hospital-sedihnya. Pak Ngah dan Mak Ngah sampai dari batang bejuntai - Check in Equotarial Melaka. Malam makan ikan bakar di Serkam

13/11
Rumah makwe buat bacaan Yaasin(Masak mee kari). Mak Ngah dan Pak Ngah datang rumah makan tengahari.

14/11
Gi umah Suzi kawan baik masa sekolah rendah bersalin anak kedua. Nak balik KL tapi malas. Mandi laut
 
 

09 Nov 2001

Semalam aku jumpa jhott yang perutnya dah sarat 8 bulan. Aku dengan Is puasa tapi kami teman jhott makan mc donald kat Amcorp Mall..sembang la sebab lama tak jumpa makcik ni. dari kempis dulu sampai perut nya dah berisi. Hmm teringat la masa zaman-zaman dok vista dulu..rindu jugak..rasa macam best aje tengok perut jhott tu...aku cuba gak rasa-rasa kot baby tu bergerak-gerak tapi tak rasa pun..alhamdulillah aku tumpang gembira sebab jhott dah nak bersalin semoga dia selamat...

Tak sabar nak balik kampung. Sepatutnya balik hari ni tapi terpaksa kuburkan dulu niat tu sebab aku ada bowling tournamnet esok petang kat IOI Mall.. aku pun tak tahu tetiba abang Zul called suruh main last minit...dengar dengar kali ni penyertaan banyak dan pemain ramai..semoga aku boleh menang salah satu hadiah yang ditawarkan. kalau tak dapat best team boleh dapat high score women pun alhamdulillah..Okeylah aku pk since aku cuti sampai hari Rabu tak pelah aku balik hari sabtu ni...

Malam tadi bunyi mercun mengganggu aku yang tengah dok berangan...tahu lah diorang ni nak raya tapi dok ganggu orang nak berjiwang..suasana raya deepavali makin terasa sebab makin hari makin gamat bunyi mercun kat kawasan umah aku..Sebelum tido aku suka berangan tengok bintang tengok satelit...hmm kalau memalam kat langit ada satu bintang yang agak cerah dan besar berbanding bintang-bintang lain. Aku difahamkan itulah salah sebuah satelit yang dok terapung kat ruang angkasa...aku suka sangat tenung kat satelite tu dan ada masanya boleh nampak ianya bergerak sekeliling kawasan tu...kekadang tu tenang-tenang sampai kuo airmata.

Malam adalah masa yang paling aku suka..kalau bulan mengambang dari bilik aku boleh lihat dengan begitu jelas sekali. Cahaya bulan dok menyimbah air kat sungai kelang.. lagi satu aku suka tengok awan diwaktu malam. Kawasan kat umah tu boleh tengok KL dengan jelas so malam cahaya amat terang jadi langit sangat cantik...dan malam adalah masa untuk aku berdoa..sebelum tido aku selalu membaca doa ini...supaya orang sentiasa sayang pada kita dan doa supaya kasih sayang akan melimpah buat kita..

"Yuhibbunahum kahubbillah wallazi naamanu asyaddu hubballilla. Zuiyinalinna sihubbyus syahawati minannisa iwalbani nawalkhanati mukantharah"

08 Nov 2001
Edisi Khas Inspirasi Teja @ Realistik
Penubuhan Inspirasi Teja setahun yang lalu telah membuka sebuah lembaran baru dalam hidup aku. Disini aku mengenali begitu ramai sekali penulis-penulis berbakat. Sempat juga aku mengkaji berbagai ragam manusia dengan pelbagai corak kehidupan mereka..ada suka duka tawa derita semuanya diadun dan diolah untuk diluahkan diatas kertas virtual ini..masing-masing dengan cerita yang tersendiri..dengan sytle dan kekuatan bahasa yang semulajadi.

Inspirasi Teja tak kurang juga peranannya. Ketika sedih disinilah aku hamburkan segala rasa hati yang terbuku..ketika gembira disini juga tempat aku menyatakan perasaan aku..ketika kecewa..ketika rindu ketika aku memerlukan perhatian ruangan ini jugalah teman sejatiku..mungkin ada yang kata ini semua kerja gila kerana menceritakan kisah hidup untuk tatapan orang yang tidak dikenali...terpulang pada yang membaca.

Selama setahun melayari arena penulisan secara on-line tak kurang juga kekangan yang Inspirasi Teja hadapi. Bukan sekadar kutukan, carutan, gelak malah pernah ada yang chop Inspirasi Teja hanya cerita rekaan semata-mata..hanya sebuah cerekarama yang sering ditonton dikaca TV..biarlah apa yang orang nak kata bak kata pepatah alah bisa tegal biasa..semakin dinista semakin tabah jadinya..sokongan kawan-kawan juga memberi satu kekuatan untuk aku meneruskan pelayaran hidup bersama Inspirasi Teja..semoga kawan-kawan lain juga tabah menghadapi situasi yang sama.

Tak tahu sejauh mana jenel ini akan bertahan. tidak tahu kerana ini semua ketentuan Ilahi..InsyaALLAH selagi ianya mendatangkan manfaat kepada diri ini dan semua yang turut sama dalam memperjuangkan martabat on-line jenel selagi itu lah riwayat jenel-jenel ini akan tetap kukuh diarena maya ini..Sesungguhnya bagaikan wujud satu ikatan silaturahim yang amat kukuh dikalangan para penulis semua. Dan aku tak menafikan perkara ini walaupun ramai dikalangan penulis masih belum kesempatan bertentang mata dan berkenalan secara life namun perasaan kasih sayang antara manusia sejagat perasaan keperihatinan sesama masyarakat jenel tetap utuh dijiwa kami semua...oleh itu kawan-kawan jenel yang ku sayangi sekelian jangan lah lepaskan peluang keemasan pada 11/11 ini nanti. Walaupun aku mungkin tidak bersama namun doaku semoga majlis perjumpaan itu nanti akan berjalan lancar dan diberkati ALLAH.

So hari ini mari berkenalan dengan penulis Inspirasi Teja @ Realistik.. maklumat diri penulis boleh didapati di
http://inspirasiteja.tripod.com
 

07 Nov 2001

Apa yang kau harapkan sebenarnya. Kau sendiri pun tak tahu kan. Kau sendiri pun masih kabur dan tak nampak jalan seterusnya. Tapi kau kena terus jalan jugak zira. Kau suka ke kau tak suka ke jika itu kententuan ALLAH kau kena terima dengan hati terbuka ok. Berangan angan lagi...tak de keje lain. Aku takut nak hadapi masa depan. Dalam kete aku dok pk..adakah aku akan masih macam ni 5 tahun lagi. Atau adakah angan-angan aku satu masa dulu akan jadi kenyataan..semua tu buatkan aku rasa tak sabar untuk lalui hari seterusnya..tak sabar untuk tempuhi 5 tahun akan datang. Aku nak kaji dan nak lihat apa yang akan berlaku pada diri ini...nak tengok apa pencapaian aku..nak kaji kejayaan dan kegaagalan yang aku alami dalam hidup ni..Aku kan seorang pengkaji unggul. Suka melihat perubahan pada diri bila usia meningkat..suka nak tahu apa yang akan aku lalui selepas ini.

Aku kata kat rizal kawan aku yang gile kerje tu..aku tak terbayang suatu hari nanti bila aku dah ada keluarga sendiri aku terpaksa habiskan masa aku... kat opis 8 jam dalam kete 2 jam mandi 2 jam tido 6 jam makan 2 jam dan beribadat 2 jam..dan aku conggak semula aku hanya ada 2 jam aje nak spend dengan family aku...2 jam tu nak tengok keadaan family nak urus makan pakai nak jaga rumah...hanya 2 jam..setiap hari 5 hari seminggu...tapi rizal still dengan gaya dia seronok dan bangga dengan masa yang dia habis kan opis..sampai tido kat opis setiap hari kecuali hari selasa sebab ada X-file..bagi aku dia ni tak de sosial life...tapi dia kata dia happy..life dia complete hanya dengan komputer dan laptop...hish lain sungguh fikiran budak ni...aku harap wira tak macam tu...

Aku just wonder macam mana nanti agaknya aku nak bahagikan masa yang 24 jam tu pada semua perkara yang dah dipertanggungjawabkan pada aku..time bujang macam ni tanggungjawab tu tak de lah besar sangat..but still dah rasa sedikit terbeban..itu baru kena pk tentang diri dan keperluan aku (rohani jasmani sosial dsb) kena pk tanggungjawab pada keluarga aku kat kampung...belum lagi nak pk pasal anak suami rumahtangga mak mentua..hish nak kaji dan cari solution terbaik macam mana nak bentuk keluarga bahagia yang  semua anaknya berjaya dan mereka hidup mewah dengan pegangan dan ajaran agama yang kukuh...tingginya harapan dan besarnya cita-cita aku ni...
 

06 Nov 2001

haa..haaahh bila aku baca balik jenel aku ni aku gelak sendiri. Haribulan pun boleh silap. Tu lah sebab terlampau nak sangat tulis jenel sampai aku sendiri yang terlebih dahulu dari tarikh. Advance dari masa rupanya aku ni..kalau korang perasaan laa...untuk siapa yang baca jenel ni semalam...aku silap tulis tarikh...aku dah siap-siap wat entry tarikh 5 dan 6 Nov. Citenyer gini aku tak boleh tulis jenel setiap hari..selalunya 2-3 hari baru aku tulis untuk aktibiti hari sebelum...orang ada keje lain nak kena buat...huaaarrrghh..jeles betul ngan korang yang boleh tulis setiap hari tu...Ntah camane semalam aku tulis entry untuk hari jumaat sabtu dan ahad(3 dalam 1)  tapi dok refer kelender bulan 10..tu lah kelender kat atas CPU aku tu lupa nak ubahkan bulannya... Tu pasal lah hari jumaat aku jatuh pada 5 nov 2001 cerita pasal jumpa ika jatuh pada 6 Nov...pepandai aje aku ni kan..tapi aku dah adjust dah...heeehh aku harap tak de yang sedar kesilapan aku ni..sib baik tak tulis jumaat - 5 nov kalau tak pening kepala orang yang dok tengok tarikh tu...hish malunye teman..Nampak sangat yang aku ni tarikh pun dah tak amik kisah...

Dua hari ni boss semua takde. Depa pi retreat kat PD..so kami sume begumbira dan bersuka ria..termasuk lah aku yang paling gumbira sebab aku emmang tak suka kalau boss ada kat opis...rasa macam diperhatikan..pastu nanti asyik kena panggil..meeting laa..kena jerit lah kena itu ini...tak suka..Memang aku tak boleh kerje bawah orang lains ebab tak suka nak kena arah le katakan...hmm tu pasal dalam kepala dok pk ank kerja sendiri..tapi bila alah agaknya impian tu akan jadi kenyataan kan...Hish tunggu la boss balik nantii naya kena tibai. Aku tau memang lah boss aku tu sayang sungguh kat aku..hmm takut la pasai aku hish aku ni selalu lawan boss mesti lepas ni aku kena tukar seksyen.  Kalau tukar pun bagus gak...hish boring lah buat kerja cam aku wat sekarang ni..

Hari ni ada appoinment  dengan doc athma aku..prozac..rasa macam teringin nak cuba...sera tu bersungguh nak suruh aku makan ubat tu..tapi kalau aku agree nak amik ubat tu tentu kak max akan marah kat aku....ubat tu tak sesuai untuk aku...ubat aku ialah rehat berhenti main sukan..ventolin...inhaler dan perkara yang sewaktu dengannya... sera akak awak ni bukannya sakit yang gitu-gitu dia sakit cam badan dia menggeletar...pastu dia susah nak bernafas...rasa macam ikan yang dok kat darat...jalan sikit aje dia dah mencungap...bila dia batuk dia rasa ada something yang terlalu melekit terlekat kat kerongkong dia..bila dia batuk batuk batuk lagi benda tu tak keluar pun..sampai sakit sakit tekak dia..batuk-batuk batuk dan batuk sampai nak terloya still benda melekit tu tak keluar...akhirnya akak awak ni kepanasan...mulalah tengkuk dan badan dia berpeluh sebab paru-paru dia dah terlalu lemah kepenatan sebab dia dah habis tenaga dengan batuk yang banyak dan kuat.. akhirnya dia pun amik inhaler dan sembur sembur dua kali..kalau nasib akak awak ni baik dia akan rasa lega sebab lendir @ kahak  yang menghalang udara untuk keluar masuk kat paru-paru dia tu dah di gumpalkan oleh gas yang dia telan. Kalau nasib dia tak baik dia sembur bebanyak kali pun dia rasa sesak nafas lagi..dia rasa penat yang amat sangat...dan dia akan mula rasa sempitnya ruang kat paru-patu dia ni..kalau macam tu dia terpaksa le pecut si wira ke despenseri atau mana -mana klinik terdekat untuk dapatkan bantuan oksigen. sebab masa tu oksigen dah memang kurang sangat kat dalam peparu dia..tu dia rasa penant sangat dan nak tergolek....
 

04 NOV 2001

Happy birthday Inspirasi teja @ realistik kerana menyambut ulangtahun kelahirannya yang pertama pada hari ini. Sekadar mengimbau kenangan silam...

Rasa cam nak tulis puisi plak..hmm...suram aje kan..nah amik laa ni...sekadar menghibur hati yang sunyi..

Halaman tidak bersapu 
berdebu dan kusam
daun-daun kering bertaburan
sesekali melayang ditiup angin

halaman suram tiada pengunjung
sesekali kelicap menjenguk
adakalanya tiong dan merpati
didahan bunga kertas merah jambu
Bertenggek memerhati kelkatu
itu pun dikala musim hujan

Lalang longlai di tiup angin
kian menutup ruang berteng teng
ruang pondok- pondok yang semak 
botol mineral, tin dan plastik

Bunga cina ditatang capteh
ranting kayu cakar ayam
selipar merah yang sudah putus 
terbiar kering ditimpa hujan
di halaman yang tidak bersapu

hari ni aku sakit

03 Nov 2001

Bila jumpa orang yang kita baru nak kenal mesti ada rasa malu-malukan...sebab kita tak pernah nengok orangnye macam mana..bila jumpa cik arab jae dan cumi aku cam biasa wat le muka series aku tu...senonya malu jugak walaupun aku maintain cam biasa...aku ni peramah orangnya...cuma memula nak kenal tu cam eksyen sikit...tapi dah lepas kenal tu haahh...aku pegati aje ika..hmm ini dia raftah@ika yang aku kenal kat jenel..tak sangka orangnya macam ni...dari jenel dia kalau kita baca nengok orangnya ni mesti size besar btrutal terkenal dengan keleseran ayatnya....tapi bila jumpa hish comel aje orangnya...tak padan kecik betul..Dan ketiga-tiga mereka yang baru aku kenal memang saiz xxS...hmm comel cute..bila tengok cumi ingat kat jijah ngan cik daun. Apasal dioarang cam sama ek..sebab diorang bertiga pakai tudung labuh..ayu sopan gitu..hishh kak aquil pun pakai tudung labuh gak masa pi umah kak p-nut dulu pakai tudung wadinah lagi....kak aquil tak leh masuk kategori xxS dia kategori M...dah kurus aa sekarang...bangga la tu...malas nak puji lelebih...bukan dia nak belanja kita pun..

Pastu bila berangkat kat semua house aku terpegun lagi..bila sekumpulan awek size XL berkerumun..pastu berkerumun kat aku plak tu..tahu lah aku ni saiz XL jugak..hishhhh...semuanya senang hati gumbira sihat walafiat cukup zat cukup vitamin..cukup fiber..tu yang badan sume comel begitu...haaahh diketuai oleh cik purnama dia yang mengangkut kengkawan nya yang semua hampir sama size dengan aku dengan orang-orang kat situ le....aku dok perati lagi...seronok betul kalau perati orang ni kan..tengok atas bawah tak lepas mata...

Purnama plak ngan senang hati bawak borang derma untuk gathering dia..heehh tapi aku tolak form tu kat kak aquil pasal bos aku che ye nun alif susah sikit kalau ada part-part yang cam ada aktibiti kemelayuan ni..hmm nanti le tunggu kak zira awak ni bukak kompeni sendiri pastu nanti awak hantar surat untuk sumbangan insyaALLAH kalau rezeki lebih untung banyak...mesti boleh sponser punyer.dapat ke sumbangan dari kak aquil..

Aktibiti aku hari ini seronok sebab dapat naik lrt..dapat benti kat masjid jamek..fes time tu..dapat berkenalan dengan orang kurus dan orang montel..dapat lepak-lepak kat depan tangga semua house sambil perati orang lalu lalang. Aku tak pernah buat kerja macam tu rasa seronok sangat..dapat makan kopok leko specel dan makan cendol kow kat pasar malam..cendok peberet aku ngan is..hanya boleh di dapati di jln tar sahaja...pastu ronda-ronda lagi cari makanan..hujan renyai-ranyau pastu balik nak naik lrt konon tapi tak tahu nak amik lrt kat mana..sampai pegi kat tempat star pulak...Is pun sama dua kali lima...amik lrt terus balik umah...malam nak tengok bola..aku sokong perak..

kaki aku sakit gile sebab banyak betul jalan. bagus gak jenjalan macam ni sejak sakit ni mana aku ada exercise at least berapa ribu kalori aku dah terbakar hari ni...feehh boleh amalkan aktibiti macam ni selalu...baik untuk kesihatan..tapi tak baik untuk poket...

02 Nov 2001

Masih sakit..

Ikut teori, orang sakit tak boleh tulis pepanjang..nanti banyak guna tenaga banyak guna otak lebih letih dan sakit jadi lebih teruk..betul tak doktor max..happy besday kak max.. Aku sakit cuti tetap cuti..doktor yang kasi mc sebab masa dia check aku pagi tadi athma aku masih ada sesikit..batuk aku masih kuat....dan aku dapat ubat athma yang baru namanya pulmicort..dia bukan macam inhaler yang aku dok selalu pam dan sedut tapi dia kena pusing sampai bunyi tap dan sedut..tetiba nanti ada rasa "serbuk putih" bukan kuman athrax dan lidah rasa pahit..

Ikut teori aku sakit tetap sakit selagi boleh jalan jangan terperap kat rumah..aku pegi jalan TAR tukar kain makwe yang aku beli untuk baju raya..mak kata kain tu jarang dan tak sesuaiii untuk nenek aku yang dah umur 73 tahun tu..kain itu namanya kasa rubiah..aku tukar dengan italian silk...sah mesti makwe tak nak kain yang baru ni...makan cendol pegi sogo..sengsorang pun jadi dalam keadaan semput yang agak kritikal.. Sesekali aku sedut inhaler bersama asap bas yang memenuhi ruang jalan TAR. Macam mana nak baik.

Lepas tu ada orang tepon marah kat aku sebab aku tak cakap kat dia yang aku nak merendek. Oleh kerana training dia abis awal so dia malas nak masuk opis...jangan ikut perangai dia sebab melanggar tatasusila dan undang-undang opis. Aku balik umah dah tunggu dia kat parking. Kami merendek ke One Utama. Tujuan utama tak lain dan tak bukan membeli dan terus belah..singgah ke IKEA..makan mc donald..sebab kupon tu free so aku makan kalau tak aku tak makan dah mc donald...cuba elakkan jugak..

Teori aku selagi kaki boleh bergerak dan tangan boleh bergerak. kudrat masih ada. Badan sahaja yang lemah tapi kaki masih kuat..tangan masih mampu suap mulut ke nasi..kepala aje yang pening tapi otak masih jalan dan tajam berfikir. Teori aku ni jangan ikut sebab akan merosakkan badan. Tu sebab kalau main sukan lutut tu dan nak tercabut tapi hati ni kata boleh main lagi...haahh sah-sah tak boleh bangun 3-4 hari lepas tu..itu yang berlaku masa big walk yang lalu...

belajar dari kesilapan..