Make your own free website on Tripod.com
 
Sentuhan Inspirasi 2000

 NOVEMBER 2000

[11/4/2000 12:01:38 PM | Teja ]
  A'kum... 

  hi.. semua..aku pun dah ada on line journal aku sendiri..asyik seronok baca cerita orang
  teringin nak ada journal sendiri...thanks to anas dengan mat jan yang bagi aku idea
  untuk buat benda ni...walaupun diorang tak suruh tapi aku dapat inspirasi dari site
  mereka...specially thanks to anas...I learn a lot from your site..I hope you don't mind
  with my last email... 

  well nothing much to story since this is my first writing...bagi aku ianya agak
  menghiburkan..sharing something with orang-orang yang tak kenal...virtual people..so
  for the beginning let me jot down apa yang patut. Actually I don't have specific topic to
  write just terasa ingin menulis.May be after this you all akan baca daily routine aku yang
  sebenar.... 

  Today aku agak terperanjat sikit..aku baca komen Mat Jan kat dalam scribbles
  anas...saharil is bobot...wah keciknyer dunia ni kan.....memang aku dah jangka since
  anas kata saharil went to the wedding pada hari yang sama dengan wedding yang
  aku pergi...That was my best friend's wedding...Hari tu yang aku sedih la....well I know
  bobot..dia kawan aku kami satu batch masa exec training..heeeiii aku sebenarnya
  kagum kat bobot tu..dia tak tahu...I didn't mention this to him....pada aku bobot is very
  creative...emm tak caya...during the class session sempat menconteng lukis sana-lukis
  sini...I still remember ada sekali tu he drew my picture ala-ala kartun dengan sytle
  tudung tercerut...he told me style I pakai tudung tu unik.. heehhh funnylah bobot ni... 

  So okeylah that's only for the permulaan....After this aku akan mulakan dunia baru aku
  dengan kawan-kawan cyber ku semua...so till then..see you all tomorrow... 
 

[11/6/2000 3:19:55 PM | Teja ]

 A'kum... 
  Ya ALLAH bantulah hambamu ini....Ya ALLAH berilah kau kekuatan untuk menghadapi
  hari-hari seterusnya...entah aku tak tahu apa yang aku rasa saat ni..yang pastinya
  sesuatu tengah bermain-main dalam kepala aku ni..hish tak tahulah...tak tahu nak kata
  apa...emm okeylah nanti aku tulis lagi.....malam nanti....tunggu.... 

  bye
  [edit]

  [11/6/2000 1:05:26 AM | Teja ]
  A'kum... 

  Hai everybody...hish nak tunggu blogger ni download punyer ler lama sampai hilang
  idea apa nak tulis..now ni aku menulis di rumah...selalunya kat opis laju ajer...So harap
  semua orang sihat belaka...kesian kat Anas dia tak sihat..semoga dia cepat
  sembuh...Anas makan ubat tau..Today aku bangun pagi sungguh...ini semua housemate
  aku punyer jaki...pagi-pagi ahad ni diorang kejut aku awal.dok bersembang dalam bilik
  aku..dah lah sembang dalam bilik aku...kat tepi telinga aku pulak tu..sabar ajerlah..ingat
  kan nak sambung tido sampai pukul 10.00 pukul 8.00 dah kena gerak....so bangun cam
  biasalah kena mengemas rumah...lagipun dah janji dgn diorang nak masakkan kuah
  durian... 

  Tengahari tadi aku gi main boling dgn Lela...heehh lela ni lelaki tau...main 3 games
  semua games aku yang menang thanks lela sebab belanja aku boling. Dah lama kau tak
  keluar dgn dia...emm nak dekat setengah tahun..Dia ni U mate aku dulu..hehe adalah
  story kami ni..tu la pasal bila keluo dgn dia jadi satu benda yang istimewa
  pulak...anyway seronok sebab lela dok sembang pasal family dia..pasal bapak dia yang
  garang..hee...heeeh...aku dengar pun takut...one thing Lela kata dia tak ready nak
  kawin..rasa rakut sebab nak pikul tanggungjawab...heeeh...aku gelak..aku kata bukan
  kau yang kena beranak....emm dia kata bukan sebab beranak sahaja yang nak kena
  pikir bila kawin...Lela was right...lela is a nice guy...dia ni slow ajer orangnya...selama
  aku kenal dia rasanya lela ni jenis yang easy going...emm cuma tak banyak cakap dan
  mungkin sedikit malu dengan orang pompuan...aku agaklah...kalau le kengkawan aku
  tahu aku keluo dgn lela habislah aku kena kutuk dgn bebudak ni....woiitt pijah...aku
  keluo ngan buah hati ko.....melepas lah kamu... 

  After boling..melepak..pastu terfikir nak basuh kereta..then basuh keretalah...basically
  tak ada yang menariklah hari ni...anyway aku tengah weng...my lovely boifren tak ada
  kat sini..sudah 4 hari tak dengar suara...sediih you...korang pernah rasa tak macam
  mana...Aku rasa lost terus dgn my boifren..tak boleh contact sebab dia ada kat oversea
  sekarang...aku call Hp dia..dia pakai roaming..."harap maaf peti simpanan suara telah
  penuh...sila cuba sebentar lagi"....rindunya...rindu macam nak mati...caya
  tak..kehh..kehh..kelako..kalau my boifren tahu mesti marah..tak baik katanya taksub
  sangat dengan perasaan sendiri..heehhh...padan muka aku selalu ajer kena marah... 

  emm..hari ni nak discuss apa...well aku dah masuk kat kakak mat jan punyer journal..tak
  aci journal dia ada guest book...so aku pun akan letak guest book kat journal
  aku...korang yang dah lepas baca journal aku komenlah...bagilah pendapat..okey..heeh
  disamping bertukar akal fikiran....heee okey tak ayat tu dapat jugak menambahkan
  rakan taulan....tadi malam sempat aku tengok discovery channel kat Astro...oh ya cerita
  pasal asal usul Taufu..tauhu..emmm kat negara cina...so aku rasa kenapa orang cina
  kulit diorang cantik dan gebu sebab makanan harian diorang semuanya bersumber dari
  soya...oleh itu marilah kita ramai-ramai ubah ruji kita dari nasi kepada soya...lagipun
  kacang soya memang banyak khasiat...kalau tak caya tanya Dr. kita tu... 

  So okeylah korang...dah tengah malam ni..aku nak tido esok pagi dah le kerja...nak
  kena present kat MD projek aku..pepagi pulak tu..adah lah lepas meeting projek hari tu
  aku belum review apa-apa lagi sampai le hari Sabtu tu..matilah nak menjawab...so
  okeylah......you all take care.....bye
  [edit]

[11/7/2000 8:47:57 AM | Teja ]
  A'kum... 

  hello everybody....sorrylah sebab promise you all untuk tulis last night...bukan apa.aku
  penat betul semalam....emm tengahari tu kepala dah lah weng emosi plak tak berapa
  stabil....aku rasa tension dan susah hati...tapi hari ni alhamdulillah...semuanya dah
  beransur pulih....korang semua apa khabar aku harap sihat sejahtera hendaknya....Mat
  Jan kat kedah la ni tengah musim apa no....emmm anas dah sihat ke...jangan lupa
  makan ubat... 

  Apa nak story ye...semalam aku kena standby tapi malangnya tak dipanggil
  pun...bengkek ajer..aku tengah dalam proses menyiapkan homepage baru aku....emmm
  tapi tak berpeluang nak menumpukan sepenuh perhatian kat situ..ada benda lain yang
  nak kena aku utamakan...Malam tadi aku balik lambat...dalam pukul 10.00 baru sampai
  rumah....dah balik penat aku mandi..sembahyang dan terus tido..tak larat nak buka
  mata....dari petang aku seronok sebab aku jumpa boifren aku....after opis aku pick up
  dia kat Menara Maybank.. dia ada urusan untuk transfer akaun disana....iyelah nak
  jumpa belum tentu 3 bulan sekali...tapi tak apa I should understand kalau tak
  understand macam mana nak bertahan....kami makan kat satu hotel ni....aku sendiri tak
  pernah tahu hotel ni wujud...wenworth court hotel tak silap aku nama hotel
  ni..lokasinya kat Jalan Pudu...heeh aku tak tahu boifren aku yang bawak kat
  situ..malulah sebab orang KL pun tak tahu hotel tu ada...anyway..kami bercerita macam
  800 tahun tak jumpa..memang pun.....heeehh....basically aku sangat gembira..... 

  Emm...oh ya aku ada sorang kawan cyber yang kau rasa sangat baik..aku panggil dia
  atok...emm memang dia baik...terima aksih atok sebab sudi jadi kawan cucu...terima
  kasih sebab bagi nasihat yang berguna dan selalu membuat teguran pada
  cucu....semoga atok jumpa nenek yang baik gak macam atok...talking about cyber
  friend..aku dah ramai jumpa kawan-kawan cyber ni...tell you the truth..macam-macam
  perangai yang ada...ada yang baik...dan tak kurang yang nak menipu...so dalam dunia
  cyber ni aku nasihatkan kita kena berhati-hati.....anyway thanks to everybody yang
  pernah jadi sebahagian dari kehidupan aku....emm..kalau nak list out memang le tak
  muat....ramai sangat....anyway thanks to pudin...kawan cyber aku yang first..still keep in
  touch sampai sekarang... mael...ajak....joey... tenggiling..dll ..nasihat aku kepada
  korang..kalau nak berkawan kita kenalah jujur...itu sahaja....kalau kita jujur maka
  persahabatan kita itu akan kekal lama....Tapi yang paling best kawan cyber yang aku
  kenal hanya melalui homepage dan on line journal...specially Anas, Mat Jan, Kak Mat jan,
  Dodol, Sera...dll..hopefully this relation akan remain sampai bila-bila....well...one day
  kalau you all nak cari aku.....hah contact sahaja email aku...bolehlah aku masakkan
  untuk korang dan kita menjamu selera ramai-ramai.... 

  So okeylah...kalau nak cerita pasal cyber friends ni 8 muka pun tak cukup..may be aku
  boleh buka satu topik pasal kawan cyber ni nanti...okey..you all semua take
  care...sembahyang jangan lupa...dalam keadaan susah atau senang jangan sesekali
  lupa pencita kita.....mintalah selagi kita boleh minta...till then.take care... 

  bye 
 

  [edit]

[11/8/2000 3:26:24 PM | Teja ]
  Rindunya kat boifren aku...hopefully he is fine..Try call handset dia tapi..rasa macam
  something happen..kenapa tak dapat..padahal selalunya kalau call dia kat sana mesti
  dapat..dia tak ada kat sini..that's the problem..kalau ada kat malaysia ni tentu aku dah
  sampai kat tempat dia...paling tidak pun sure aku boleh call office dia...Ya ALLAH
  selamatkan lah abang dan ahli keluarganya...semoga mereka berada dalam kedaan
  sejahtera selalu...amin...
  [edit]

  [11/8/2000 2:27:16 AM | Teja ]
  Sejahtera keatas korang semua.. 

  Ulasan cerita..."Soalnya hati...sukarku mengerti"..terngiang-ngiang lagi suara si Erra
  Fazira menyanyi kan lagu soal hati tu.Actually aku baru balik tengok wayang cerita soal
  hati.Orang lain dah berkurun lama tengok aku plak baru nak terhegeh-hegeh pergi
  tengok..Conclusionnya aku cadangkan korang tengok lah cerita tu...bagi aku bestlah
  walaupun aku tak berapa minat cerita melayu...tapi cerita ni lain sikit...fun sebab afdlin
  dengan Erra memang boleh memainkan peranan masing-masing dgn baik...lagi satu
  mungkin sebab secara kebetulan housemate aku mention yang jalan cerita tu ada kena
  mengena dengan life aku sekarang...semua housemate dah tengok cerita ni kecuali aku
  dan Is..emm..adalah juga berkaitan dengan life aku sekarang tapi sikit ajer... 

  Aku tengok wayang dengan Is dan Ejoy...dua-dua ni kawan baik aku. Oh ya cakap pasal
  Ejoy teringat coretan Anas...dia kata dia minat nak jadi pilot tapi tak tahu macam mana
  nak mula dan tak tahu kat mana nak mula...anyway Anas belum terlambat kalau you
  nak jadi pilot. Kawan I si Ejoy ni pilot jugak..emm dulu dia pernah mention kat
  aku...katanya kalau nak jadi pilot umur mesti bawah 25 tahun. Ingat lagi masa tu aku
  jadi fellow residen kat kolej..so bilik aku ada telefon...si Ejoy ni rajinlah mengupdatekan
  aku dgn berita terkini dia...kejap kat Miri...KK...Penang...best kan...aku dok perah otak
  lagi ejoy dah pun mula kerja..rezeki masing-masing...... 

  Lepas wayang kami ke warung mamak kat court 9..emm aku makan nasi lemak dengan
  nescafe shake tengah-tengah malam buta..boleh tahan sedap jugak..tapi kalau
  compare... nasi lemak pantai dalam lagi okey....emm so kami bersembang...Biasalah dari
  satu topik ke topik yang lain.. yang hangat untuk age macam kami ni..satunya isu
  kawin...Nak tergelak aku...emm sorang lagi kawan aku yang kata tak berani lagi nak
  commit..Aku pun nasihatkan ajerlah..aku kata kalau tak ready jangan get involve...nanti
  tak seronok.. jadinya..lepas tu masuk plak topik zaman dulu-dulu...apalagi..mamat ni
  mulalah ungkit kisah silam pasal aku...dok cerita kat Is yang aku merajuk bila dia tak
  ingat birthday aku..memang pun aku merajuk...tapi bila dikenang semula macam kelakar
  pulak...Aku kenal ejoy masa kat sekolah Sains dulu...lagipun rumah dia kat kampung
  dekat ajer dgn rumah aku..so bila nak balik kampung tu selalulah balik sama..kekadang
  aku tumpang kereta bapak dia...tapi selalunya kami balik naik bas sekali...Asalnya kat
  sekolah tak berapa rapat dengan ejoy tapi masa nak spm..dia dan lenggeng datang nak
  belajar add math dari aku...so dari situ kami mula rapat hinggalah dia fly ke Australia
  dan sampai le sekarang... anyway bukan senang nak jumpa mamat sorang
  ni...al-maklumlah roster pilot...so everytime nak keluar kenalah aku yang ikut schedule
  dia..sebab dia cuti bukannya tentu...sesekali jumpa macam tadi rasa seronoklah kan... 

  Tangahari tadi aku bertungkus lumus nak add guest book kat journal aku ni..memang
  dah add pun tapi still got problem..hope anas atau mat jan boleh bagi information sikit
  apa yang silap...lepas tu dok sibuk pulak nak siapkan homepage...server kat opis plak
  berapa kali down..lepas tu pc aku mulalah buat hal.."hang"...betul-betul menguji
  kesabaran aku...anyway aku akan sedaya upaya siapkan hp tu..sebab nak kasi korang
  tengok sentuhan kaku aku...heehh aku tak le sekreatif bebudak ni.... 

  Emm aku rasa itu ajerlah kot story aku pagi ni....heehh ni pun dah terlewat dah masuk
  hari lain ni...oh ya esok aku plan nak puasa sunat syaaban..alamak lupalah nak
  ingatkan korang...aku sendiri pun lupa yang hari ni 10 syaaban...iaitu hari
  asyura..banyak peristwa dalam islam berlaku hari ni..antarnya kalau tak silap aku kisah
  salah seorang khalifah Islam yang kena penggal kepala ..hari ni adalah hari yang baik
  untuk berpuasa..salah satu fadhilatnya ialah boleh menghapuskan dosa kita yang
  setahun lepas..wallahualam. Is akan balik kajang after kerja nanti sebab kat rumah dia
  nak buat usrah dan doa selamat.... 
  jadi itu sahaja...korang semua jaga diri baik-baik...till then...chow.. 

  [edit]

[11/9/2000 8:52:23 AM | Teja ]
  A'kum...dan salam sejahtera kat you all semua...hopefully korang sihat dan dirahmati
  ALLAH... 
  first thing yang aku fikir nak buat lepas sampai opis..tulis benda ni..malam tadi
  kononnya suruh housemate aku kejut pukul 12.00 malam sebabnya nak tulis benda ni.
  la semangat tu..tapi bila dia kejut aku tak larat nak bangun.....Aku penat sungguh
  semalam...aku pun tak tahu kenapa..mungkin sebab aku puasa aku letih...selalunya tak
  macam ni....aku memang plan nak amik halfday tapi bila pikir balik emmm boring kat
  rumah sengsorang...so aku pun tunggu ajerlah sampai abis waktu kerja.. 

  Okey..thanks pada korang yang telah menjadi tetamu istimewa aku...antara yang telah
  sign guest book aku..anas, Ina (osmet aku yang comel), Is (osmet gak/best friend), mat
  Jan, Awin, En.Jamal, kak max, friend dan nett...heheh seronok baca komen korang... 

  Bila baca komen Ina aku teringat pada dia..hehh budak kecik... bila lah kau nak jumpa si
  buah hati kau tu...hahh aku gelak sendiri...korang percaya tak pada cinta
  cyber...emm..aku dah ada ramai kawan yang kawin dengan kawan kawan cyber..dulu
  ex-housemate aku dua orang kawin dengan kawan cyber dia..emm kadang-kadang aku
  rasa benda ni memang working dan boleh percaya...tapi ada satu stage tu memang
  susah nak percaya....so kepada kawan-kawan aku yang tengah bercinta dengan kawan
  cyber tu..teruskan usaha anda..dan berhati-hati...tapi yang penting korang mesti kena
  jumpa dahulu...betul..bukan apa...memang kadang-kadang kita rasa serasi dengan dia
  masa kat telefon....jumpalah dulu sebab keserasian tu tak boleh datang hanya melalui
  suara..orangnya tu kena jugak tengok..ni cakap dari pengalaman ni... 

  So semalam aku ada meeting tergempar sebelah pagi...aku masuk lambat sikit kat
  meeting tu..emm aku terlupa agaknya ada meeting...emm meeting pasal planning untuk
  unit aku lah..cam biasa ...bila dah jadi boss kecik semuanya aku yang kena jaga...during
  the meeting boss aku suruh aku present pasal projek...jeng..jeng..jeng..aku kena
  marah..tapi biasalah adat bekerja..mana tak pernah kena marah..lagipun mood aku tak
  berapa baik lah semalam so aku pun menerangkan ala kadar saja pasal kerja aku
  tu...boss aku tak puas hati..pom..prang..pom prang aku kena hentam...tapi aku ni rileks
  aje lah..dalam hati...bengang sebenarnya.... 

  Hah aku dah betulkan guest book aku dan dah tambah counter kat dalam ni...emmm
  aku dulu belajar jugak html masa study.cuma dah lama tak review....thanks mat jan
  sebab bagi advice tu..anyway aku tak cukup masa nak explore benda-benda ni
  semua...apa-apa pun aku daha da jopurnal sendiri..ada guest book kat dalam tu..dan
  dah ada counter...tepukan untuk aku....dan terima aksih kat korang yang bagi sokongan
  kat aku... 

  Petang semalam aku tengok kutub utara kutub selatan..kami serumah memang
  mengikuti cerita tu...hah padan muka mak dia tu...suka sangat buat kat orang sekarang
  anak sendiri buat kat dia...korang tahu tak cerita ni...emm cerita ni pasal orang
  utara..dia ada dua anak lelaki....anaknya masing-masing ada gelfren tapi bukan orang
  utara..so dia tak restu...nak jugak kawin kan dengan orang utara...aku sambung sat
  lagi...ada kerja...Okey sambung semula..so anak lelaki yang pertama hashim dah
  bercinta macam nak rak dgn awek dia pastu mak dia suruh jugak kawin dgn pilihan hati
  mak dia si jenab yasmin hamid..then si hans plak cinta ngan nasha..dah kawin dan ada
  anak seorang tapi mak dia tak suka..sebab nasha orang melaka..mak dia uruskan
  supaya anak dia nikah lagi satu dengan orang utara..parah cerita ni..tapi best...episod
  yang semalam anak lelaki first dia jumpa semula awek lama dia...diorang pun pergi
  nikah kat kelantan..sebab masing-masing memang cinta...padan muka mak dia.. 

  Ada orang tanya dan tak faham pasal boifren aku..emm memang korang tak akan
  faham..aku aje yang faham pasal dia...heeeh..dia enginner...kerja dengan
  consultant...anyway dia kerja tak tentu..kejap kat utara kejap kat selatan kejap kat
  Australia kejap kat afrika..hah tu lah tak apalah..yang pastinya...lepas dia jumpa aku
  malam tu dia terus rush balik ke JB..nak packing dsb...kesian dia...emm esok paginya
  plak pukul 5.00 dah bertolak ke KLIA sebab flight dia pukul 9.45 nak ke Australia..7.30
  pagi tu dia ada call aku sekali..dan 9.30 sebelum bertolak dia call sekali lagi...buat bekal
  beberapa hari...kelako kan...emm itu ajerlah yang termampu...sampai hari ni aku tak
  boleh call dia..risau juga...anyway aku daokan dia selamat...now ni menunggu bila dia
  balik..selalunya kalau dia outstation tak tentu bila dia balik..tahu-tahu ajer dah ada kat
  KL..macam hari tu sebenarnya dia baru balik dari Philiphine..dan aku tak expect akan
  dapat jumpa dia...flight dia kat KLIA..then terus dia ke KL sebab ada urusan dan jumpa
  aku...tu lah sebabnya aku kata nak jumpa bukan selalu...tapi balik dari Australia
  memang kami plan nak jumpa sebelum dia ke Afrika untuk jangka masa yang sangat
  lama....aku kena bersabar...bagi aku semua ini adalah ujian...ujian pada aku dan ujian
  pada dia...ALLAH mungkin nak menguji kesabaran kami dan kejujuran aku...dan aku
  tahu aku masih jujur pada diri aku sendiri... 

  So okeylah itu cerita aku untuk hari semalam...dah lama aku tak main tennis...korang
  ada yang suka main tennis...jomlah..aku boring betull...jom lawan tennis dengan
  aku...dah seminggu aku tak bersukan..tak berpeluh..itu yang buat aku rasa letih
  agaknya.....lately ni petang selalu hujan...so training netball aku sealu cancel...semalam
  pun training cancel jugak...baik aku stop..korang semua jaga diri baik-baik..sayangi
  kedua ibu-bapa kita dan adik beradik kita...mungkin tak tahu macam mana nak luahkan
  rasa saayang pada keluarga dengan kata-kata tapi ingatlah mereka selalu dan utama
  kan mereka dalam apa jua perkara yang kita lakukan...sampai sini...jumpa lagi esok
  hari..... 

 [edit]
 

[11/10/2000 8:58:51 AM | Teja ]
  Assalamualaikum and good morning... 

  Bengang malam tadi tak berapa reda...emm aku masih terpikir...kenapalah ada antara
  kita ni usia dah dewasa belajar pulak tinggi...tapi sikap masih tak berubah atau tidak
  open minded. Typical melayu...betul...jika aku boleh terima sebarang kritikan atau
  teguran yang dibuat ke atas aku kenapa orang yang menegur tidak pulak boleh terima
  apabila aku membuat kritikan ke atasnya. Cuba fikirkan.. Tak adil namanya kan...tapi
  aku tak kisah selalunya bila orang mengkritik aku terima dengan hati terbuka..aku tak
  kisah dan aku tak rasa malu untuk ditegur. Menjadi seorang yang open minded dan
  mudah terima pandangan orang lain..(menerima pandangan orang lain tidak semestinya
  kita mengikut apa yang dicadangkan.)..menyebabkan kita senang untuk digauli..senang
  dapat kawan..Tak percaya...tepuk dada tanya selera... 

  Well semalam aku gi nikah kawan aku kat PJ..emm alhamdulillah sorang lagi kawan
  telah selamat bergelar isteri. Majlis malam tadi meriah betul...kebanyakan tetamu
  jemputan bukannya calang-calang orang..semua tan sri dan datuk-datuk belaka...rasa
  kecil pulak bila berada ditengah khalayak begitu.. iyelah kawan aku pun bapak dia tu
  somebody..so kat sana aku melihat istiadat pernikahan yang pada aku sangat
  gemilang. Berangan jugak kot time aku nanti boleh buat macam tu...Kedatangan
  pengatin lelaki disambut dengan sajak, puisi dan pantun.First time dalam hidup aku...
  Tak ketinggalan diselangi oleh tiupan seruling. Majlis diteruskan dengan pembuka kata,
  bacaan al-quran..lama jugak lah sementara nak menunggu pengantin lafaz nikah..dalam
  2 jam terpaksa tersimpuh kat situ...perut aku pulak masa tu memang dah lapar.Tetamu
  semua macam resah. Pengantin melafazkan nikah sekali sahaja..wah terornya...kawan
  aku dinikahkan oleh ayahnya... alhamdulillah..Selepas nikah aku bersalam dengan
  kawan aku... tahniah...dia kelihatan gembira..sudah bergelar isteri dalam sekelip mata. 

  ...Aduh satu hal lagi....nak makan...tetamu terlalu ramai...meja pulak tak
  cukup...terpaksa lah berkejar..emm..lastnya aku dapat duduk dimeja yang dekat
  dengan katering tu nak serve...Tak apalah as long as kami dapat makan.nasi dan
  lauknya memang sedap...kelaslah...alhamdulillah... 

  Hari ni aku nak bercerita tentang betapa pentingnya seseorang itu untuk menjadi
  seorang pemaaf. Aku ada seorang kawan baik... sangat baik...memang terlalu baik..aku
  kenal dia lama sehinggalah kami habis belajar dan bekerja. Sepanjang aku berkawan
  dengan dia..kami banyak kali berselisih pendapat dan bergaduh..anyway antara kami
  memang tiada rahsia..selalunya setiap kali bergaduh akulah orang yang akan cuba
  untuk memulihkan keadaan..entah mungkin sebab aku anak sulung dan dia anak
  bongsu..kaitannya aku yang tua haruslah memujuk si adik ni... 

  80 kali malah lebih...aku boleh tahan la kan.bukan senang nak menjadi orang yang
  terhegeh-hegeh nak menjernihkan suasana yang keruh..nak kena tebalkan muka..nak
  kena jatuhkan pride demi untuk jaga persahabatan..tapi sehingga ada satu masa tu
  kami bergaduh.. pergaduhan yang tak terduga boleh merenggangkan kan kami yang
  begitu rapat...mungkin waktu tu aku dah fed up sebab hanya aku yang perlu
  terhegeh-hegeh untuk menjernihkan suasana...kesabaran ku sudah hilang...ditambah
  lagi dengan sogokan kawan-kawan yang juga mengenali dia..Kami renggang seperti
  orang asing...beberapa kawan rapat yang mengenali aku menasihati supaya aku
  biarkan sahaja perkara itu...bagi mereka dia tu racun dalam hidup aku..selalu buat
  sesuka hati pada aku.. menyakitkan hati aku..mempergunakan aku bila dia perlu...tapi
  aku tak boleh..aku tak pikir begitu...seburuk-buruk dia...dia tetap kawan aku sampai
  bila-bila dunia dan akhirat...kami renggang hampir setahun...bercakap bila keadaan
  terdesak sahaja..berselisih tidak angkat muka...malah senyuman pun kami tidak
  lemparkan antara kami...aku sering menangis dan sedih bila mengenangkan apa yang
  berlaku pada kami. Tapi tuhan maha adil..dan aku tahu aku masih sayang kawan aku
  tu..pada hari berbahagia dia..aku memberanikan diri untuk hadir bersama...hari itu bagi
  aku adalah hari yang penuh bersejarah dan ujian..kami berpelukan erat sambil aku
  menitiskan air mata. Syukur kami sudah seperti sediakala...Aku rindu suasana seperti
  ini..suasana yang kami bina hampir sepuluh tahun yang lampau..musnah hanya kerana
  ego kami..hanya kerana tiadanya sifat pemaaf antara kita...hanya kerana sikap kami
  yang hanya mementingkan diri... 

  So nasihat aku pada korang semua...jadikan pengalaman aku ini sebagai ikhtibar. Untuk
  menjalinkan persahabatan itu memang perkara yang mudah tetapi sejauh mana kita
  mampu mempertahankan persahabatan tersebut. Berkawan bukan hanya sekadar
  menegnali nama.melihat rupa..melihat orangnya sahaja...malah kita harus kenal hati
  budi..perangai buruk baik...sikap supaya kita mampu mengadaptasikan semua dengan
  cara kita bagi menjamin persahabatan kita kekal selamanya. 

  Buat Is..you are my best friend...and you are still kawan yang paling baik dalam hidup
  I...I harap you tidak berkecil hati dengan coretan I ini..walaupun I tahu you tak suka I
  ungkit kisah I dengan kawan I ni..walaupun dah berapa kali you nasihatkan I...I tahu
  you care pada I..I tahu you tak nak I kecewa dengan sikap kawan I...tapi Is
  mengertilah...I kenal dia lama Is...kami sudah seperti isi dengan kuku..Is..I menganggap
  you seperti adik beradik I sendiri....dan I tak pernah membezakan you dengan
  kawan-kawan I yang lain. I harap semua teguran dan kritikan I pada you akan dapat
  memperbaiki lagi diri you pada masa akan datang...dan I berdoa semua kita kekal
  berkawan seperti hari ini sehinga akhir hayat kita.... 

  semua orang tak tahu macam mana aku rasa sayang pada kawan-kawan aku....terima
  kasih ALLAH yang telah melimpahi aku dengan sejuta rasa kasih sayang pada umatnya
  didunia ini..pada Zai ... tahniah sebab telah menamatkan zaman bujang...aku tak tahu
  samaada kau baca atau tidak coretan ini...tapi aku harap kau mengerti dan paham apa
  yang aku nak sampaikan...aku berdoa semoga perkara yang sama tidak akan berulang
  lagi...semoga kau berbahagia....dan jika kau susah carilah aku...mungkin aku masih
  dapat membantu mana yang aku termampu... 

  Aku sayang korang semua....aku sayang mak dan ayah...sayang adik beradik
  ku..sayang abangku.....dan sayang pada kalian yang membaca coretan ini.......
  [edit]

[11/12/2000 11:23:13 PM | Teja ]
  A'kum and salam sejahtera.... 

  Firstly aku nak minta maaf kat korang sebab dah dua hari aku tak tulis journal ni..aku
  memang nak tulis sangat tapi tak berkesempatan sungguh..lagipun modem kat rumah
  nenek aku dah kong....kononnya nak lari ke cyber cafe..dekat ajer ngan rumah tapi
  memang tak sempat.... 

  Hari jumaat yang baru ni aku dapat mc..seronok gak sebab takyah susah hati nak gi
  kerja...kebetulan plak nak balik kampung...so aku dok pikir kalau camni boleh ler balik
  awal.....ntah lah pagi tu aku bangun kaki tido tetiba kaki aku terasa sakit
  sangat...emmm apa orang kata kena simpul biawak....rasanya macam krem...mungkin
  agaknya lepas training haritu aku tak streching betul-betul..aku gi klinik..doktor tu kasik
  aku kalsium ngan vitamin B...ceh rasa cam aku kurang kalsium plak..... 

  so korang apa khabar? aku alhamdulillah..balik kampung macam biasalah seronok..aku
  pergi wedding Leen kat muar.Leen kawan baik aku...kawan baik 3 serangkai..kalau
  korang baca journal lepas aku ada cerita pasal zai kan.so aku, Zai dan Leen ni kawan
  baik..dari kat sekolah sampai le kat Uni lepas tu dah kerja.. cumanya Leen ni tak kerja
  sama ngan aku cam Zai... 

  kat wedding Leen aku jumpa dengan Ajiz dan tipah.diorang datang dari JB..emm
  Leen...tak macam rupa dia.Terkejut aku sebab aku sendiri tak cam muka tu ialah muka
  leen...muka Leen dah jadi klasik ala-ala Umi Aida gitu....Leen nampak gembira iyelah dah
  jadi isteri orang...masa aku sampai Leen baru abis nikah dan tengah dok sibuk
  bersanding. Lepas kat rumah Leen aku kerumah Jue plak...both are my classmate masa
  kat sekolah Sains dulu...Jue simple aje dengan baju songket merahnya....kat rumah jue
  terserempak pulak dengan Shahrin..pengantin bulan lepas..heehhh.. 

  So..apa aku buat kat kampung...basically itu lah sahaj kerja kau..jalan sana-sini..balik
  wedding..petang tu terus ke rumah pak uda di Kuala..ada kenduri untuk arwah sepupu
  aku (Mohd Khelmi Kamsah)..al-fatihah untuk beliau..Emi atau Along muda setahun dari
  aku..aku agak rapat dengan dia..memang kami sepupu semuanya rapat seperti adik
  beradik..dia meninggal 3 tahun lepas...disebabkan kemalangan jalan raya...kebetulan
  masa tu hanya dua minggu aje lagi dia akan melangsungkan perkahwinan. 

  Aku dapat berita dia accident..masa tu lemah lutut aku..aku masih di UUM belum abis
  study lagi...bila mak bagitahu aku terus menangis...sedih sangat
  rasanya..terbayang-banaynglagi muka arwah sampai sekarang...aku tak tahu
  kenapa...aku rasa sedih sangat dengan kehilangan dia.. dalam banyak-banyak sepupu
  dia sepupu aku yang paling handsome..muka dia sedikit seperti norman hakim..tak
  terbayang macam manalah tunang dia masa tu.. Tapi dari cerita yang disampaikan
  tunang dia pengsan sepanjang majlis pengkebumian...semoga ALLAH mencucuri rahman
  ke atas roh beliau amin.. 

  Hah masa pergi Muar hari tu aku lalu depan sekolah kesayangan aku...emmm bila
  tengok kat sekolah tu mulalah nostalgia lama terkenang kembali...rasa
  sayu..sedih...sedih aku tengok bangunan sekolah yang semakin buruk...macam baru
  ajer rasanya aku meninggalkan alam persekolahan..masih teringat lagi petang-petang
  kat padang tu lah aku beriadah..melepak kat gazebo...memanjat tangki air...berlari...kat
  sekolah tu aku belajar jadi orang....Sekolah aku juga dikenali sebagai sekolah kubur.
  Sekolah yang mengajar aku erti sebuah kehidupan dan pegangan hidup. 

  Kebetulan ke wedding tu dengan mak dan ayah dan juga anak sedara yang aku panggil
  baby.Baby baru berusi 3 tahun lebih tapi mulutnya becok macam mak nenek..."Baby nak
  tengok sekolah yong".Si kecik pun mulalah menyibuk nyibuk menjenguk ke luar melalui
  tingkap kereta aku.....aku pun tunjukkan sekolah aku pada baby...."uuuiii besarnye
  sekolah yong" kata baby....lepas tu kataku .."kalau baby nak sekolah kat sini baby kena
  belajar rajin-rajain tau".."baby nak sekolah kat sekolah yong boleh?" dia tanya aku
  lagi.....aku gelak ajer...bijak betul bercakap budak ni....SMS Muar ku tinggal kan bersama
  kenangan silam...yang tak mungkin dapat aku lupakan sehingga akhir hayat aku... 

  Balik baru ni aku juga dikejutkan berita yang makcik aku dimasukkan ke hospital akibat
  darah tinggi...emm muda-muda dah kena darah tinggi...fikir ku...makcik aku muda
  lagi...baru awal 30-an....emm rupa-rupanya penyakit beliau ada kaiatan dengan
  barangan penjagaan kulit yang digunakan....emm jenama nya aku tak nak lah bagitahu
  tapi...aku nak ingatkan korang berhati-hatilah dengan produk kecantikan yang ada
  dipasaran sekarang ni.... 

  Journal aku hari ni merangkumi 3 hari punyer cerita...hari ni aku tak buat apa...tapi
  tolong ayah cat rumah...heeehh....buat persiapan sikit...persiapan apa ekk...entahlah
  mudah-mudahan...so okeylah itu sahaja cerita aku...kurang menarik..sebab kepala dok
  pikir... esok aku kena ke BTN..barang pun tak packing...malas nak pergi
  sebenarnya...arggghhh....boringnya..tak larat dah nak ber BTN ni...kalau ikutkan latihan
  ROTU aku dulu lagilah mengalahkan BTN.. 

  oh ya...aku mungkin tak sempat menulis journal dalam masa 3 hari ini...aku kena gi
  BTN..insyaALLAH balik nanti aku tulis cerita yang menarik untuk tatapan korang....emm
  promise aku akan bagi cerita yang menarik untuk tatapan korang... 

  Korang dah baca journal Anas..tahniah kepada Anas sebab dapat jadi best
  student...emm..banggakan...I bangga bagi pihak kawan-kawan yang lain....emm best
  student..I tak pernah pun dapat jadi best student tapi pernah dapat gelaran pelajar
  serba boleh... 1990...adalah cerita disebalik gelaran tersebut...tapi ni cerita dah
  lama...dah lapuk dah..cerita zaman budak-budak...anyway Anas..tahniah...heehhh
  makan chocholate cake tu sengsorang ajer.... 

  So okeylah korang semua....do take care...hari ni aku tak nak tulis pasal my
  boifren...cukuplah kalau korang tahu...dan yang penting dia tahu...yang I miss him so
  much....hopefully dia berada didalam keadaan sihat dan sejahtera....okey choe...bye
  [edit]

[11/17/2000 4:07:58 PM | Teja ]
  Assalamualaikum... 

  Hi all... 
  I think I should share this with all of you. This is actuallynya respond from my bestfriend
  Is regarding the last issue yang aku tulis..pasal aku berbaik semula dgn kawan aku tu
  yang satu masa dulu adalah one of my bestfriend too..This thing is really happened in
  my life...aku rasa Is...got the right to write this...and I know she was sincere with her
  thought.. 

  well..I don't have any comment for this email... Is..merajuk daa....tak apa..aku boleh
  pujuk...what can I say is just...jagalah persahabatan kita...belajarlah menghargai
  kawan..kelak kita akan dihargai..mencari kawan tu memang senang tapi nak
  memaintainkannye tu ada satu perkara yang payah..oleh itu korang janganlah lah
  lupa..kenalah masing-masing ada sikap give and take...jangan nak menang sentiasa
  ...sesekali mengalah untuk kebaikan bersama apa salahnya... 

  Bagi aku apa yang berlaku adalah satu pelajaran baru dalam hidup..ambil pengajaran
  dan ikhtibar supaya perkara yang sama tidak berlaku pada korang pulak.....ok happy
  reading... 

  ********* 
  Subject: ni text yg i nak reply kat blogger u tapi tak jadi... 
  Date: Sat, 11 Nov 2000 11:39:47 +0800 
  From: "Is******" Internal 
  Organization:*********** 
  To: zira 
 

  i know i was a little too harsh in voicing my opinion that it made zira snapped. it was not
  just about her friend, it was about something else too. maybe my negativity was too
  much for her to take and maybe it all made her feel that she has made the wrong
  decisions. 

  anyway, i respected her decision when she wanted to reconcile her friendship. it's just
  like her to be strong and let 
  bygones be bygones. i admit that i was wrong to let her down the way i did. but i hate
  to remember how she used to cry her heart out for a person who doesn't really
  appreciate her that much. someone who simply threw her about and picked her up only
  when she felt like it. someone who treated zira for her convenience. it was not once or
  twice during our friendship zira was bitter about it & then most of the time memendam
  rasa. 

  maybe i'm not in the position to be the judge of an excellent friend. Na'uzubillah tapi
  who knows maybe one day i'd be the racun of her life. what i want to say is that there
  are some friends that you could live without zira. if the friendship only means more
  years of sorrow than happiness, it's not worth it. you spend half the time being hurt and
  healing the wound. if you can avoid it, avoid it. i love you too much to see you go
  through that again. you are a good person, selfless and the best friend anybody can
  have. sometimes i wish i could give you as much as you are giving. 

  about the other thing pulak, cara i salah dan i minta maaf. i really-really wanted to get
  the message to you sampai cara i jadi melampau. just be careful ok, i really want you to
  be careful about this. this is a serious matter, not something that you can simply discard
  when you find out it is not really what you thought it was. i doakan Allah berikan you
  dan i petunjuk untuk perkara yang sebenarnya so that we could put this to rest. 

  i hope this is the last time i have to say about these. i sendiri tak suka having to use
  that sort of tone on you to ulang-ulang balik apa yang i rasa tentang perkara ni. i
  promise (and i will try to keep this promise), although i might be full of critics, i will be
  supportive of whatever decision you make. i may not agree with the decision, but the
  most i would do is make some face expression, grumble a little and then keep quiet.
  hope that's ok with you. 

  ********************************************
  [edit]

  [11/17/2000 8:39:46 AM | Teja ]
  A'kum....hai everybody...apa khabar semua...Aku harap korang sihat sejahtera dan
  selamat...Berkobar semangat nak menulis journal ni sebenarnya tapi keadaan tak
  mengizinkan.....korang jangan ler lari pulak...iyelah dari last friday aku tak menulis...nak
  dekat seminggu kan....anyway aku sihat alhamdulillah..syukur kerana ALLAH bagilah
  peluang pada aku untuk bernafas.... 

  So macam mana life korang....well aku baru balik dari BTN...semalam pulak aku tak kerja
  sebab aku kena sakit mulut...bukan sakit sebab HFM tu.... aku kena ulser..mungkin
  sebab terlalu panas dan aku kurang minum air...so berbalik pada cerita BTN..actually
  during the session aku sempat jugak jot down beberapa point penting nak share
  dengan korang anyway note book aku tertinggal kat rumah....nanti aku cuba ingatkan...
 

  So secara keseluruhan bagi aku this kursus is good..and good untuk anak melayu...ada
  sesuatu yang tersirat yang kita semua perlu tahu dan belajar dari kursus
  ini...emm..sepanjang kursus tu aku disogokkan dengan cermah dan latihan dalam
  kumpulan...usrah dan tazkirah...petang plak kami beridah....emm sempat jugak buat
  abseling..merentas desa dan belajar kawad....heehh aku ni buat abseling dah 20 kali
  tapi still tak boleh buat dengan baik....kenapa ekkk... 
 

  so first day sampai tu aku jumpalah dengan kengkawan yang satu batch masa exec
  training dulu dan juga senior dari batch 1&2 serta junior from batch 4&5..aku jumpa
  bobot..opps saharil...and others...ramai yang maintain macam 2 tahun lalu dan adalah
  4-5 orang yang dah mula menternak body...specially guys....hehhh...terkezut..aktiviti
  kami bermula dengan ceramah mengenai keselamatan dalam negara....lepas ceramah
  tentang taraf ekonomi negara....ceramah pasal sejarah dan bangsa....and the last one
  is cermah pasal..pendidikan dinegara.....semuanya ada berkaitan denga sentimen
  bangsa dan kaum....hopefully you all understand....anybody yang nak tahu lebih
  detail...korang boleh email aku personally.....I'll tell you dari A to Z apa ceritanya... 

  then aku ditempat di bilik Mega 2..kat situ aku dengan 9 lagi aweks- aweks
  ditempatkan..tidolah dalam dorm...teringat macam asrama kat sekolah sains dulu..kami
  diberi cadar putih dan bantal..sah macam kat sekolah....aku kat sebelah Is dengan
  Tin...depan aku Nina..Emy dan Niza..kami ni satu batch dahulu....sepanjang kursus tu
  asyik makan ajer kerjanya..satu hari makan sampai 6 kali...macam mana nak maintain
  body macam ni...makan pun sedap...or mungkin masa tu masing-masing memang lapar
  sebab kepala pun penat berfikir...fizikal pun penat..apa yang dihidang semuanya habis
  dimakan.... 

  so..lepas abis aktiviti ceramah kami dipecahkan kepada 8 kumpulan...aku kumpulan
  Waja...team mates ada 9 orang...4 perempuan dan 5 lelaki...majoriti aku kenal..anyway
  still ada ice breaking session...so dapat ler mengenali antara satu sama lain dengan
  lebih dekat...kat situ aku tahu..semua groupmate aku dah berpunyer...4 dah
  berumahtangga....3 dah bertunang dan dua dah ada special partner..termasuklah
  aku....antara soalan cepu emas yang ditanya pada kami haritu...bila nak menamatkan
  zaman bujang...one of the members..guy jawab...bulan dia belum terang lagi...
  .hikkk....aku pulak jawab up to my boifren...kalau dia kata nak kawin end of this year
  aku tak kisah...aku ikut sahaja....then the other one jawab..nak settle downkan parent
  dia dahulu..kihhh..a lot of things yang aku dapat during this session....kat sini ajer kita
  dah boleh nampak watak antara kita..sorang yang pemalu ke..berahsia ke...straight to
  the point ke... 

  ..oh ya...sebelum aku lupa...congratulation pada Hairil and Sue...both are my friend yang
  telah menerima cahayamata pertama pada 1 Oct 200...baby boy..Sue was not around
  sebab belum abis pantang...Aku dah tengok gambar anak diorang..tembamnya...macam
  rupa sue....and tak lupa congratulation pada Gja..Niza..Meha...yang bakal jadi ibu tak
  lama lagi...seronoknya...semua orang...gembira dengan berita ini... 

  Basically itu sahaja aktivitinya...Bagi aku...It's just a bit sebabnya sebelum ni aku dah
  mengharungi aktiviti yang lebih lasak selama 5 tahun...2 tahun aku joint
  wataniah...masa tu aku first year matrix then aku sambung lagi 3 tahun join ROTU..bagi
  aku apa yang aku dapat dari kursus yang lepas sebagai tambahan kepada apa yang
  aku dah ada pada hari ni....well for your information....aku ni adalah leftenan Muda..Aku
  lupa samada dah cerita kat korang ke belum...aku ditauliahkan pada bulan Mei 1998 di
  UiTM shah Alam oleh Yang Dipertuan Agong...now ni aku dah tak aktif dalam tentera
  sebabnya masa kurang mengizinkan..emmm..tapi kalau setakat nak suruh pegang M16
  atau GPMG untuk berjuang mempertahankan bangsa .InsyaALLAH aku masih mampu
  melakukannya... 

  Cerita pasal tentera ni...pendapat aku sepatutnya generasi muda kita hari ni..patut
  diserapkan dengan latihan ketenteraan...bukan sebab nak suruh jadi askar tapi sebab
  nak suruh diorang ni lebih bersedia..berdisiplin..ubah sikap dan perangai...mungkin satu
  hari nanti aku boleh cadangkan pada menteri pendidikan untuk mewajibkan anak
  melayu menjalani latihan ala ketenteraan...emm..lika anas kata...macam kat
  korea...pelajar universiti harus jalani latihan ketenteraan...macam kat singapore
  jugak...bukan apa sebagai langkah bersiap sedia kita....emmm memanglah negara kita
  amankan...tapi bolehkah kita jamin sampai bila keamanan negara kita dapat
  dikekalkan...cuba korang fikirkan... 

  Dulu masa join rotu kami selalu disogok dengan perkara-perkara yang menakutkan.kami
  selalu diingatkan dengan kisah tok nenek kita yang ditindas....waktu itu aku
  menganggap perkara yang disampaikan hanya kata-kata kosong sekadar menakutkan
  kami..iyelah apa yang aku nak takutkan..negara aku aman...tapi hari ini..bila kita tengok
  keadaan perpecahan kaum dinegara kita..dan bila difikir sejenak..kesan dan musibah
  yang bakal melanda..aku jadi takut...aku rasa seram dan gerun dengan situasi ini..aku
  admit apa yang pegawai aku katakan itu adalah benar...korang mungkin tak nampak
  perkara yang aku perkatakan ini....tapi tak mengapa...cuma aku harap adalah sedikit
  kesedaran yang terdetik dijiwa korang tu.... 

  Pengalaman sebagai tentera merupakan pengalaman hidup aku yang paling
  berharga...aku jalani semua latihan askar yang pernah korang tengok selama ni...kalau
  korang tengok askar berkhemah dihutan belantara ..aku pun sama jugak..berjalan
  berbatu-batu dengan pack yang berat...apa yang askar makan itu yang aku makan..tak
  mandi berhari-hari..sembahyang dengan pakaian yang kotor...berjalan diwaktu malam
  yang gelap gelita...tentu macam tak percayakan...pernah minum air lopak kerana kami
  kehabisan bekalan air...aku sendiri seakan tak percaya diri aku mampu untuk melakukan
  semua perkara seperti itu....masa kau join wataniah...aku masuk hutan..turun bukit
  yang tinggi dimalam hari....keesokannya bila tengok balik bukit tu aku sendiri tak tahu
  macam mana aku berjaya turun bukit securam itu.....naik bukit masuk paya..meredah
  sungai...masa ini status aku hanya sebagai prebet...cuba bayangkan..aku direndam
  dalam sawah...semualah..aku dah lalui semuanya....tidak ada istilah lelaki dan wanita
  dalam askar..apa yang kawan lelaki buat aku juga kena buat....dan aku bersyukur serta
  berterima kasih kerana diberi peluang seperti itu...pengalaman ini mengajar aku
  mengenang jasa dan kesusuhan tok nenek kita yang memperjuangkan kedaulatan
  tanah air kita....pengalaman ini juga mengajar aku menjadi seorang yang tahu
  menghargai hidup...tabah cekal..dan menerima segala ujian dan dugaan dengan hati
  terbuka... 

  Bila aku join ROTU tekanan yang aku terima tidaklah sehebat masa wataniah..sebab
  masa ni aku menjalani latihan untuk menjadi seorang pegawai...sedangkan wataniah
  aku jalani latihan menjadi barisan pelapis hadapan jika berlaku peperangan...so bagi
  aku ROTU hanyalah latihan dicelah kuku sahaja berbanding wataniah....tapi tough
  jugak..alhamdulillah aku berjaya menamatkan latihan dan dapat paku yang boleh
  dibanggakan... 

  Kadang-kadang bila terkenang semula segala peristiwa dan pengalaman rasa macam
  tak logik...secara normalnya...nak ke korang tido atas lalang dalam hutan..nak ke
  minumair yang kau sendiri tak tahu bersih ke tidak...ada satu ketika tu sebab terlalu
  kepenatan semasa membuat serang hendap aku tertidor di dalam parit...tak sedar
  tahu-tahu aku dengar bunyi letupan thunder flash betul betul didepan aku...terkejut
  beruk...dalam tentera kita tak ada masa untuk pikir kepentingan diri sendiri..tak ada
  masa untuk sakit...tak ada masa untuk tidak...bagi tentera semuanya mesti diselesaikan
  mengikut tempoh yang ditetapkan...itulah diri aku sebenarnya..... 

  Aku bercadang nak cerita kat korang pengalaman-pengalaman masa aku joint wataniah
  dan ROTU...nantilah kalau masa mengizinkan....so aku rasa itu sahaja coretan aku pada
  hari ini....jika berkesempatan aku akan kupas sedikit kuliah subuh dan kuliah maghrib
  yang telah diberikan oleh Ustaz semasa BTN yang lepas..semoga apa yang aku tulis ini
  menjadi pengajaran dan sedikits ebanyak dapat memberi manfaat pada korang
  semua..so okeylah jaga diri baik baik....sayangi ibu bapa dan Ingat pencipta kita ALLAH
  samada diwaktu susah atau senang....... 

  [edit]
 

[11/18/2000 10:12:33 AM | Teja ]
  Hello... 

  Apa khabar hari ni....aku sihat alhamdulillah..semalam parent aku datang sini..cousin
  aku boy akan melangsungkan perkahwinan this weekend ni.. esoklah..emm lemah lah
  aku....hehh tak baikkan...This cousin anak my uncle...ayah punye abang...emmm
  actuallynya aku bukan lah ngam sangat pun dengan site my dad...tak adalah tak ngam
  langsung tapi kalau diberi pilihan antara rumah pak long aku kat pantai dalam dengan
  rumah pak long kat taman keramat aku mesti gi pantai dalam punyer..emm bukanlah
  sebab apa...pakcik-pakcik aku ngan makcik makcik aku semuanya baik-baik
  belaka..cuma kami tak berapa rapat...aku frankly speak kata yang aku segan dan malu
  dengan pakcik dan makcik aku tu...so that's why aku cam berat ajer nak gi sana...tapi
  tak apalah..I'll be there nak kena jaga hati mak dan ayah...nak jugak jenguk
  muka...nanti turn aku kawin kalau diorang tak datang susah jugak.. 

  Pelikkan dalam family selalunya kita lebih rapat dengan saudara mara sebelah
  mak..kenapa agaknya..bagi akulah like our family..yang sebelah mak kalau dengan
  makcik-makcik aku..emm bolah bergurau boleh bincang dan melawak bodoh..boleh
  share problems....lagi my cousins sebelah mak semua like adik beradik...That's why my
  last journal pasal arwah..anak pok da..abang mak aku...we're very close...you can see
  the different right....even during the hari raya..I gave present to all my uncle and unties
  sebelah mak sahaja..aku pun tak tahu kenapa...I have that kind of thought..tak adil
  betul aku ni.. 

  Anyway in this case aku rasa sebabnya...dulu my dad ni dalam family dijaga oleh nenek
  dia..seem like my dad disisihkan oleh mak dia..kecik-kecik dah kena serah kat
  nenek....so I feel bad for him.. .iyelah...this situation buatkan kami adik beradik rasa
  kecewa..my grandma tak treat my dad macam anak dia yang lain..betul kesian kat ayah
  aku tau....aku tahu...atok aku pun tak suka nenek aku buat ayah aku macam tu...atok
  aku baik...dia memang sayang kat kitaorang...cumanya nenek ajerlah..dia treat kami
  pun not as well as like dia treat cucu dia yang lain..kalau nak ikut kan my house dengan
  rumah nenek tak lah jauh compare adik beradik my dad yang lain...kebanyakannya kat
  KL..tapi nak kerumah nenek kalau tak ada occasion tertentu memang kami tak
  pergi...hanya hari raya atau kalau ada kenduri barulah kami menjenguk.....we feel that
  my grandma memang tak mesra langsung dengan kami.....dan kalau datang sana rasa
  macam orang asing...selalu kena marah pulak tu..tu yang tak syok tu... 

  my dad bila dok ngan nenek dia...jadi tak terjaga compare to adik beradik my dad yang
  lain yang duduk dengan mak dia...semuanya berjaya dalam pelajaran...When I raised
  this issue to my dad dia tak suka dan dia marah...I know his was upset with his
  mom..dia tak menyesal pun...sebab benda dah lepas..one thing ayah aku selalu
  ingatkan jangan jadi macam dia sebab tak berjaya dalam pelajaran....tapi aku fikir baik
  jadi macam ayah..berjaya dalam hidup..anak-anak dia smeua berjaya..hidup
  sederhana...walaupun dulu susah...emm keluarga aku gembira...tak ada
  masalah...semuanya sejahtera... 

  ..moyang aku...which was my dad grandma memang manjakan sangat my dad..moyang
  aku meninggal ketika berumur 120 tahun...so kiranya kami berlima beradik memang
  sempat jumpa dengan dia.....moyang ni pulak apa yang ayah aku mintak semua
  dapat..so that nak gi sekolah ke tak nak ke ikut suka hati my dad lah..ikut ajer..masa tu
  bebudak kan...ayah aku cerita dia selalu ponteng sekolah...moyang aku bukan marah
  pun....bukan main ditatangnya cucu yang sorang ni...so tak apalah ayah aku memang
  tak ada rezeki dalam pelajaran dia.....tapi rezeki pada anak-anak dan life dia sekarang...
 

  Nenek kalau kat kampung aku dipanggil makwe...atuk plak panggil pakwe....makwe
  belah ayah aku dah meninggal...tahun lepas bulan 12...al-fatihah untuk arwah..semoga
  rohnya dicucuri rahmat....emm..atok pun dua-dua dah meninggal..tinggal le makwe
  belah mak...nenek aku ni memang aku sayang pun.....mak akunyer mak kan...lepas tu
  memang aku membesar depan mata dia pun...kalau tak tahu nak hargai jasa dia tak
  tahulah nak kata... 

  Emm...pi cerita pasal nenek dan atok pulak..anyway aku ada chat dengan sorang
  mamat arab ni dari USA...emmm kesian aku tengok mamat tu...dia kata penduduk kat
  dunia ni yang paling terbaik di mata ALLAH ialah orang USA..sebab US ialah kuasa
  dunia..sampai macam tu sekali mentallity diorang..aku malas lah nak bertekak...tapi
  banyak betul kenyataan yang dia keluarkan bertentang dengan ajaran Islam...lepas tu
  dia kritik negara kita...dia kata PM kita jahat sebab main rasuah...sabar ajer.. bila aku
  kata kat US lagi banyak rasuah pandai plak dia melenting...last-last aku tahu dia ni
  kecewa dengan hidup dia..dia dah tak ada emak dan ayah...hidup dia susah sejak dia
  kecik..kerjanya jual dadah dilorong-lorong dan kalau tension dia minum..kesiankan..emm
  aku nasihatlah apa yang patut pada dia..dia kata sampai rasa nak bunuh diri sebab dah
  tak tertanggung kesusahan...mana yang aku tegur aku tegurlah...aku bagi dia sedikit
  semangat untuk hidup....at last dia mengalah dari bercakap besar tetiba dia jadi
  slow..dia kata dia susah..at the early stage dia tipu aku kata dia keturunan Sultan..
  .heeehhh nak tergelak aku... 

  Macam-macam kan manusia ni...sometimes kita rasa kita susah tapi rupanya ada orang
  yang lebih susah dari kita...Aku bersyukur sebab dilahirkan macam ni...walaupun tak
  ada harta benda tapi aku ada mak dan ayah...aku ada family yang bahagia...jangan
  ingat orang yang mewah tu hidup diorang bahagia....so syukur dengan kehidupan
  kita...kesian kat mamat arab tu..aku harap dia ubah keputusan dia untuk bunuh
  dia....hishhh dia kutuk boifren aku..bengang betulll... 

  Hi abang...where are you rite now...boifren tak ada kat sini....semoga dia dan family
  sihat sejahtera...okeylah korang kau nak chow..malam ni mungkin tak sempat nak
  tulis....so jumpa...malam ahad nanti.....korangs emua jaga diri hiasi peribadi... 

  bye 
 

  [edit]

[11/20/2000 8:37:28 AM | Teja ]
  A'kum... 

  Nak cerita kat korang betapa sedihnya aku...tak le sedih sangat tapi sedikit emotional
  agaknya..malam sabtu aku kan kena gi rumah my uncle sebab nak meramaikan majlis
  perkahwinan sepupu aku...Ina osmet aku call...emm rupanya meninggalkan pesan yang
  boifren aku telefon aku kat rumah.. arrghhhh..frustnya terkilan betul..dah dekat dua
  minggu tak dengar berita..suara...cerita..tetiba bila dia call tak dapat cakap pulak...emm
  dah lah masa kat Africa tu memang tak boleh contact langsung...now ni dia dah balik
  semula ke Australia..tapi aku plak yang tak boleh contact dia..itulah yang dikatakan
  tidak ada rezeki untuk bercakap....tak apalah sabarlah lagi..InsyaALAH kalau diizinkan
  tuhan dalam masa-masa terdekat ni dapatlah beita harapnya....boifren aku tak boleh
  get through my handphone... sama lah cam aku...ni smeua nak kena komplen kat celcom
  ni......dan aku tak tahu le bila gamaknya boifren aku akan balik malaysia..kesian kat aku
  kan..emm tapi sebab dah biasa so...rileks aaaa.. 

  So wedding semalam..secara keseluruhannya ok...Aku jumpa semua saudara mara yang
  dekat yang jauh...even yang aku tak kenal pun ramai jugak..semua sepupu aku ada
  kecuali 2-3 orang yang tengah sibuk final.Lepas wedding semalam aku balik
  awal...emm..penat sebenarnya walaupun tak membantu sangat...dan tak ada yang
  menarik bagi aku sepanjang malam sabtu dan hari ahad tu... 

  emm pagi tadi nak pergi kerja ada accident kat belakang aku..aku ternampak dari
  middle miror..patutlah jammed kete kat sebelah aku ni..slow ajer
  pergerakannya...emm...kesian juga mamat motor tu tapi nampaknya mamat tu okey dan
  boleh bangun...cakap pasal accident ni rasa kecut jugak tapi...tapi... emmm tanya
  anas..tanya Is..tanya kawan-kawan yang selalu naik kereta dengan aku..aku ni bawa
  kereta gila betul..kekadang aku pun tak tahu macam mana nak control supaya bawa
  bagi slow....tak boleh..sekali kena nasihat memang la slow..tapi lepas tu lupa...emm hari
  tu masa last jumpa my boifren aku yang drive...heeehh kena marah kat dalam
  kereta..dah kena nasihat lama dah kalau kat highway tu bawa 110-120 ajer....sekali
  ingat.... masuk 3 kali...emm 150 aku tekan...even pagi tadi kat belakang tu accident...Q
  kereta kat depan aku punyerlah panjang sebab kat traffic light...emmm hijau aje lampu
  aku terus aje masuk lane yang bertentangan untuk potong Q..masa tu lane tu dah clear
  pun ..ntahlah...bagi aku boring kalau bawa kereta slow..lagi kalau mengekor someone
  yang bawa kereta bersantai macam jalan kat tepi pantai..anyway InsyaALLAH walaupun
  aku bawa laju aku still berwaspada dan berhati-hati..aku memang nak ubah tabiat
  ni...mungkinlah kena perlahan-lahana agaknya.....korang doalah yek..moga-moga aku
  berubah lepas ni....emm nak harap orang doa aje mana boleh kan kalau aku sendiri tak
  ada ikhtiar untuk buat benda tu.....iyo lah nanti den ubah la... 

  Hari ni aku sakit tekak..perit semacam..ingat aku sorang ajer yang kena rupanya
  roomate aku zah pun sakit tekak jugak..aku ingat mungkin sebab perubahan cuaca
  agaknya...sekarang ni kan musim hujan..emm Dr syafinaz apa ubat untuk sakit tekak
  ye..lecehnya sakit tekak ni kita rasa kesat aje dan tak selesa bila nak menelan....emmm
  ni yang maleh kalau nak makan apa-apa ni.. 

  Is ajak gi klinik tapi aku malas..bulan ni dah dua kali aku dapat MC..malulah...asyik muka
  ni aje yang dapat MC..hah cerita pasal MC..hari tu yang aku tak kerja masa lepas balik
  BTN..aku kan sakit langit-langit...I've been to satu klinik melayu ni company panel
  la...first time aku datang sini...selalunya aku gi klinik lain tapi ntah haritu sebab nak
  cepat lagipun klinik ni dekat sikit..aku cukup hot dengan minah jaga ubat tu...aku
  sampai pukul 11.00 pagi..patient memang ramai masa tu...so aku tunggulah.. dalam
  pukul 1.00 dah dekat 2 jam menunggu minah ni panggil aku dia suruh aku balik atau gi
  klinik lain sebab dia kata doktor tak sempat nak check aku..excuse me..aku apa lagi
  benganglah...mana taknya..kita dah lah sakit menunggu punyerlah lama senang-senang
  ajer dia cakap macam tu..nasib baik aku tak meleser minah tu..stupid girl..kalau tahu
  doktor tak boleh nak rawat bagitahu awal-awal. janganlah nak tamakkan patients masa
  amik registration tadi...minah tu siap kata tadi dia ingatkan sempat.. 

  aku berdegil nak tunggu gak..aku kata aku nak jugak jumpa doktor..sebab orang hanya
  tinggal 3 dan aku yang last...korang tahu apa minah tu buat...dia tak hantar pun kad
  aku pada doktor..dia dah koyakkan medical form aku diawal-awal lagi...sampai macam
  tu sekali...hish terbayang lagi muka minah yang toya tu...stupid..stupid...stupid and
  stupid... geram aku...mau ajer aku tut..tut kan dia dengan ayat-ayat laser ..at last aku
  tinggal sorang dan doktor keluar dengan selambanya...aku tanya doktor..how about
  me...and the stupid doctor malay lelaki dengan bongkaknya berkata sorry I ada
  something la sekarang..bull***...emm okey fine..apa lagi aku terus pergi kat
  kaunter..dan melepaskan geram aku..kat minah yang tak ada hati perut tu....aku sound
  kat minah tu..."you jangan sesuka hati nak buat patient you macam ni..dahlah you
  buang masa I..you ingat I ni apa tak mampu nak bayar bil rawatan..I'll sue you..stupid.."
  aku gertak minah tu..terkebil-kebil minah tu....tapi aku memang geram masa tu...dan I
  promise to myself aku tak akan jejak kan kaki kat klinik tu lepas dari peristiwa ni... 

  Come on la...aku dulu pernah pun jugak kerja kat klinik..after SPM aku kerja kat klinik
  kat rumah aku.doktor melayu..hish tak tergamak tau tengok patient menunggu..imagine
  macam mana minah tu boleh ada sikap macam tu..tak tolerate langsung....dulu masa
  aku kerja...my doktor dia tak keluar makan selagi tak abis rawat patient....hish bayang
  kan apa perasaan orang yang sakit tu....one thing doktor aku dia memang jaga patient
  dia...then aku tak faham why this thing happened to me..dan doktornya tu ialah doktor
  melayu... 

  Emm...bosan bila ingat pasal kat klinik hari tu.....dan paling bosan bila berdepan orang
  yang lupa diri..bongkak dan tak tahu nak bersimpati dengan keadaan orang
  lain...emm...iyolah minah...hari ni ekau sihat walafiat satu hari nanti bila ekau sakit dan
  ekau poi klinik orang buat kat ekau macam ekau buat kek den aritu..baghuulah ekau
  ghaso..barulah ekau tahu camno nak hargai situasi orang...emm biolah ALLAH ajo yang
  membalehnyo...semoga ekau dengan keluargo ekau sejahtero selalu hendaknya... 

  [edit]

[11/21/2000 12:08:33 PM | Teja ]
  Kelam kabut sikit bila Azrol call aku....MD nak jumpa right now...emm apa benda ni risau
  lah jugak pagi-pagi masuk opis dah kena panggil dgn MD..Penuh debaran aku masuk ke
  training room...Azira you have to do presentation tomorrow..untuk orang Iraq..alamak
  lemah lah macam ni...aku tak suka sebenarnya buat presentation ni...bukan apa ntah
  lecehlah...tapi nak tak nak kenalah jugak buat sebab dah dapat arahan kan...short
  notice ma...nak present esok hari ni baru nak bagitahu...

  so back to my partition aku mula menyelongkar semua fail-fail aku....time tu lah yang
  kita cari tak jumpa..mulalah nak hot...kelam kabut....nak cari bahan pasal projek untuk
  presentation ni la....then aku start buat slide for the presentation....tension jugak..aku
  tak suka buat kerja last minute...nasib baik my english teacher ada kat sebelah...Is
  lah...so aku dah siap semua slide then I asked her to check all the typo and
  grammer..thanks Is..next time tolong I lagi...

  petang tu jugak aku siapkan semua..aku submit kat sceretary..tengah nak rileks
  tu....tetiba phone aku berbunyi..someone from the other building call.".a'kum saya
  ********* ni cik ****** ye...saya minta maaf kalau mengganggu...emm saya nak kenal
  boleh tak..saya kat building sebelah ajer ni"...alamak siapa pulak ni...then aku katalah
  "awak ni mesti salah orang ni...betul ke awak kenal saya"..dia kata "betul..dah lama
  saya perhatikan awak..dah nak dekat setahun....emm tiap-tiap pagi saya nampak awak
  kat kantin dengan kawan awak tu"....alamak mamat mana pulak ni...lamanya dia dok
  perhatikan aku..aku memang sah tak kenal dia sebab memang jarang aku gi building
  sebelah tu..cuba jugaklah nak teka nama kawan-kawan aku yang kot lah member dia
  jugak...emmm semuanya bukan....sembang dengan dia...semua dia tahu pasal aku...gila
  mamat ni..nama,alamat,tarikh lahir..tarikh aku masuk kerja sampai ke gaji aku pun dia
  tahu..hish tak ada kerja gamaknya...aku marah jugak...sesuka hati ajer nak tengok gaji
  aku....hehh tak sengaja katanya..emm aku nak tergelak jugak..macam cerita masa aku
  kat sekolah dulu..abang-abang senior nak mengorat letak surat kat dalam meja....emm
  ada juga yang perasan kewujudan aku rupanya..aku yang low profile kat company
  sebesar ni pun masih ada yang perhatikan..anyway aku kata nak kawan apa
  salahnya....tak salah menambah kawan..lagi pun senang kalau aku ada kenal orang kat
  opis dia tu senang sikit urusan aku nanti...

  Abis sembang...aku touch up sikit lagi slide...biasalah last touch...send balik pada
  sceretary..then phone aku berbunyi untuk kali
  keduanya....hello..assalamualaikum..tiba-tiba hati rasa sayu....macam nak nangis bila
  terdengar satu suara unik yang hampir dua minggu aku tak dengar..rasa macam mimpi
  plak..seronok campur sedih. campur semua rasa masa tu.... macam tak terkeluar suara
  nak bercakap dengan orang kat dalam telefon tu....heehhh...senyum panjang..boifren
  aku call..best..best dan besttt...bercerita itu ini..lama..melepaskan apa yang tersimpan
  kat dalam hati selama dua minggu tu...alehhh macam korang tak pernah
  rasa...tipulah....seronok sangat aku...best..tau..tu yang bestnya long distance relation
  ni....emm sesakali dapat cakap tu..bekalan untuk 3-4 bulan....tapi aku tak adalah sampai
  3-4 bulan...sakan bersembang sampai Is dah hint kat aku ajak balik..emm masa tu dah
  abis opis hour pun...dah pukul 6.00...iyolah aku gi kerja gilir-gilir drive....hari ni bawak
  kereta aku..esok bawak kereta Is...

  Talking about long distance relation...aku try jugak tanya pendapat 2-3 orang kawan
  pasal long distance relation ni...ramai yang agree is actually good..sebabnya bila kita
  jauh baru kita tahu hargai partner kita..lagi satu sesekali jumpa rasa seronok dan eager
  tu memang la lebih...anyway tak semua orang yang bercinta long distance ni
  berjaya..ada gak yang long distance..kat sana pasang satu...kat sini pasang satu...tu
  yang tak best tu..whatever is that...yang penting hati kita...in this case both side kena
  memainkan peranan...kenalah jujur dan percaya each other....emm kalau nak dapat ilmu
  hah korang boleh email kat aku personally....heehhh...tak caya..sebab dulu my ex pun
  long distance boleh bertahan hampir 8 tahun....now ni pun long distance insyaALLAH
  bertahan sampai akhir hayat....amin....

  so okeylah...got to go..sorrylah lambat sikit sebab sibuk betul pagi tadi.....korang jaga
  diri baik-baik...
 

  [edit]
 

[11/22/2000 12:02:31 PM | Teja ]
  Sakit tekak masih tak baik lagi.Ingat kan dah ok tapi nampaknya hari ni makin perit.So
  aku fikir lebih baik aku pegi klinik sebelum lebih melarat.Batuk pulak makin menjadi..aku
  risau juga ubat dah telan pun..aku ambil vitamin c tapi tak reda. Mungkin aku perlu cuba
  air badak yang anas sarankan tu..tak pun nanti aku tanyalah pada akak Doktor apa
  patut aku amik untuk redakan sakit tekak aku ni.

  Fail kat atas meja aku melambak-lambak. Dengan dokumen-dokumen yang tak masuk
  kat dalam fail sebijik macam meja tak bertuan.Tak macam meja anak dara langsung..tapi
  aku peduli apa..malas nak kemas.Kebelakangan ni aku malas nak kemas meja aku..tak
  suka agaknya dengan apa yang aku buat sekarang...Tapi sesekali kerling meja
  jiran-jiran tu malu gak aku. Emm nanti aku kemas lah...ikut mood jugak..ada
  masa-masanya meja aku yang paling kemas sekali antara meja semua orang..emmm
  kat meja ni aku letakkan souvenier sebagai hiasan. Semua aku dapat masa attend
  course atau senimar. Ada 6 kuntum mawar yang aku dah keringkan...cantik.. aku beli
  masa aku pergi cameron highland hari tu.. ada jam meja yang aku dapat dari telekom
  dan IBM ada business card holder yang aku dapat dari Siemens. Ada paper weight
  bentuk hour glass, botol-botol kecik minyak wangi aku ada juga piala boling dan piala
  netball aku.

  Menyemakkan mata aku dan fikiran aku ajer..Sajalah aku letakkan kat situ.. konon nak
  menceriakan suasana...tapi sekarang rasa macam semak mungkin sebab dah terlalu
  lama benda tu tidak diubah kedudukannya..

  The moment you are in tension
  You will lose your attention
  then you are in total confusion
  and you'll feel irritation
  ultimately, you won't get cooperation
  then you'll make things complication....

  something yang aku lekatkan kat dinding partition aku..

  Malam tadi mamat tu call aku lagi...mamat yang nak mengenali aku tu...aku dah
  bagitahu dia yang aku dah ada boifren..tapi dia macam tak terperanjat pun....hari ni aku
  pulak menyelidik..aku cuba call member aku yang satu opis dengan dia..saja..aku bukan
  lah berminat tapi aku nak juga tahu...bila aku tanya kawan aku...katanya tak ada pun
  staff nama macam tu dekat opis dia..sudah..aku dah kena tipu..mungkin dia guna nama
  samaran..sebab aku tahu masa first time dia call memang dia call internal...aku boleh
  cam ringing phone aku...abis kalau bukan opis tu dia kat mana...penuh teka-teki..malas
  aku nak layan...

  Ramadhan dah nak tiba...aku berkira-kira..tahun ni azam aku nak buat amalan
  sebanyak mungkin.Sedih bila kenangkan diri aku ni..ntah aku rasa masih ada ruang
  kosong yang aku perlu isikan...aku rindu ramdhan di sains muar...aku rindu ramadhan di
  UUM...
 

  Ramadhan...
  kau akan muncul lagi..
  dengan seribu rahmat buatku...
  Membawa seribu pengajaran untukku
  Biarpun aku masih seperti ini...
  Kau tak sangsi membawa cahayamu
  Buat diriku yang masih mencari...

  Ramadhan...
  aku hanya ada ruang yang kecil ini...
  Untuk meluahkan rasa insaf dan penyesalanku
  Kerana alpa akan kehadiranmu yang lalu..
  Aku benar menanti kehadiranmu kini..
  Kembalilah Ramadhan...

  Ramadhan...
  Mungkinkah kau akankembali lagi..
  Atau mungkinkah kita tidak kan ketemu lagi...

  * sedih *
 

[11/23/2000 3:55:56 PM | Teja ]
  anassss...you memang..I dah cuak abis bila baca komen dari peminatmu..terberhenti
  sekejap degupan jantung I..mati-mati ingat dia yang tulis tau....hish takut tau..macam
  mana dia tahu I ada online journal ni....you jangan anas...sekarang ni kat opis pun I
  rasa curiga aje nak keluar....tengok orang pun...takut gak sebab I memang tak kenal
  siapalah hamba ALLAH yang misteri tu....sajalah you ni buat I
  gabra...heee....heee..tergelak sengsorang..semoga I di lindungi ALLAH amin....

  well hi..assalamualaikum semua..apa khabar..harap semua sihat...aku hari ni sihat
  alhamdulillah...dan seperti yang dijangkakan suara aku dah pun berubah jadi suara itik
  serati...heehh...suara tak keluar dah..maka dengan terhegeh-hegehnya sebentar tadi
  aku pun pergilah ke klinik untuk ambil ubat...tu lah bila dah teruk baru nak gi ambil
  ubat...

  Idea tak datang jadi aku tak ada topik yang spesifik nak share dengan korang...cuma
  sejak beberapa bulan kebelakangan ni aku banyak berfikir tentang dunia aku masa
  kecik dan aku sekarang..aku rasa angan-angan aku masa kecik dulu separuh darinya
  macam dah menjadi kenyataan....bukan apa...dulu masa kecik..aku suka berangan nak
  jadi orang senang..budak kecik darjah 2 rasanya tak akan terfikir macam tu..aku dah
  fikir..aku nak tinggal kat rumah mewah..tapi masa kecik tu berangannya memang le
  melampau extreme..sampai boleh fikir betapa canggihnya rumah aku tu...ada lift..ada
  bilik bawah tanah...dlm setiap bilik ada peti ais banyak ais krim..bebudak lah katakan....

  Masa kecik aku tak pernah pun didedahkan tentang masa
  depan..universiti..kereta..pekerjaan orang yang berjaya...bagi aku masa tu kalau
  dengar ada yang masuk kolej dah macam satu kebanggaan...ntah mungkin situasi kat
  kampung jadikan macam tu..tapi aku selalu advance kecik-kecik dah boleh fikir nak ada
  kereta sendiri..pastu siap cakap kat ayah yang aku nak jadi lawyer...padahal tak ada
  sesiapa pun yang ajar...masa tu baru darjah 2-3..memang kuat berangan...sikap ni aku
  terbawa-bawa sampai ke kelas...aku masih ingat masa tu cikgu aku Puan Siti
  Shamsiah..garang cikgu tu..dia memang selalu fokus pada aku sampai dia menggelar
  aku kuat berangan....dan aku kena duduk kat depan didalam kelas..aku rasa
  sebenarnya angan-angan itu yang menjanakan pikiran aku sampai aku dah jadi macam
  sekarang ni. 

  Sebenarnya angan-angan kalau dipraktikkan kearah kebaikan akan memanfaatkan..Jadi
  anggapan orang yang kuat berangan tu membuang masa adalah tak betul
  sebenarnya..Kita boleh berangan kepada perkara yang baik...dan berusahalah agar
  angan-angan kita itu menjadi kenyataan.Bagi aku berangan ni mendewasakan
  pemikiran sebabnya ia membuatkan kita kreatif mencipta daya imiginasi yang
  tersendiri..otak kita sentiasa bekerja keras berfikir sesuatu yang adakalanya benda tu
  macam tak logik untuk berlaku...dan siapa tahu kalau kita berusaha ke arah tersebut
  mungkin angan-angan kita suatu hari nanti akan menjadi satu realiti.

  Alamak apalah yang aku mengarutkan ni...boringkan...semalam hujan punyelah
  lebat..sungai kat belakang rumah aku dah naik...hah lagi satu perkara nak kongsi
  dengan korang...tapi berkaitan dengan sakit puan...ni aku dapat masa tengok jendela
  pagi...nisbah perempuan kurang subur di malaysia ni ialah 1/10...berbanding nisbah
  lelaki yang kurang subur ialah 1/6..
 

  Okeylah..bila aku dah mnegarut macam ni maknanya memang le idea tu tak nak
  datang....so aku berhenti disini dahulu.....nanti tulis lagi.... bye
 
 

  [edit]
 

[11/24/2000 11:47:13 AM | Teja ]
  Bergegas aku keluar dari opis...Abang just call me...katanya dia akan call kat rumah
  within half and hour..aku kena rush..aku kena balik sekarang jugak..tetiba handphone
  aku berbunyi...bercakap dgn cik azira...siapa pulak ni..suara aku dah lah tak keluar..nak
  bercakap pun malas...mamat kat dalam phone tu bantai gelakkan aku..kurang
  asam..Ishamudin classmate aku...dia call dari kuantan...dia tanya samada aku ada guna
  novell netware atau tak kat opis...sorrylah Isz memang tak guna pun..kami guna OS
  lain..

  Sembang dengan Isz..sambil jalan ke tempat parking..kebetulan hari ni aku dengan Is
  (osmet) bawak kereta asing-asing...so senang sikit kerja..biasalah dah lama dia tak
  contact so cerita jadi panjang..aku jenguk jam..alamak ada 15 minit lagi nak kena
  sampai rumah..sure tak sempat lagi...Isz plak makin rancak bersembang..aku kenalah
  intertain dia....Mana taknya last sekali aku jumpa dia masa wedding Ipin..dah berkurun
  aku rasa...cerita sikit pasal kerja dan pasal dia...dia tanya..Zira kau dah ada
  boifren...aku jawab dah..alamak frust le aku...emmm lawak typical kengkawan
  aku...norizan pun sure frust bila dengar berita ni....kata Isz lagi..norizan..heheh
  classmate aku jugak tu...alehh...konon..pegi dah....heehh...sembang kami berakhir....

  Aku drive terus balik rumah...jalan tak berapa sesak tapi aku sampai rumah lewat
  seperti yang dijanjikan..dan aku tahu telefon kat rumah tu tentunya tengah berdering
  menjerit minta diangkat...so sampai rumah aku terus mandi dan sembahyang
  asar..lepas tu aku menunggu sambil berdoa supaya telefon akan berdering..aku tahu
  abang mesti call jugak..aku rasa nak return call..tapi tak berani..so aku biarkan ajer...hp
  dan telefon tu dok kat tepi aku sambil aku tengok tv..home improvement...ntah tak
  sedar bila masanya aku tertidur kat depan tu...tetiba telefon disebelahku
  berdering..masa tu dalam pukul 6.50..aku berkira kalau kat Australia now ni dalam pukul
  8.50...

  Boifren aku call...dia nak berangkat dah flight dia pukul 9.40 malam..so kami
  bersembang tak lama..dalam 20 minit...biasalah meninggalkan pesanan apa yang
  patut...lepas ni...senyaplah untuk jangka masa 3 minggu..tanpa suara dan
  cerita...hopefully semuanya ok kat sana nanti...lepas sembang aku sembahyang dan
  baca yaasin..tapi tak sempat untuk habiskan wirid..kepala aku pening secara
  tiba-tiba...aku tutup yaasin...dan minta Is picitkan kepala...aku tido sebelum Isyak...hp
  aku berbunyi dalam pukul 10.00 kepala masih tak boleh angkat....muneer
  call..meninggalkan pesanan dari ayu suruh aku bawa hanger dan iron ke PD esok..aku
  sambung tido...

  Dalam pukul 1.00 aku terjaga...sebelum tu beberapa kali aku bermimpi..aku dah
  terlepas sembahyang isyak..banyak kali sangat..antara yang aku ingat...aku tengok jam
  dah pukul 6.00 pagi...ada sekali aku terjaga dah siang..ini semuanya permainan
  syaitan..aku bangun tengok jam..dah pukul 1.00...wuduk dah solat Isyak..niat dihati nak
  buat sembahyang sunat...tapi kepala masih pening...dan aku memang flat abis..mungkin
  sebab batuk yang teruk..dan malam sebelum tu memang aku tidur lambat dlm pukul
  3.00 pagi sebab bergayut kat telefon..lepas abis call tu tak boleh tido sebab
  batuk..kesian roommate aku...

  Hari ni gaji masuk..alhamdulillah..tapi gaji yang masuk banyak digunakan untuk bayar
  hutang...banyak benda yang nak kena bayar..insurans, bil hp, sewa rumah kasi kat mak
  dan kad kredit speciallynya...aku pakai AMEX..tiap-tiap bulan nak kena settlekan kad
  kredit..kena bayar penuh...teruk jugak..nasib baik aku jenis yang beringat pakai kad
  kredit...tapi kadang-kadang terlajak jugak...lepas ni aku ingat tak nak guna kad kredit
  lagi..nanti aku akan terminate...bagi aku kad kreadit ni menambahkan lagi hutang...at
  least aku pakai Amex hutang aku tak bertapung..tiap-tiap bulan apa yang aku belanja
  itu yang aku kena bayar penuh...kalau kad kredit lain boleh bayar partial...memanglah
  senang sebab boleh budjet bayar ikut gaji tapi hutang makin lama makin
  bertambah..nasihat aku tak payahlah pakai kad kredit...sebelum ni aku tak ada kad
  kredit ok ajer pun...

  Aku call tina..ajak dia datang kat marina resort..lepak dengan aku....petang ni aku
  dengan chombie akan ke PD..duduk di Marina Resort sampai hari Ahad...entah ayu
  handle something yang berkaitan IT.. anjuran kementerian sumber manusia..so aku
  berminat untuk join..sebabnya saja nak busykan diri ni..lagipun bagus boleh jugak
  dapat pendedahan dan pengetahuan....

  Pagi tadi ada diskusi agama berkaitan fadhilat puasa kat TV1..tetiba aku teringat apa
  yang anas tulis kat dalam dainty dia...masa dia bercerita dengan prof dia tentang
  Islam...ustaz tu pun kata benda yang sama..ALLAH ini umpama engineer yang mencipta
  kereta...ALLAH tahu apa yang terbaik untuk hambanya..sebijiklah anasnya cerita...Ustaz
  tu kata lagi antara punca-puna kenapa manusia dapat sakit jantung, kencing manis dan
  darah tinggi kerana pemakanan yang tak betul...dan puasa merupakan sebaik-baik
  rawatan untuk segala jenis penyakit rohani dan jasmani....

  So selamat berpuasa kepada semua...selain dari untuk mendekatkan diri kepada ALLAH
  dan mengenangkan penderitaan dan kesusahan orang lain antara lain fadhilat
  berpuasa adalah untuk memberi jentera-jentera badan kita yang complex tu untuk
  berehat....kesian kena kerja keras setaap hari sepanjang tahun so sesekali kenalah
  servis jentera kat dalam badan kita tu...so okey....sejahtera untuk semua...
 

  [edit]
 

[11/27/2000 9:59:57 AM | Teja ]
  Assalamualaikum...

  Aku kembali lagi..Alhamdulillah aku selamat sampai semula ke KL..penat dua hari lepas
  masih terasa sebenarnya..pukul 8.00 malam tadi aku sampai ke rumah sebelum tu
  sempat jugak merewang ke OUG untuk beli barang-barang keperluan...

  Aku bertolak dari rumah ke PD dalam pukul 6.15 Jumaat lepas..terus ke bangi..jalan
  agak sesak..kat tepi tol bangi aku tunggu lagi dalam 15 minit..dalam pada tu aku
  sempat melihat gelagat manusia kat sekeliling aku. Ada sebuah merce milik orang
  melayu parking diseberang jalan...tak tahu kenapa aku tiba-tiba bangga bila melihat
  kereta besar milik pakcik tu. Aku tengok awan tebal mula berarak..Cantik betul suasana
  senja hari tu..hujan akan turun tak lama lagi....chombie call..Hujan lebat dah turun kat
  rumah dia...10 minit lepas tu chombie tiba...kami meneruskan perjalanan..

  Aku sampai ke PD..terus ke kelab golf..Langkah kanan..sebab sampai diorang tgh
  dinner.. aku dinner disitu...Makan steamboat....selepas tu aku terus join the session..At
  the first stage...aku rasa boring rasa aku tak sepatutnya hadir dan join diorang..Aku
  malas untuk berfikir...Aku tak tahu apa nak buat..blur terpinga-pinga..and sempat
  berfikir...Is dan Ina...nasib baik korang tak datang.....tapi aku dapat berkenalan dengan
  mereka semua..En. Azmi ada dua orang .En.Khusairi, Lin, Norhan, Rizal, Maza,
  Ana..Alice..and the geng...

  Check in di Marina Resort..emm apartment aku dok berdua dengan chombie...kalau nak
  bercuti sekeluarga ok kat situ selesa...Aku dok tengok area tu...tapi malam so aku tak
  nampak sangat permandangannya.....keesokkan harinya....cantik tempat tu...dan aku
  rasa rate kat resort tu pun murah...sesi diteruskan lagi dengan brainstorming dan juga
  review all the modules.Aku kena review module 6 code program on C...hehh dah lama
  tak buat C..ingat-ingat lupa...pressure sebab kena perah otak....aku still rasa tak enjoy
  tapi aku cuba bagi sebanyak input yang aku mampu....

  Kami buat kerja kat Kelab Golf....dalam 3km dari Marina Resort....breakfast..buat
  kerja...tea break..sambung buat kerja...lunch....sembahyang...sambung buat kerja...tea
  break..sampai tepu kepala untuk berfikir.....and petang sabtu tu kami free...so apa
  lagi...sebahagian dari kami plan nak mandi laut tapi aku plan nak bermain boling...nak
  releasekan semuanya dah berat kat kepala.....memang aku suka mandi laut tapi
  sebabnya beberapa masalah teknikal yang tak dapat dielakkan...so aku decide main
  boling...aku, munir, lin, rizal and norhan..Kami ke Costa Rica about 13km dari Marina
  resort semata-mata untuk bermain boling....bagus jugak at least aku semakin fimiliar
  dengan PD area..

  Costa Rica...cantik hotel tu...swimming pool dia menarik...boling alley...ada 6 lane
  sahaja..tempat tu sempit..kami main sorang dua games...munir belanja aku..tapi Norhan
  yang bayarkan dahulu..bila munir nak bayar norhan kata dia belanja semua....Thanks
  norhan..nextweek kita boling kat endah parade plak..first game as usual...score aku
  175..second game drop 132...heeh....kami bergegas pulang sebab masa tu dah pukul
  7.00..pukul 8.00 ada BBQ...and karaoke..Mandi bersiap-siap..pukul 8.00 moving ke Kelab
  Golf.

  Aku suka memerhati gelagat orang kat kelab..yang datang untuk bermain golf....semua
  datang dengan kereta mewah...BMW, Merce...dan aku admire satu merce
  executive...the new design.. flat number NAR 5000 sebab tuannya melayu dan this uncle
  look very simple...memang yang main golf ni bukan calang-calang orang...most of them
  yang ber tan sri or dato or Gen..or panglima..sambil buat kerja sambil tengok gelagat
  orang...mungkin satu hari aku pun nak cuba jugak sukan golf ni.aku tak nampak kat
  mana menariknya sukan ini...itu yang aku nak cari...sebabnya pagi lagi diorang dah
  datang main...tengahari panas-panas tu pun sanggup pukul bola....and aku rasa aku
  lucky...sebab boifren aku pun minat golf belajar masa dia study dulu..and dia dah ada
  set sendiri...heehhh tak boleh bayang aku nak main golf..kelakar..nak pegang kayu golf
  pun tak tahu...
 

  BBQ...okey....lepas tu berkaraoke..aku nak nyanyi tapi suara aku yang bagaikan itik
  serati ini menghalang.....suara aku still tak okey..sampai hari ini...kami BBQ sampai pukul
  10.00 dan sambung semula kerja...pukul 12.00 mlm balik apartment tido...pukul 8.00
  esoknya sambung semula...next morning tu presentation..so En. Jamal one of team
  members present module 9..yang telah disiapkan...and di comment oleh HRDC
  members...abis presentation...12.00 lunch dan bersurai...aktiviti bebas...kemas barang
  sebab nak kena check out pukul 6.00 petang....masing-masing buat plan...then sekali
  lagi kami berboling...kali ni lebih ramai..aku,munir,rizal,ayu,lin,chombie, maza and
  en,azmi...abis boling 4.30 terus ke bayu beach resort..chombie ngan maza mandi laut...

  lepas tu pukul 6.00 check out dan bertolak balik KL...sampailah malam tadi...dengar
  pengumuman puasa..aku sedih..dah bulan puasa rupanya....pagi tadi terjaga lewat
  untuk ke opis....Selamat berpuasa kepada semua.....selamat berterawikh....

  Kesimpulannya..disaat-saat akhir baru aku rasa yang aku dah suka nak join
  mereka..seronok kerja dnegan diorang sebab semuanya sporting dan understand
  fungsi masing-masing ....dan next session aku dah pun meng confirmkan kehadiran..
  akan pergi tapi kali ni dekat aje dengan rumah aku....kat hotel sri petaling..kami kena
  siapkan semua module sebab target launch adalah pada bulan Mac...banyak benda nak
  kena dibuat......
 

  Salam Ramadhan...
  Zira
 
 

  [edit]
 

[11/28/2000 2:05:18 PM | Teja ]
  Arrrrrggggghhhhh...aku rasa nak jerit kat komputer ni...pagi tadi dah lah sepantas
  mungkin aku menaip journal ni....panjang jugak...iyelah nak lah kasi korang baca
  sikit....aku kena gi training hari ni....ingatkan after training aku just sambung semula
  cerita aku...emmm..hampeh.. sepeninggalan aku network down..and it happen again
  masa aku tengah taip ni..dah separuh jalan pulak......semuanya gonnneee...geram
  betul...hilang concentratelah...

  Assalamualaikum...akak Dr. buat aku rasa sedih...aku baru abis baca journal dia hari
  ni...but aku terscroll down dan terlihat nama duy...tetiba I feel like crying...I don't know
  why...I feel like joting down something untuk akak Dr...tapi gesbok dia tak
  working.....the best of me...aku boleh imagine sebijik sebijun tempat keadaan dan
  situasi akak Dr. dan Duy masa tu....aku tak pernah pun kesana...tapi masa baca journal
  tu aku rasa aku ada kat situ.....dan tak tipu memang aku nangis masa baca journal dia
  semalam....

  Tetiba aku teringat Is...Is...dia pun pernah cerita benda yang sama kat aku..cuma
  orang, masa, situasi dan tempat sahaja yang berbeza.....dan malam tu kami menangis
  sedu-sedan...kami berpelukan...dan aku menenangkan Is...Ya ALLAH kau berikan lah
  ketabahan kepada kawanku Is...Is I'll never forget that moment....bersabarlah...semoga
  ALLAH membantu hamba-hambanya yang didalam kesusahan....

  Okey...selamat berpuasa pada semua....selamat satu hari yang pertama...untuk
  orang-orang yang berpuasa...aku tidak puasa sebab tak boleh berpuasa....nazri
  called..."akak dah baik demam"..belum lagi suara akak pun hah masih tak ok...."akak
  puasa ke hari ni?" tak....,jawab aku...tak apalah akak nanti dah baik demam akak
  puasalah ye..apalah lurus bendulnya adik aku sorang ni....akak tak puasa bukan sebab
  akak demamlah sayang....akak tak puasa sebab tak boleh berpuasa....heee...aku
  gelak....emm..nazri tu takut-takut nak call aku..aku dah marah dia hari tu...dia call
  sebab.nak ajak berbuka puasa sama satu hari ni....ok no probs...bukan apa...aku marah
  kan dia sebabnya kawan-kawan dia dok ganggu aku selalu..kawan dia yang aku sendiri
  pun tak kenal selalu call hp aku....aku tak suka..

  Walaupun aku tak puasa aku still act like orang puasa cuma bezanya diorang bangun
  sahur tapi aku tak..tapi walaupun tak bangun sahur... pagi semalam aku bangun lambat
  nak ke opis..kelam kabut...tahulah tak leh sembahyang....pagi ni pun sekali lagi aku
  bangun lambat...selalunya 6.15 kami....bangun..tapi roomate aku....zah dia bangun
  subuh pukul 6.00 lepas tu dia tidur semula...alamak..sedar-sedar dah 7.40....nak kena
  sampai opis on the dot 8.30....aku bawak kereta kalau dah lambat faham ajelah....dan
  alhamdulillah aku selamat sampai opis sebelum 8.30..

  ...aku puasa mata, mulut, telinga..semua pancaindera...emmm..aku tak makan dan tak
  minum lagipun tak ada nafsu nak makan walaupun boleh...ntah sejak kebelakangan ni
  aku memang kurang makan...aku dah putoff weight lebih dari 5 kg dalam masa dua
  bulan ni....bagus juga..sebab aku rasa har itu berat aku naik...dah lama tak
  bersukan...semalam saja aku keluar opis lewat sikit...dalam pukul 6.00..konon nak kasi
  ruang kat orang yang puasa balik dulu..keluar aje dari main gate bersusun kereta kat
  jalan...jammed...aku stranded dalam 15 minit kat jalan yang jaraknya tak sampai
  400meter...

  So tak apalah...now ni dah dekat 6.30...jalan nak balik ke rumah aku sure tak clear...aku
  bagi signal...pup...terus masuk simpang rumah moklong aku...dan terus parking depan
  laman rumah maklong .masuk dalam...buka tudung...singseng lengan aku tolong
  moklong masak..."orang buka kat sini lah hari ni moklong"....so aku tolong goreng
  ikan...goreng sayurr..buat air... kupas buah....heeehhh...lepas tu aku lepak tengok
  tv...cousin aku tak ada sebab bulan puasa diorang meniaga....yang ada aku moklong
  dengan anak sedara aku yang kecik kecik tu....

  Azan..berkumandang aku baca doa..teguk air..tetiba diorang balik dari berniaga....so
  makanlah..kami beramai-ramai berbuka puasa....sedap dah lama tak makan lauk masak
  asam tumis..kegemaran aku tu....kak ijam sepupu yang depan rumah maklong tu hantar
  chicken chop....emm...seronok berbuka semalam...diorang kat rumah tu semua ingat aku
  puasa...so bila abang zul tanya terawih kat sini ke long..alamak..aku nak jawab apa
  ni..heehhh..aku kata tak ada lah orang nak balik rumah ni....aku balik rumah...suram
  aje...bebudak ni semua ada kat dalam bilik masing-masing...

  Bulan puasa mengingat kan aku kat sekolah dulu...masa kat sekolah time berbuka
  paling dinanti.. masih teringat ayam karbon kegemaran aku.....sedap tau ayam karbon
  ni....ayam madu dengan kicap kalau tak silap..kecur air liur bila cerita pasal makan bulan
  puasa ni kan....emm tapi sahur selalunya kami tak turun..sampailah ada sorang cikgu
  ni...kami pangil dia "kerek" datang kat dorm kami dorm pompuan lepas tu nyalakan
  lampu kereta dia..buka radio kuat-kuat dan bunyikan hon...kes dengki le tu kat
  kitaorang yang tak nak turun sahur.....
 

  Bulan puasa jugak mengingatkan aku pada zaman ROTU...dulu masa bulan puasa kami
  still jalani latihan macam biasa..ada PT...ada kawad...ada kelas....dan dalam
  banyak-banyak hari ada sehari tu aku tak tahan dan aku terpaksa buka puasa...aku
  pun tak tahu macam mana boleh buka puasa masa tu....tapi yang pastinya pagi tu
  pyhsical training kami memang teruk.....at least ada something yang aku boleh kenang
  masa bulan puasa ni kan...emm macam budak-budak tapi aku rasa hari tu bukan aku
  sorang aje yang tak puasa tapi ramai lagi kot kawan aku yang buka puasa...cumanya
  kami tak lah bagitahu antara satu sama lain..sat lagi kang ada yang kena ejek plak.....

  Aku dapat email dari uzek....cakap dia buka puasa kat rumah pensyarah dia...makan
  soto..wah sedap betul...so aku pun berangan nak masak soto tapi tenagh dok pikir
  bilalah masa yang sesuai...petang ni agaknya....heehhh...nak masak soto senang
  aje...sipa nak join jomlah....9 dis. ni aku ada pot luck kat rumah Hafiz...ni satu lagi nak
  kena fikir apa yang aku nak masak...emm..nak makannya dalam 20 orang....dok tenagh
  cari menu apa aku nak bawa ke sana nanti....
 

  Okeylah selamat berpuasa kepada semua.......berbuka tu berpada-pada janagn le pulak
  makan sampai tak boleh bangun...tak boleh sembahyang dan tak boleh nak terawih....
 

  bye

  [edit]

[11/29/2000 10:53:29 AM | Teja ]
  Pagi tadi aku terjaga dan rasa sedih..Aku mimpikan arwah maklang aku..Dalam mimpi tu
  aku nampak maklang sihat..ceria..dia memakai baju hijau yang aku rasa aku yang bagi
  pada dia...kami berpelukan..aku menangis tapi maklang aku tenang dan bersahaja..aku
  rasa tak mahu melepaskan pelukan aku.. aku tak mahu tinggalkan maklang tapi dia
  berlalu pergi...dia buat tak tahu ajer pada aku...aku masih menangis..aku berdiri disatu
  sudut Bazar dinegara Arab..aku memerhatikan maklang berlalu pergi ..Tak tahu macam
  mana tiba-tiba aku mimpi aku berada di negara Arab...ada dua tiga muka yang aku
  memang kenal didalam mimpi itu...apa tafsiran mimpi aku malam tadi...dan sampai
  sekarang wajah maklang terbayang dimata aku...

  Masa tu aku Matrik 2nd year...maklang dah lama sakit...sakitnya hanya bermula dengan
  batuk-batuk biasa.Bila ke hospital doktor tak dapat kesan penyakit maklang.Mak we
  makin bising...bawak le pergi berubat kampung pulak..kat mak we..peristiwa itu berlaku
  6 tahun lalu...sedar tak sedar sudah 6 tahun maklang pergi meninggalkan kami.
  Sesudah puas berubat akhirnya kami tahu maklang disantau...siapa sangka hanya
  dengan memakan masak lemak nangka.Makin hari batuk maklang makin menjadi...Aku
  sempat beberapa kali menjenguk mak lang di hospital...dan kali terakhir aku menjenguk
  masa beliau di Hospital terendak...2 minggu sebelum maklang meninggal. Masa tu
  maklang masih sihat...aku sempat bersalam dan mencium tangannya...

  Pagi itu pagi Ahad...waktu rehat..aku berdiri didepan pintu kelas...hati aku berdebar dan
  tidak keruan...lalu aku memanggil Leen...Leen kenapa hati aku tak sedap ni Leen...Leen
  kawan baik aku dari kelas hadapan menenangkan aku...malam sebelum tu aku
  bermimpikan maklang...kami beramai-ramai sedang mendaki sebuah gunung...tiba-tiba
  maklang tergelincir dan jatuh...selepas itu sepupuku anak maklang juga tergelincir dan
  jatuh...mimpi itu masih terbayang sehingga hari ini..aku menceritakan mimpi aku pada
  Leen.....

  Sesuatu yang tidak terduga..pada hari Isnin...mak menghubungi aku dari
  kampung....Mak Lang sudah pun meninggal dunia..aku menangis..aku rasa macam tak
  boleh berdiri apabila mendapat berita tersebut...aku rasa waktu itu juga aku mahu
  terbang balik ke melaka....maklang telah meninggalkan kami.Semua peristiwa itu
  berlegar dikepala ku..aku tidak mungkin melupakan maklang...terlalu banyak jasa
  maklang terhadap keluargaku...Dia yang menghantar aku masuk Sains Muar..dia juga
  yang mengambil aku selepas tamat sekolah.Mak Lang selalu memberi pendapat tentang
  boifren lama aku Abang Mus..mak lang aku best...dia seorang yang sporting...

  Maklang adalah anak ketiga makwe..kakak kepada mak aku...dia kembar dengan
  seorang lagi maklang ku..namanya Halimah bte Maarof dan maklang yang masih ada
  namanya Saumah @ Zainab Maarof.. so aku ada dua maklang...tapi maklang aku
  berbeza..Sejak lahir maklang diserahkan pada orang..selepas berumah tangga baru
  maklang kembali kepada makwe..aku tak tahu tentang itu...bila dah besar sedikit baru
  aku mengerti..patutlah aku curiga kenapa maklang tak panggil makwe mak..dia panggil
  makwe moklong...sebelum maklang menghembuskan nafasnya yang terakhir buat
  pertama kalinya maklang telah memanggil makwe dengan panggilan emak...makwe
  yang ceritakan pada aku...Mak lang meninggal pada waktu subuh...dia meninggal
  dengan begitu tenang...masa tu makwe tengah wuduk...tiba-tiba makwe dengar mak
  lang menjerit memanggilnya..emakk...emakk.berkali-kali mak lang memanggil...mak we
  pergi mendapatkan maklang...mak we kata air mata mak lang mengalir...mak lang ingin
  bercakap sesuatu..mak we menyuruh mak lang mngucap..mak lang dapat mengucap
  dengan baik...selepas mengucap perlahan-lahan mak lang menarik semua wayar dan
  tiub yang dipasang dibadannya..dia melalukaknnya sendiri...dan mak lang meninggalkan
  makwe dan kak yati sepupu aku dengan sebuah senyuman...

  Semoga ALLAH mencucuri rahmat ke atas roh maklang Al-Fatihah...mungkin malam tadi
  maklang balik ke rumah kat kampung...aku harap maklang akan gembira melihat
  cucu-cucunya...maklang meninggal 2 bulan sebelum kak yati kawin..mak lang tak pernah
  sempat melihat semua cucunya..tak sempat melihat anak-anaknya melangsungkan
  perkahwinan..tapi maklang sempat buat sedikit persiapan untuk perkawinan kak
  yati....sekarang maklang dah ada 5 orang cucu..( 5 anak saudara sepupu aku)... 3
  anaknya sudah mendirikan rumah tangga..tinggal seorang sahaja lagi...maklang
  mungkin dengar dan tahu apa yang aku tulis ni..jika maklang berada disini...semoga
  maklang akan tenang dan sentiasa mendapat rahmat ALLAH...amin

  Terima kasih maklang......
  Along
  29 Nov 2000
 

  [edit]
 

[11/30/2000 9:58:16 AM | Teja ]
  Hi..assalamualaikum..

  aku tak rasa nak menulis hari ni...tapi saja nak share something dengan korang.
  Yesterday I got one email dari my friend..Tak payah lah aku mention nama dia...well
  dalam email tu dia ceritakan pada aku..."sepanjang bulan puasa ni teman ada buat satu
  perkara baik"..alhamdulillah...sejak bermulanya puasa pada hari Isnin yang lalu kawan
  aku ni kata tiap-tiap malam selepas terawih 21 rakaat dia akan mengqadakan semula
  semua sembahyang dia...Subuh sehingga Isyak..bagi menggantikan sembahyang yang
  mungkin dia tertinggal satu masa dulu.....selepas itu dia sambung dengan sunat
  istikarah untuk cari petanda jodoh dia dan juga sunat hajat...

  Aku terfikir....email tu memang lah menyentuh sanubari insan aku...aku tak pernah pun
  terfikir sampai ke tahap tu..tahap untuk mengqadakan sembahyang secara
  berterusan....sebab sebelum bulan puasa hari tu aku cuma berazam untuk khatam
  Quran dalam masa sebulan.dan juga buat sunat sunat yang aku dah plan.....tapi sampai
  hari ni aku masih belum boleh memulakan azam aku tu...so aku kata aku pun nak juga
  cuba benda yang sama seperti kawan aku buat...kat sini aku nak share mungkin this is
  the time untuk kita juga melakukan benda yang sama seperti kawan aku
  buat...manfaatkan Ramadhan yang ada ini sebaik mungkin....masih belum
  terlambatkan....

  Aku sedih juga...orang lain seronok berpuasa tapi aku sampai hari ni tak boleh lagi
  berpuasa..aku gembira kehadiran Ramdahan sebab bulan ni...satu-satunya bulan yang
  aku rasa aku dapat beribadat dengan penuh kusyuk dan tenang....harap-harap hari
  Sabtu ni aku dah boleh berpuasa...jealous tau tengaok orang berpuasa...

  So macam mana hari keempat berpuasa..aku harap puasa kita semua tak akan
  sia-sia..bukanlah setakat untuk menahan lapar dan dahaga....banyakkan bertadarus
  bulan-bulan puasa ni...nak bagi cerita sikit...semalam aku stranded kat jammed..macam
  biasa sebab memang itulah sahaja laluan harian aku..walaupun ada jalan lain tapi
  jammed kat tempat lain tu lebih teruk..so aku sampai rumah dalam 6.30...sebelum tu
  aku sempat singgah kat tepi jalan beli lauk..ikan bawal masak sambal...dan aku call
  osmet aku zah suruh tolong masakkan nasi...selepas berbuka...aku ngan Is..dengan
  Zah keluar ada projek..kami pergi taman Sri Gombak sebab Is nak cari rumah kawan
  dia...rumah ke mana apa ke mana...rumah tu kami jumpa tapi tak pasti betul ke tuan
  rumah tu orang yang kami cari..aku rasa cam nak aje turun dari kereta nak tanya tapi Is
  tak bagi...kami drive lagi...cari bahagian kedai plak...tapi tempat lain plak
  menyimpangnya...emm.seganlah kan keluar time orang sembahnyang terawih..tapi aku
  tak leh sembahyang Is ngan Zah plak buat terawih kat rumah....kih...kih..kami pi masuk
  kedai hape-hape..tengok-tengok sikit pastu blah.....
 

  emm dekat kul 10.00 balik semula rumah...aku gi jumpa adik aku sebab nak kirim
  barang..dia nak balik kampung hari ni...pastu balik rumah...makan kuih yang kami
  beli...pastu tido...boringnyer...hari-hari selalunya aku emmang dengar orangs
  embahyang terawih sebab rumah aku dekat dengan masjid...emm..sayulah..cepatlah
  aku nak gi sembahyang terawih.......

  okeylah..meh hari ni aku nak list out kan nama korang semua....best tau ada
  kawan-kawan macam korang...nama yang tak terlist tu maaf la...mungkin
  terlupa...jangan ambil hati okey...

  anas..terima kasih daun keladi ye...hehhh....jasamu dikenang anas....aquil..jangan
  sedih....I ada boleh jadi kawan aquil...dan I sudi teman aquil buka puasa....mat jan time
  kasih kasi nasihat pasal I nak amik master..akak Dr..best kalau I ada akak macam
  you..jeles aa kat mat jan macam ni...ed...selamat berpuasa..tabahkan hati..jaga
  diri....sera pun sama jangan sedih-sedih..selamat berpuasa....nett...nak pesan apa kat
  kau ni nett.....pada yang lain..mael, zairi, Lan...Azran..dan ada lagi kawan baru
  tah..hik....ooo Idzwan..welcome to the group...

  I hope one day kita semua akan berjumpa...dan dapat face to face untuk share
  something...heehh tak sabo le pulak nak menunggu masanya tu...okeylah....korang
  semua jaga diri baik-baik....bye...
 

  [edit]