Make your own free website on Tripod.com
 
Sentuhan Inspirasi

DISEMBER 2000

[12/1/2000 9:41:50 AM | Teja ]
Morning...aku nak sambung...hari ni ntah tetiba aje aku rasa sayu..pasal apa aku pun tak tahu..sampai opis tadi aku hot sekejap...aku parking kete..tetiba datang sebuah satria suami isteri parking sebelah kereta aku..aku rileks tutup radio..tutup aircond..tetiba aku dengar pintu satria tu dibuka then kenalah pintu kereta aku..kuat you..kesian kat kereta aku...hish aku diam lagi kat dalam kereta aku tu...akak tu tak nampak ke aku ada kat dalam kereta... then sekali lagi dia buka dan kena lagi..selamba aje muka dia...hish bengang-bengang ...rasa nak aje balas buka pintu aku then kenakan kat kete dia..sabar ajelah....aku keluar lepas tu aku berdehem..husband akak  tu pandang aje pada dia..tak bermoral..dah la kena kat kereta kita masam aje muka..tak minta maaf plak tu..macam saja nak buat...geram aku..last last aku blah....

Korang tahu routine aku pagi-pagi..masuk kerja check email pastu masuk journal korang satu persatu.. insyaALLAH so far memang aku tak pernah miss dan aku dah simpan kat  dalam bookmark ada 12 add yang aku akan lawat tiap-tiap pagi...hehh...cumanya kalau  aku ada kerja tu aku masuk le lambat sikit...aku rasa cam best..bila baca journal korang  semua memebri semangat dan perangsang..lepas tu aku boleh kongsi banyakpengalaman benar dengan korang walaupun kita tak pernah jumpa.. aku rasa kita ni  semuanya istimewa..bestlah sebab masing-masing ada kelebihan yang tersendiri...bagi  aku korang semua ni unik dan matang....walaupun cam mael tu baru tingkatan 4  kan..tapi aku rasa bagus...dia dah pun menjanakan otak dia dengan  baik....heeh... jangan bangga plak...bagus teruskan usaha murni kita semua...

Lagi satu aku rasa yang menulis journal ni semuanya bukanlah orang-orang yang ada banyak masa..cam kak Max kan..hah doktor gitu tapi still ada masa..cam anas, sera student..aquil..aku ni hah sendiri sibuk ngan kerja....tapi kenapa eksss...kenapa kita masih sempat nak share experience kita....hah jawab cuba jawab...aku sendiri pun
 pelik....this is what we call...the beauty of virtual friend...betul tak..buat apa kita nak buang masa setakat nak tulis cerita pasal kita...kenapa...jawab...jawab.. lepas tu sibuk plak kita nak gi masuk journal kengkawan kita..kenapaaa... banyak lagi kerja lain yang kita boleh buat...tapi bila satu hari tak tulis journal rasa cam miss something... betul
tak...kenapa ekk.....sebabnya kita tahu kat luar tu ramai lagi kawan-kawan kita yang  care...yang nak tahu...yang nak share dengan kita...tul tak nett...tul tak..mat jan....yang  mengikuti perkembangan diri kita...betul tak....

Kesimpulannya..bagi aku...this type of journal is good for us...selagi kita tidak menyalah gunakannya baik..untuk kita semua sebab kita boleh kutip pengalaman orang lain..kita jadikan pengajaran dalam hidup kita sendiri...kita boleh jadikan kawan kita sebagai idola plak..hah contohnya cam aku..aku respek kat kak Max..bestnya... aku respek kat
anas..hah kat mat jan dengan resultnya yang baik itu mungkin boleh jadi perangsang pada adik-adik kita yang sama kat dalam journal ni...dan juga berguna..kat kita semualah....tu lah pasalnya kenapa saat ini...waktu ini..hari ini aku masih terus menulis...aku tak jemu nak berkongsi pengalaman dan idea dengan korang...dan aku suka bila kita semua jujur dengan diri kita...kita tulis apa yang kita rasa sebab itu hak kita...betul tak...dan selagi aku rasa kawan-kawan memerlukan aku dan aku memerlukan korang semua..aku tetap akan berada disini......dengan korang....

wuhhahhh...bila kita boleh jumpa hahhh......jomlah nanti aku dah kawin mesti laki aku tak bagi nyer nak jumpa kawan-kawan cyber ni....jomlah...jomlah buat gathering.....jom lah.....bye...aku sayang korang semua sebenarnya...oleh itu jaga diri dan sayang diri sendiri...
 

12/1/2000 1:03:06 AM | Teja ]
  Assalamualaikum....

Tadaaa..hari ni aku tulis awal..sebabnya sekarang ni aku berada kat Hotel Sri Petaling..dah tengah malam tapi aku masih tak tido...perut kenyang..munir belanja slurpee ngan snicker...sedapnya..hehhh..aku Lin, Ayu, Munir, Rizal En. Jamal ngan En. Khusairi...tengah bersengkang mata lagi ni. Is dah lama selamat...Is mana boleh tahan mata lama-lama..Projek ni nak kena siapkan selewat-lewatnya bulan tiga tu la pasal kenalah kerja keras sikit...esok aku kerja macam biasa..aku tengah bertungkus lumus menyiapkan information sheet untuk projek ni...hahh dah boring ler ni...kepala dah  penat berfikir...

Hari ni buka puasa kat Hotel ni...food okeylah..dok satu room ngan Is..hari ni aku dok update homepage..aku sebenarnya dah ada homepage cuma tak siap penuh dan tunggu nak publish aje...kepada yang menunggu kelahiran homepage aku tu haraplah bersabar..InsyaALLAH Sentuhan Inspirasi akan muncul tak lama lagi.Emm..masa tenagh
buat kerja tadi tetiba rizal dok cerita yang dia selalu kena kacau dengan mahkluk halus...tengah-tenagh malam buat buka cerita hantu...aku pun ada pengalamn gak..dulu masa kat sekolah Sains aku pernah kena ganggu gak..aku selalu kena hempap masa tido....
 

sambung lagi esok..nak tido...diorang dah ajak tido....
  [edit]

[12/2/2000 1:07:17 AM | Teja ]
 Haaaah...dah tengah malam..aku kat sini masih lagi mengadap komputer..kepala cam dah tak larat ni....pening dok mengadap coding C ni...mata memang la dah mengantuk..badan plak sakit-sakit..Esok, lusa tulat aku tak tulis journal rasanya...aku nak balik kampung..berbuka puasa kat rumah dengan mak dengan ayah dengan adik-adik aku... seronoknya..Aku plan pagi-pagi esok nak bertolak tapi tak tahulah pukul berapa boleh bangun esok...harap-harap boleh bertolak awal..now ni aku, muneer ngan rizal aje yang ada kat sini...ayu ngan chombie ada kat bilik depan...dah lah tak larat...

Aku called abang banyak kali..saja nak test... abang kata server kekadang ok..kekadang  tidak...kalau ada rezeki dapatlah cakap...dia kat Africa sekarang...ada ringing tapi tak ada orang angkat..sedihnya dah lama gak tak dengar suara abang..I miss him so much!..macam mana agaknya dia..puasa ngan buka kat sana..rindulah weii..nak nangis
 ni...nak nangis rasanya...kesian kat aku kan...bila nak jumpa agaknya....

Tadi aku baca lagi warkah untuk ibu yang Aquil tulis tu...nangis lagi...800 kali pun aku baca warkah tu memang le aku akan terus menangis..tersentuh betul hati aku..ntah aku cuba nak nak tahan sedih tapi tetap gak air mata tu mengalir...aku kesat air mata pastu tu aku rilek jap then aku terus ingat kat mak aku..aku sayang kat mak aku..tapi aku tak  geti nak ucapkan dengan kata-kata...aku tak pernah pun cakap kat mak ngan ayah yang aku sayang kat diorang.. aku tak geti..aku tak biasa sebab aku tak diajar macam  tu...aku terus ingat kat Is...aku ingat kat cerita Is..semua bermain kat kepala aku..satu  persatu..aku fikir..aku ingat kat sera plak...tabahnya kawan-kawan aku ni...macam
mana dengan aku yek..aku pernah berdoa..banyak kali aku berdoa..selalu aku ingat..aku minta ALLAH panjangkan umur mak dan ayah aku...aku pernah fikir...tabah ke aku untuk kehilangan mak dan ayah....bila aku fikir lagi..ya ALLAH aku tak mampu...masa tu jugak aku nangis...lepas tu aku doa lagi....ya ALLAH....panjangkan umur kedua ibu bapaku.. ya ALLAH berilah aku peluang membalas jasa mereka...Ya ALLAH tak terbayang rasanya hidup ini tanpa mak dan ayah....aku sedih...dan aku belum bersedia untuk itu....

Dulu masa muda mak aku kategori awek yang jadi rebutan..mak slim..slim giller...pastu lawa lah pulak...cam fauziah latif masa muda-muda...tak macam aku...aku tak slim..baju mak mana aku boleh pakai....specially kebaya pendek dan kebaya ketat zaman 70-an dulu....aku tengok gambar mak masa muda-muda.. tapi sayang sebab aku tak mewarisi
keanggunan mak aku.Cerita kononnya masa muda mak memang dah ada boifren.Cinta giller...teman sekampung tapi makwe tak suka lelaki tu sebab makwe tak ngam dengan mak lelaki tu...hahh ..hahh aku gelak bila dengar mok long Maya cerita pasal mak...pastu makwe memang le tentang habis-habisan cinta mak...kesian kat mak sebab cinta yang
tak kesampaian.....ayah aku plak dok ngan nenek dia..rumah moyang aku pun tak jauh ngan rumah makwe..sebelum ayah suka kat mak ayah pun ada awek gak..ayah citer kisah cinta dia cam cinta hindusatan tajuk saggam tu...ayah bercinta ngan orang johor tapi best friend ayah yang dapat kawin ngan pompuan tu....lepas dari tu ayah dok suka
kat mak pulak..tapi mak tak layan..sebab mak ada boifren dah...mak kata ayah tu lelaki yang dia paling benci satu masa dulu...benci konon..benci-benci pun ada 6 orang anak tau....ayah pernah citer masa diorang bertunang...ayah bawak mak nengok wayang muka mak masa tu masam mencuka aje sepanjang masa tengok wayang tu...heee... kelako lah.... ndak tak nak masa ayah meminang makwe terima lamaran ayah tu..maka mak pun kawinlah ngan ayah...pastu lahir lah aku...pastu lahir adik aku yang nombor dua yang kat UM now ni..pastu lahir yang ketiga yang kat UTM..dah habis  pun...lepas tu stop..6 tahun pastu lahir adik aku yang kat UTM lagi sorang..mak merancang agaknya....dan yang seterusnya...

Mak aku ni garang tau....aku rasa aku pun mewarisi sikit...heehhiii sikit ke banyak le sifat-sifat garang mak ni...masa kecik-kecik tu kalau setakat batang jambu...ranting kayu tu..biasa aje hinggap kat badan aku ngan adik-adik aku..dah lali dah..aku nakal agaknya masa kecik..kalau gi main selagi tak petang selagi tu lah tak ingat nak balik  rumah.... tahu-tahu..nanti adalah speaker jerit panggil nama kitaorang....hee rindu le pulak situasi tu...boleh dengar satu kampung suara mak jerit nama aku..kalau masa tu tengah main ramai-ramai semua akan senyap..masing-masing nak dengar nama siapa yang kena panggil...kalau petang-petang bukan suara mak sorang aje yang boleh  dengar..suara mak ngah seleme, suara pok long usop...suara mak ngah rubiah..suara  nek sirah...suara ntah sesiapa.. masing-masing menjerit panggil anak-anak balik....bila  dengar ajer suara mak jerit ...time tu mulalah gelabah..nak balik pun rasa takut..kalau  tak balik kena turut pulak nanti lagilah padah jadinya...garang betul mak aku tu...sampai
 sampai rumah dah ada habuan..kalau tak ranting kayu....playar hidup akan hinggap kat mana-mana anggota badan....hahh kelakar... macam mak abang gak...heeei..mak abang  pun garang..ada ke dia kata mak dia cam singa..gelak aku...tapi sejak dah besar-besar ni mak tak macam dulu dah cool..aku pun garang..aku strict ngan adik adik specially  dalam bab study...tapi biasalah tanggungjawab..anak sulung le katakan...bila cite bab  rotan ni aku teringat kat Faizal..dia cerita kat aku....dia ngan adik dia lelaki selalu kena  pukul ngan mak diorang masa kecik..nanti dah lepas kena pukul masing-masing dok  compare birat kesan kena pukul tadi lepas tu diorang bantai gelak....seronok la pulak  kan...walaupun sakit tapi sebab kena berdua control le macho..tak le menangis...

  Gitulah zaman bebudak aku..kalau dikenang seronok le pulak..rasa macam nak jadi
  kanak-kanak sampai bila-bila...masa bebudak tak pernah pun rasa susah hati kan..balik
  aje sekolah...gi ngaji..balik ngaji gi memain..sampai le petang....malam plak tengok
  tv..baca buku sikit tido...petang-petang selalu aku main baling tin..main bola
  sepak...baling selipar..police sentry, main teng-teng dan main nyorok-nyorok..best
  tau...aku masa kecik jarang sket main mainan pompuan..alah tak best aa main ngan
  pompuan...kejap-kejap gaduh..pastu nak nangis...aku tak suka main pondok-pondok,
  masak-masak atau main kawin kawin..kihh...kihh...kecik kecik lagi dah tahu main kawin
  kawin...hape hape lah masa tu...

  arggh..bestnya jadi kanak-kanak...rugi plak rasanya dah jadi besar ni kan...dah le tak
  dapat duit raya..masa bebudak duit raya banyak....best tau ada zaman kanak-kanak
  yang macam tu...zaman yang paling mencabar bagi seorang budak hingusan...tapi tak
  tahulah generasi anak aku nanti merasa atau tak apa yang aku lalui dulu..rugilah
  diorang kalau tak rasa macam yang aku rasa dulu...main letup-letup...main cakar
  ayam...panjat pokok...tangkap ikan pelaga...main nyorok-nyorok...yang bestnya ramai
  pulak tu....aku ingat lagi..klik aku selalu memain dengan aku...dak I, dak ada, dak
  menyan (arwah), dak misah, dak mas, dak ali, dak kamal, dak atan, dak shida, dak bam,
  adik aku, dak zam dak ani, ada lagi..ramai sebenarnya....peh..ramai jugak yek
  kengkawan aku masa kecik..mana ler diorang sekarang ni.....

  so okeylah aku cuti selama 3 hari..sebab aku bercuti sehingga hari Isnin..maka
  insyaALLAH jika dipanjangkan umur dan ada jodoh maka kita akan berjumpa semula
  pada hari selasa nanti....oleh itu jaga diri..hiasai peribadi....sayangi ibu bapa
  kita.....selamat berpuasa..

  *dak : singkatan budak*
  kalau kat melaka nak refer orang kita akan sebutk perkataan dak dihadapan sesuatu
  nama..contohnya dak along...iaitu yang merefer kepada orang yang bernama along...
 
 

  [edit]

[12/6/2000 9:18:59 AM | Teja ]
  Assalamualaikum....and sejahtera to everybody..

  sorrylah sebab telah memungkiri janji...kalau ikutkan perjanjian I should meet you all
  yesterday tapi disebabkan oleh beberapa perkara yang tak dapat dielakkan maka aku
  terpaksa menambahkan cuti lagi satu hari...Hiiii...miss you all...betulll...alhamdulillah
  malam tadi aku sampai kat KL ni..dalam pukul 10.00 malam...dan memang tak sabar nak
  membaca cerita korang semua....tentu korang frust bila masuk kat journal aku
  semalamkan......sebab still tak update..even pagi tadi pun still tak update
  jugak...sorrylah yek..I know that sebab aku pun bila masuk kat journal korang kalau tak
  update alah frustnye.....kihhh...kih....anyway sorry le...

  tapi aku bengang....sebabnya masuk yang ini sudah 4 kali aku cuba tulis blogger
  ni..tensen sebab aku dah tulis panjang...bila publish error...hilang semua idea dan
  tulisan tu..hish..bila fikir korang dok tunggu cerita sensasi aku..maka aku menguatkan
  semangat untuk menaip semula...demi kawan-kawan ku yang tersayang kat luar sana...

  emm...seronok betul aku balik kampung..memang sangat seronok sebab aku dapat
  tengok rumah...jumpa parent aku dan juga adik beradik aku...jumpa makwe
  pakcik..jumpa semua orang..dapat jalan-jalan kat kebun belakang rumah...bestt...aku
  tengok kat rumah aku..dulu masa kecik-kecik rumah aku lain..rumah kau kecik aje..ada
  sebuah bilik..ada ruang depan yang kecil..cukuplah untuk memuatkan kami 3 beradik
  dgn mak dan ayah....ada halaman rumah yang sangat luas dipagari oleh kayu..ada
  sebatang pokok mangga kat depan laman dan sebatang pokok laici yang tak pernah
  berbuah. Rumah aku dulu berwarna biru..Kat depan laman tu aku bermain teng teng
  dengan dak ada, dak shidah dak ani...kekadang aku main congkak dengan adik
  aku..congkak buatan sendiri..aku kutip bijik getah kat kebun nek sokdah..kekadang
  main police sentry kay situ...

  Sekarang semuanya dah tak ada..pokok mangga ayah dan tebang..pokok laici pun ayah
  dah tebang...laman tinggal separuh luas..muatlah untuk isi 8 biji kereta plus dua kat
  dalam garaj..kalau susun dengan betul....ayah dah besarkan rumah.. lama dulu....dan
  sekarang rumah aku ada 3 bilik.Aku plan nak tambah satu lagi bilik kat rumah tu tapi
  nampaknya mak macam tak bersetuju. Rumah besar-besar bila korang semua tak ada
  rumah ni kosong. Betul gak kata mak..bila adik-adik balik uni..aku balik KL..tinggal mak,
  ayah Amiri dan Bukhari...em...tapi bila kami balik semuanya bukan nak tido dalam
  bilik..aku pun suka tido kat depan gak....hah tido berlambak..tapi aku nak jugak ada bilik
  khas untuk aku...

  Balik baru ni aku kemas bilik..bilik yang aku kena share dengan dak lin dan dak
  ana...bilik yang macam tak bertuan...padahal penghuninya adalah 3 anak dara .tu yang
  aku bengang..setiap kali balik tak pernah kemas bilik tu..lagi-lagi dak ana..suka letak
  barang sana sini...aku lemas...fed-up...lagipun aku fikir aku nak cat bilik aku...aku alih
  katil..aku ubah almari..aku pindahkan almari solek..aku start cat bilik aku...lepas tu aku
  susun semula barang-barang....yes...bilik aku dah cantik..kemas dan nampak lebih
  luas..aku buat sengsorang...cumanya bila nak angkat katil dan almari aku mintak tolong
  sama dak mir.

  Lepas kemas dalam bilik aku kemas laci aku..aku susun buku cerita..simpan koleksi
  majalah ujang aku..aku kemas laci surat aku..Aku ada banyak surat peminat masa
  zaman sekolah dulu...aku buka balik laci ada 3 hadiah birthday tahun dulu-dulu yang
  aku tak buka...emm...ada surat lenggeng, ada surat rumie, ada surat tipah dan juga
  surat abang mus..aku blek surat tu aku baca then senyum.. kelakar..specially surat dari
  abang mus yang memang feeling abis..aku memang simpan semua surat-surat tu
  dengan baik sebabnya aku ada project aku nak kumpul surat tu nak tampal dan buat
  koleksi....canggih gak idea aku kan..bukan apa aku fikir satu hari nanti bila boring-boring
  boleh le aku baca surat-surat tu semula...
 

  lepas tu aku buka bekas-bekas hadiah aku..ada scarft tie rack yang jobo bagi masa dia
  kat UK..abang angkat aku masa kat sains muar dulu...nyaris terangkat..dia pun dah
  mendirikan rumahtangga dah ada sorang baby. Lepas tu aku jumpa t-shirt yang haizel
  kasi...cenderahati masa dia gi london...ada frame gambar yang ogy kasi..ada bekas
  tembikar bentuk hati...aku pun lupa siapa kasi..ada magic dairy yang aku beli masa kat
  songkla..kat poket dairy tu aku jumpa gambar kawan-kawan Thailand yang aku
  kenal..ada gambar chuk, neng, sao, bao..rindulah kat diorang...mesti diorang pun dah
  habis study dan dah kerja macam aku...geng-geng aku tu dulu study kat Prince Of
  Songkla dengan Taksin University dua-dua tu kat Naratiwat....so far masa kat UUM 3 kali
  aku pergi ke tempat diorang sebabnya masa tu aku main volleyball untuk UUM...ada
  IMT-GT dan juga 2 kali perlawanan persahabatan yang dibuat kat sana...

  Bila diingat kelakarlah pulak..geng-geng siam tu bukannya pandai cakap english...dah
  jadi macam ayam dan itik...so bila aku cakap dia tak paham...cuma satu dua patah
  perkataan aje yang diorang boleh sebut..nasib baik lah si neng tu dulu duduk kat
  patani..so dia boleh cakap kelantan...dia le yang jadi jurubahasa bagi kami..seronoklah
  pulak...diaorang kat sana tu lemah lembut abis...memang bersopan...kekadang
  terpegun pulak aku tengok..dah lah cantik-cantik perempuan siam ni....aku tanya neng
  kenapa orang siam lawa..sebab dia makan beras pulut..betul jugak kot...bagus betul
  budaya macam tu...

  Dah lah aku dah tak larat le pulak 7-8 kali nak type benda yang sama...emm nanti aku
  cerita lagi..lum abis sebenarnya citer kat kampung ni.....okey...lepas ni ada satu
  lagi...tungggguuuuu...

  [edit]

[12/7/2000 9:25:01 AM | Teja ]
  Aduh..poning kepalo aku dibueknyo....firstly terima kasih kat komen korang yang cukup
  best menarik dan memberansangkan...cian kat kita kan anas...dapat mak garang...cian
  kat kita kan kengkawan tak pandai nak tunjukkan kasih sayang tu kat mak ngan ayah
  kiter...camner ekk...kengkawan yang biasa dok peluk cium mak ngan ayah tu
  perturunkan lah ilmu kat kami-kami ni....aku hanya cium tangan mak ngan ayah aku
  bila...hari raya...sembahyang berjemaah ngan keluarga...dan balik ke KL semula...itu
  sahaja.....hah...hah..kekadang sampai kampung pun tak salam..sebab tak geti
  lah...jangan nak salahkan aku...aku tak dididik camtu....tapi aku buat sebab aku dah
  besar dan dah boleh pikir...

  Blogger buat hal..semalam ngan pagi tadi..aku sakit hati..aku nak tulis
  panjang-panjang..aku nak kongsi cerita dengan korang tapi begini pulak
  jadinya...semalam aku baca Aquilnya journal..aquil..you memang bagus...aku tak pernah
  tak menangis kalau baca coretan si Aquil ni...syabas..bravo..dan best...Aquil I rasa you
  boleh jadi penulis lah Aquil..dalam sedih-sedih tu sempat gak you buat lawak..tunggu
  nanti I call you....ed hantar email kat aku...time kasih ed..emm..aku kata nak sambung
  citer kat kampung kan...

  Hari selasa tu aku sekeluaga gi PD..gi hantar adik aku masuk Politeknik...terkilan gak
  aku ngan minah tu..sebabnya dia dah belajar kat UTM hari tu dalam 3-4 bulan
  lebih..last-last dia kata kat aku " kak long orang tak boleh bawaklah course ni"...puaslah
  aku pujuk dia..cubalah dulu...sebabnya course tu aku yang pilihkan untuk dia...kesian
  kat dia...betul dia tak boleh bawak agaknya sebab course tu Remote Sensing...tough
  gak aku rasa...aku tengok sillibus ada fizik asas..fizik lanjutan..math tambahan..math
  satu.. teknologi media ngan statistik...poning jugak...cuba .tanya Aquil..dia buat GIS ada
  kaitan gak ngan remote sensing ni...aku suka course ni..akulah yang suka...tapi adik
  aku tidak..aku tersilap...tu pasal aku suruh adik aku amik course tu..kat malaysia tak
  ramai lagi pakar RS ni..yang ada kat MACRES tu pun ramai kengkawan IT aku yang dok
  buat multimedia ngan statistik..prospeks kerja sangat cerah...

  Tapi adik aku tak nak..abis aku nak buat macam mana...nasib baik ada 3 lagi tawaran
  lain yang dia dapat..abis tu dia pilih le politeknik plak..amik diploma...marketing..which is
  aku tak berapa setuju....hah..sekali lagi..aku dok pujuk dia...ko apply ajerlah tahun
  depan...aku bukan apa..kalau boleh aku nak soh dia amik degree terus..masuk
  universiti...tak payah buang masa cam adik aku yang nombor dua tu...emm adik aku kat
  UM tu dia spm tahun 1994 sama ngan yang lelaki kat UTM tu pasal dia ada darjah
  peralihan sebab dia sekolah agama..tapi yang UTM dia amik degree terus..yang UM pi
  amik diploma dulu baru sambung degree dia dah buang masa..sebab adik lelaki aku dah
  habis belajar now ni tengah cari kerja...dia plak..tahun 2002 bulan 3 baru abis..kan dah
  rugi masa...itulah contoh yang aku kasi kat dia...

  Kat situ kata Diploma tu kena habiskan dalam masa 3 tahun tapi aku sempat gak
  sound.. bagitahu kat adik aku...cubalah buat diploma tu dalam masa dua tahun then
  sambung your degree lagi dua tahun...hah..kakak yang diktator. Laa...okey
  apa..kenalah buat macam tu supaya dia ingat sikit..abis tak kan lah nak belajar lelama
  sangat..emm..nanti boring tau...selalu camtu lah..dulu adik lelaki aku..aku gak yang
  pilihkan course dia...hehh..diaorang lepas SPM kan blur..so aku suggest dia buat
  petroleum engineering...alhamdulillah dah selamat...bulan 10 hari tu abis..kalau tak
  bulan 6 dah habis..gara-gara UTM salah kira kredit..jadi batch adik aku menjadi
  mangsa...tak cukup 2 kredit hour..kena stay lagi 6 bulan semata-mata nak mengambil
  satu paper...mat jan boleh tolong saman UTM tak..kebetulan masa kat PD aku
  terserempak maizon..one of my close friend masa kat UUM..June kata Syha dah nak
  kawin..raya nanti..hah..hah aku gelak...tahniah le sebab nak mendirikan
  rumahtangga...kalau buat hari raya tak tahulah boleh datang ke tidak..tapi tuan punyer
  diri pun belum jemput lagi...

  Kepala aku berdenyut-denyut...semalam aku berbuka puasa kat legend hotel...buka
  ngan vendor..lepas buka tu kepala aku terus pening...aku naik tingkat 28 sembahyang
  mahghrib..then....balik rumah.. sembahyang Isyak..buat terawih 8 rakaat lepas tu aku
  telan penadol soluble...aku tido..tak tahan rasanya sebab aku nak kena
  selsema...kepala memang berdenyut...linda kejut bangun sahur memang tak larat
  kepala tak leh anagkat..bangun pagi tadi suara dah macam bertukar...dah macam suara
  masa kena sakit tekak hari tu....

  *Teringat * balik kampung hari tu aku cuba call boifren aku yang ada kat Africa...dah
  dekat dua minggu dia kat sana..cuba ajelah kot boleh dapat..alhamdulillah ada pulak
  rezeki kami untuk bercakap..sebab apa tau malam tu lepas sembahyang tu aku doa
  banyak-banyak..mintak kat ALLAH...dapatlah cakap..alhamdulillah..see bulan ramadhan
  ni bulan yang unik penuh berkat...pada hal tu first time dapat call kalau dia kat sana..20
  minit bersembang...gembira..senyum sokmo malam tu...hheeehh..tapi kesian cik abang
  pun kena flu..dengan demam.. tak tahan cuaca kat sana tu panas sangat
  katanya...malam plak terlampau sejuk....cakap pun suara ala-ala romantik gitu...macam
  nak tak nak aje suara keluar...sian dia..nak nangis aku dengar suara boifren aku
  camtu...harap dia dah sihat sekarang ni....sayang kat budak tu..

  Hahh..kepala aku pun tak berapa okey sangat..petang ni kalau ikut perancangan nak
  pergi berbuka puasa dengan Atok...kalau atok tak call maknanya cancell dan aku boleh
  erbuka di balai Islam..sebab petang ni TNB buat majlis berbuka puasa...so okeylah itu
  sahaja...jaga diri hiasi peribadi...
  [edit]

[12/8/2000 11:40:47 AM | Teja ]
  Aku tak nak pisang berbuah 2 kali…so buat pertama kalinya aku write this journal kat
  words dulu..lepas tu baru aku copy paste kan…argghhh aku dah tulis tadi..aku rasa
  cerita aku hari ni best tapi..tapi segalanya sudah terlambat….aku tak boleh
  publishkan..ada error dan semua tulisan yang aku hasilkan telah hilang dalam sekelip
  mata…hati mana yang tak sakit…..hati mana yang tak panas…

  Hari ni semuanya berjalan dengan lembap…masuk kerja lambat..start tulis journal pun
  lambat… mungkin sebab hidung aku yang dah tersumbat ni,…suara plak makin
  sengau…entah ujian bagi aku..banyak dugaan pada aku bulan puasa ni..lepas sakit
  tekak kena pulak selsema dengan batuk…tapi alhamdulillah…sakit tu sebenarnya
  buatkan kita lebih beringat….emm betul ke sakit dapat hapuskan dosa dosa kecil
  kita..kalau macam tu alhamdulillah….

  Semalam aku berbuka kat balai Islam..selepas atok cancel nak berbuka puasa ngan aku
  disaat-saat akhir..tak apalah mungkin tak ada rezeki nak buka puasa ngan atok..itu lah
  yang dikatakan kalau bukan rezeki kamu dah sampai kat tangan pun belum tentu
  sampai masuk ke mulut…aku buat terawih 8 rakaat…kaki aku krem...pak arab tu baca
  surah terlalu panjang…panjang sangat sehingga menggugat sedikit konsentrasi
  aku..balik rumah aku sambung baca yaasin…air hidung tak henti-henti mengalir..sakit
  hidung aku….sakit kepala aku…tengah mengaji phone berbunyi…mamat SA dari opis
  sebelah tu called ..aku hampir tak kenal..dah dua minggu dia senyap.."gi terawih tak
  tadi" gi la jawab aku…tak nampak pun awak….la tak kan lah awak nak nengok saya
  kot…rupanya malam tadi dia pun terawih kat balai Islam jugak..aku tak kenal dia tapi dia
  kenal aku..itu tak adil namanya…abis sembang aku sambung mengaji..

  Abis ngaji aku telan dua biji pil demam dan selsema…lepas tu masuk ke dapur untuk
  meneruskan aktiviti memasak…dah lama aku tak masak..sejak bulan puasa hari tu…aku
  masak untuk sahur atas permintaan osmet… diaorang dah rindu rupanya nak makan
  masakan aku..itulah penangan air tangan aku…

  Aku mengharapkan sesuatu kat gesbok aku…aku tunggu someone special untuk sign
  gesbok aku…sampai bila….Semalam aku gembira…semalam aku senyum sampai ke
  telinga…semalam gak aku called boifren aku…aku bagi alamat journal ni kat dia..aku
  takut sebenarnya..aku malu.. 
  malu apa agaknya boifren aku kata bila dia tahu aku tulis macam tu pasal dia…hahh..
  malunya aku…kalau berdepan ingat aku berani nak cakap macam tu..never..aku kan
  pemalu…aku ni perempuan melayu terakhir…cumanya aku cakap hanya bila
  disuruh….tapi tak apa aku harap dia dapat masuk journal ni….itu pun kalau dia ada
  masa lebih untuk masuk internet itu pun kalau dia tak sibuk..itu pun kalau mamat africa
  duorang yang semalam tu tak kacau dia lagi sampai bila-bila……

  Dan semalam buat pertama kalinya hati aku berbunga sebesar 8000 juta megawatt kali
  8000 kuasa kuda….semalam buat pertama kalinya diulangi…pertama kali aku mendapat
  3 magic words dari boifren aku… words yang dah lama aku tunggu dan
  nanti-nantikan…hahh..aku senyum…habis cun aku senyum…reaksi aku masa
  tu..ntah…aku gembira…bahagia…terawang kejap.. terharu… aku tak mampu kata
  apa..aku just cakap time kasih..itu ajer yang mampu aku tuturkan…lepas tu aku
  gelak-gelak..mamat africa duorang yang kat depan dia tu pun gelak sebab dia faham
  english …tapi bila boifren aku cakap melayu diorang pun gelak.-gelak.tapi diorang yang
  tahu yang boifren aku gelakkan dia…itu lah boifren aku payah sungguh nak cakap magic
  words pada aku….tu pasal aku sayang kat dia….hahah dah dapat magic words…lagi ler
  ribu..ribu..juta..juta sayang…

  Tapi semalam jugak aku menangis..aku menangis bila aku baca komen sera…sera
  jangan sedih sayang….akak kan ada untuk jadi kawan sera...semalam juga untuk
  pertama kalinya aku dapat berkomunikasi dengan Aquil melalui telefon ..best
  bersembang dengan kak Aquil..suaranya lembut…tapi hatinya gagah..dan semalam juga
  selepas isyak aku kucup ubun-ubun kepala Is…ketiga mereka punye
  persamaan…mereka istimewa bagi aku..merekalah insan gagah yang pernah aku kenali
  didunia ini…

  Uzek sedih kesian dia…uzek kim salam kat anas..kat kak max..kat is..kat sera..kat aquil
  kat ayu..kat mat jan…uzek nampak nama korang kat dalam gesbok…Uzek jeles kat
  abang sebab aku sayang abang..tapi awek tu tak sayang kat uzek..kenapa awek tu tak
  sayang uzek..kenapa…sian kat uzek..uzek frust….sabarlah uzek…semoga ALLAH
  temukan uzek dengan wanita yang solehah..uzek bingung sekarang….

  Itulah cerita semalam aku…yang penuh dengan kenangan…aku tak akan lupakan hari
  semalam….

  Note: tak ada ke yang sudi nak hantar kad raya kat aku….
  aku sakit tekak….selsema dan pening kepala…
 
 

[12/11/2000 9:07:54 AM | Teja ]
  Aku masuk opis dengan keadaan yang masih tak berapa sihat..melangkah kaki ke
  opis...terserempak dengan boss kat depan komputer room...boss tanya pasal proposal
  projek...aku explain...dia jugak yang tak ada masa hari tu nak discuss.. aku dah booking
  dia tu….dia marah... hampeh..angin le tu..aduh bosan lah...apasal ntah orang tua tu
  pagi-pagi dah bad mood…kita plak yang jadi manga... hilang sikit ceria wajah aku yang
  ayu ni...aku menjadi mangsa...aku blah..dalam hati..sabar..ni bulan puasa ni...aku leh
  siapkan kerja tu sengsorang..kejap lagi aku hantar…

  Hari sabtu...aku pening..aku tak kerja..sebab aku cutilah..aku demam..sakit kepala
  dengan selsema..aku baring-baring kat dalam bilik...semua osmet tak kerja kecuali
  linda…bangun-bangun!!! Aku ketuk bilik diorang….kata nak gi mid valley…aku kejut
  diorang…cepat aa siap...masing-masing bergegas..siap..pukul 11.30 kami gi
  midvalley..shopping konon..baru sejam berjalan aku tak larat…kat kamdar bebudak ni
  tengok kain…tengok baju melayu..aku keluar aku duduk kat bangku kat luar tu…tak
  larat…rasa macam nak pitam..nak muntah semua ada..last-last aku yang spoilkan
  shopping diorang….singgah carefoure aku beli ayam..petang tu aku kena masak sebab
  ada majlis buka puasa kat rumah hafeez ngan peja kat vista komenwell….

  Aku amik shark kat komuter petaling…lepas sembahyang zohor aku..tido sat..pukul 4.00
  start masak…janji ngan diorang aku nak masak ayam masak merah..api ntah tetiba
  tukar menu plak..aku buat ayam goreng cili..then pukul 6.00 aku sampai rumah hafeez.

  Seronok betul..buka puasa....walaupun tak ramai schoolmate yang ada at least adalah
  dalam 20 orang meriah…rosyam bawak wife dia.liza .pengantin baru..black pun bawak
  wife dia jugak..Iza bawak baby dia natasya..yang lain aku dah biasa jumpa kecuali
  KAT..(Kamaril Azlah)..dia datang ngan Mayat…aku tertanya-tanya gak.ada apa-apa kot
  diorang ni..dulu kat sekolah ada gak citer pasal diaorang ni pastu senyap..Dana plak
  bawak boifren dia..Joe..so malam tu yang ada.hafeez, peja(wife hafeez) selaku tuan
  rumah…yasmin, husband min, kawan min, dengan anak dia, Iza, Amli (husband Iza)
  dengan natasya..mayat, kat, shark, sarah, syarin gigi, don (afdhzal), aku, black, zalina
  (wife black) and anaknya, rosyam, liza, topoi ( Saiful Hasnan) , dana and joe…

  Malam tu makanan terlalu mewah….kami makan hingga lupa daratan…hahah…tak le lupa
  daratan..kami sembahyang maghrib dulu….mayat jadi imam…bekas naqib masa kat
  sekolah…hehh…lepas tu barulah masing-masing pulun makanan yang banyak….sebab
  masing-masing bawak menu masing-masing…yang bestnya menu don..ayam masak ala
  new york…aku start dengan sate haji samuri yang disponsor oleh sarah ngan
  syarin..dioarng ni ada apa-apa ke hah.,..aku tak sempat rasa semua food sebab
  banyak…tapi aku sempat tapau semua yang ada kat situ..

  Pagi Ahad..macam liat nak bangun…ntah letih agaknya..plan dengan Is nak ke Jalan
  TAR..walaupun macam berat nak pergi…tapi pergi jugaklah…so kat jalan TAR tu teringat
  plak kat Aquil..dia kata dia pun nak gi Jln TAR gak..kalau dapat jumpa Aquil kan best..aku
  perhati sorang-sorang yang lalu lalang kat situ…..lautan manusia..sesak betul…emm tak
  ada ke yang rupa cam Aquil..Aku cuba comparekan wajah-wajah yang ada kat situ
  dengan bayangan gambar yang Aquil letak kat dalam site dia…I wish masa tu aku kenal
  Aquil dan boleh tegur dia…tapi malangnya muka Aquil pun aku tak tahu camaner….tapi
  aku tahu mesti Aquil pun ada kat area-arae tu jugak…aku belikan baju melayu untuk
  adik aku…sehelai seluar untuk adik dan jugak ayah..pastu teman Is..gi beli tudung ngan
  china silk untuk kakak dia…pastu balik…

  Itu kerja aku…weekend abiskan pergi shopping….tapi aku tahu minggu akan datang aku
  kena gi lagi jalan TAR tu….sebab aku lum beli baju raya aku……

  Salam aidilfitri

  [edit]

[12/12/2000 1:38:47 PM | Teja ]
  Tak tahu betapa merontanya hati aku nak menulis journal ni..emmm nasiblah banyak
  kerja pagi ni…tengah buat kerja pun boleh jadi tak tenteram..dok pikir journal korang
  yang aku belum baca lagi..kepala buat kerja tapi hati nak tulis gak journal….

  Emm…tak ada yang menarik..semalam cam biasa aku buka kat balai Islam..pas buka
  terawih…emm..alamak rasa cam nak tepon Aquil aje..heeehhh….Aquil tunggu yek jap
  lagi kita nak tepon awak…ada plan baik…cadangan oleh adik Fuad…hi..adik bawah bukit
  buat kerja kat substation tu bebaik okey…nanti boleh ler TNB beli software awak tu….ini
  adik manmoncang..korang jenguk le site dia..heheh..aku bagi publisiti murahan untuk
  adik dibawah bukit….sebab apa bawah bukit..sebab opis dia bawah bukit opis aku atas
  bukit..dekat ajer..kalau dia laung nama aku sure boleh dengar nyer…

  Semalam baca journal sera..bessnya..emm patutlah budak tu gagah dan berani…bagus
  lah sera..orang perempuan mesti lah gagah…cekal..dan berani…kak zira ni pun gagah
  berani gak sera…emm kalau kat ROTU dulu kengkawan lelaki tak berani nak laser kat
  akak…satu sebab akak tak suka amik hati..so kalau kutuk camner pun diorang yang
  akan sakit hati..dua akak berani lawan….jadi dioarng tu hormat lah jugak….dan yang
  ketiga…..akak pemegang rank..ada le pangkat sikit..sat lagi silap sikit akak boleh bagi
  denda kat diorang..heehh akak memang gagah perkasa…cam sera laaa..

  Emm…cakap pasal hati dan perasaan…ramai orang yang mungkin tak suka style
  aku..sebabnya aku ni jenis yang kalau aku suka aku kata suka..kalau tak suka…tak
  sukalah jawabnya…kalau benar kata ya..kalau tidak…gelang kepala…kalau tahu akau
  katalah tahu…kalau tak tahu cakap direct tak tahu..emm tak perlulah nak jaga hati
  orang bila bercakap..tapi hati sendiri yang merana…dulu-dulu tak..sebab nak jaga hati
  kawan punyer pasal..tapi sekarang aku dah belajar..kita kena ubah tradisi…tradisi
  bangsa yang kononya biar le bagi orang makan best-best tapi anak kat umah makan
  ikan kering aje…bak kata pepatah kera dihutan disusukan anak dirumah mati
  kelaparan…..biar le hati kita sakit asal kan orang bahagia….now ni tak boleh…bila aku
  rasa aku betul aku just suarakan aje pendapat aku…..haha ..barulah ada kepuasan dan
  rasa adil….sebab kita dah tunaikan hak pada diri kita sendiri…

  Ni aku nak citer…pasal gaduh-gaduhlah..emm aku ngan Is kat rumah kalau tak puas
  hati…kami sound direct depan osmet yang lelain..hah gaduh gile..gile..kekadang sampai
  nangis-nangis gaduh…sampai setengah jam pastu aikkk..keluo sesama..gi cari food
  ke…nengok tv ke…emm so far kalau gaduh ngan is tak pernah lama…kalau terasa
  hati..haha masing-masing malas nak layan…aku le yang paling malas nak layan kerenah
  kebudak-budakan jni…emmm…senang cakap…dah besarkan..boleh fikir sendiri….kan is
  kan..best tau cantu..so kita tak de le rasa sakit hati…demdam….bila dah baik tu…rasa
  fresh giller…mana-mana osmet yang baru kenal aku tu cam pelik lah…nengok kami
  camtu…cam ina tu dia faham le sebab dia dulu classmate aku…

  Aku ada sorang kawan kat petronas..dia ni uniklah…tak leh le sebut nama dia..nanti dia
  marah…emm..satu yang aku kagum pasal dia..bila dia tak nak dengar benda yang aku
  cakap dia kata sudah!.So aku akan stop le cakap..haha sebab dia tak suka dengar
  nasihat orang pompuan agaknya…lepas tu kalau dia dah habis tepon then dia kata
  dah…tak de le penutup..pap terus dia letak tepon…hehe..aku kat sini le yang
  terpinbga-pinga…hai le kawan…pelik bin ajaib…
 

  Hahh..hari ni cerita yang tiada intipati khas..kepada korang semua selamat
  berpuasa..minta maaf ler sebab balas respond lambat..busy le you…selamat hari
  raya…maaf zahir batin pada semua…

  Akunyer web site dah hampir siap..70%..kotrang boleh ler pergi tengok web site aku
  yang paling koro dalam dunia…and please sign my gesbook…nak nengok siapa yang
  sign gesbook pertama untuk web site tu….gesbook cari sendiri…..selamat
  mengexplore….

  www.inspirasiteja.tripod.com

  [edit]

[12/13/2000 9:02:47 AM | Teja ]
  Assalamualaikum dan salam sejahtera….

  sebelum bersorak gembira saja nak ucapkan pada semua orang…..selamat menyambut
  17 Ramadhan…selamat menyambut Nuzul Quran…hari bersejarah bagi umat Islam…buat
  pertama kalinya Ayat Al-Quran diturunkan kebumi pada 17 Ramadhan..di gua
  Hiraq…ayat pertama ialah Iqraq bismirabbikallazi khalaq.."bacalah".ketika itu malaikat
  Jibrail mengajar Rasulullah s.a.w membaca ayat tersebut..dan disitulah sejarah
  penurunan ayat al-Quran bermula….bagi yang kat selangor tu selamat bercuti..cam kat
  KL ni..kenalah keje….apa amalan yang patut kita buat sempena nuzul Quran ni..nanti
  check…emm sekadar nak berkongsi sikit ilmu..kalau kita buat terawih..untuk malam ke
  16 Ramadhan hingga malam-malam seterusnya…sembahyang witir satu rakaat terakhir
  tu sunat kita membaca doa qunud…

  Hahhaaahhhhh…seronoknya bila tahu kawan-kawan kat luar tu berlumba untuk sign
  gesbok kat dalam web site tu…berlumba-lumba untuk dapatkan pingat emas, perak dan
  gangsa...tahniah kat kak max...pemenang pingat emas....dan sera pemenang pingat
  perak...dan juga anas..pemenang pingat gangsa...nanti boleh tuntut hadiah kat kita
  okey....

  ala kak max…emm…saya buat site tu pun bertangguh…satu hari buat..satu hari
  tinggal...tapi ini sebagai satu cabaran gak pada akak…sekarang ni lagi le
  senang...sebab ada web builder...oleh itu akak pun kena buat satu site cam saya…kasi
  pressure sama kak max.. kenapa site tu bila aku buka kuo tulisan..tapi bila korang buka
  keluar simbol….itu ler kreatif sebenarnya bak kata sera….hahh ntah tak tahu..aku dah
  tuko fontnya….emm..kat site aku kuo tulisannya cantik aje….lepas ni nanti kuo gak
  tulisan kat korangnya..

  Anyway aku nak ucapkan terima kasih kat kengkawan semua..specially kat anas..dia
  yang menyebabkan tercetusnya idea untuk mempunyai web site sendiri sebenarnya
  terima kasih kat orang lain sama…yang ada journal.yang ada web site canggih gak…cam
  seranya….cam mat jan yang suka korek hidung…*bangga ni *…jealous senonya nengok
  web site korang yang canggih tu…dan yang bestnya..tak sangka aku pun leh jadi kreatif
  gak cam korang….

  Dah lah tutup topik web site…tahu tak…jeng…jeng…jeng..semalam aku jumpa ngan
  fuad..adik bawah bukit tu…first time jumpa tu..hee..tu lah…benda yang tak
  dirancang….kebetulan semalam aku nak gi mid valley ngan Is..nak amik spek mate
  Is…pastu aku sajalah email kat fuad..nak ikut akak gi mid valley..pastu nanti kita buka
  puasa kat balai Islam…..heehh…fuad ikut…dah lah jumpa ngan fuad..orangnya..tinggi….
  kurus… handsome..dan peramah..emm kalau dia baca journal ari ni abis le kembang
  budak tu nanti…dia jadi eskot aku ngan Is…window shopping…..emm sementara nak
  tunggu waktu berbuka…..kebetulan plak si firdaus budak petronas tu..(tak pernah
  jumpa gak) called..kata dia nak buka kat balai Islam gak..emm tapi firdaus tu tak sempat
  le pulak bersembang….setakat jeling ajer…nampak le orang nya…..terima kasih
  kengkawan….dah kenal lagi dua orang kawan baru..

  Since Is dah utarakan topik pasal dua hari lepas masa buka puasa ni aku nak
  citer….masa aku buka puasa petang haritu..adalah sorang makcik ni…dalam lingkungan
  45 tahun...dia memang pelik sangat.. emm… kalau nak buka puasa aku ngan Is memang
  selalu nak elak dari duduk sedulang ngan dia bukan apa sebab aku ngan Is tak tahan
  kalau dok depan dia...mesti ada benda yang kami akan gelakkan sebab perangai makcik
  tu pelik…memang dia jadi perhatian sungguh…peliklah orang tua-tua berkelakuan
  begitu..so petang tu memang kami tak duduk sedulang..dia duduk dulang sebelah
  sengsorang…bertentang dgn aku…kesian le pulak kat dia…so dah azan.. makanlah
  .masa dia dah habis makan tumakcik ni makan cepat.…aku tengah menyuap lagi..is plak
  tak nampak sebab kusyuk nengok kat pinggan dia…tetiba aku nampak makcik ni letak
  tangan kat mulut dia…aku peratilah kan..sajalah dah ternampak..sekali aku nengok
  makcik tu keluokan gigi palsu dia…kihh…kihhh…puih…dia letak kat atas tapak tgn pastu
  dia basuh kat kendi air basuh tgn tu….alamak…is plak tak nampak.. aku dah
  tunduk-tunduk…apalah makcik ni…aku geli pun ada masa tu..lepas tu aku pun ceritalah
  kat is…aku kata geli le pulak nak basuh tgn kat kendi tu..dah masing-masing gelak
  macam nak pecah perut..sampai kuo air mata….kelakar betul….imagine le…ada ke patut
  dia basuh gigi palsu dia kat situ…

  Malam tadi makcik tu sembahyang selang dua orang kat sebelah aku…is tunjuk kat
  aku..apasal makcik tu bawak mancis hah….pelik…kat tempat sujud makcik tu ada surah
  yaasin…tasbih dengan sekotak mancis…musykil le..entah le..tapi memang le makcik tu
  pelik….
 

  Udah le..tak baik plak cerita keunikan orang lain…apa-apa pun setiap kali berbuka
  memang makcik tu jadi perhatian aku ngan Is…emm bagus jugak at least ada something
  yang boleh ceriakan hari-hari kami berbuka…minta ampun ye makcik…sebab tak tahan
  haritu tengok makcik basuh gigi palsu kat kendi tu..
  Gitu lah ceritanya….

  So okeylah….itu sahaja story hari ni…..weekend ni rasa cam nak balik kampung….aquil
  jom ikut kita balik melaka nak…jom aaa…jom aaa…jom nengok kampung kita yang cantik
  dan indah permai tu….ada sesiapa yang nak ikut saya balik kampung jom leee…
 

  Note : kendi (selalunya bekas tembaga) ialah bekas air basuh tangan yang ada satu
  teko dan alasnya ada lubang-lubang
 
 

  [edit]

[12/14/2000 9:43:54 AM | Teja ]
  Semalam abang mus telepon aku…kenal abang mus…tak kenal kan..itulah ex-boifren
  aku…mamat tu first love aku….kawan ngan dia nak dekat 8 tahun..dulu...dia telepon
  cakap kad raya yang aku hantar dah sampai..lama jugak aku bersembang dengan
  dia..dari satu cerita sampai le cerita lain…semalam dia kat melaka…balik kampung…saja
  nak jenguk mak dia katanya…emm..makcik kim salam kat aku .ingat lagi mak dia kat
  aku…maklumlah dah lama pun dia tak tepon…aku pun dah lama tak tepon mak dia…kali
  terakhir aku jumpa dia raya tahun lepas..dia datang rumah aku….walaupun dah tak
  kawan tapi aku tepon jugak mak dia..sajalah tanya khabar….ni dah lama tak tepon ni
  maka si abang mus pun pesan teponlah mak dia..sembang..tahu tahu dia dah tukar
  kerja kat seremban…emm aku cam sedih aje bila dapat cakap dengan dia tu…hee mula
  la nak emotional ni..betul..at least sesikit tu teringatlah jugak..kenangan lama tu mesti
  le datang kan..lagi pulak dia pun dok ungkit gak sesikit semalam hal kami
  doulu-dolu…walaupun sambil berseloroh… tapi seronok le dapat cakap….dia pun tak
  berubah camtu jugak…cara cakap…lenggok bahasa…baik le sangat..lembut aje suara tu
  tak berubah.. ..seingat aku ye selama aku kawan ngan dia..tak pernah dia cakap kasar
  ngan aku..tinggi kan suara pun tak pernah..bertuah tunang dia tu…dia kata aku dah
  matang sikit…cara bercakap..emm memang le matang…dia kenal aku masa aku belasan
  tahun lagi..pastu aku kat UUM awal dua puluhan..…sekarang aku kan dah kerja…cara
  pikir pun dah tak macam budak-budak lagi....dah beso heehh…kenalah berubah…dan
  tahun ni aku nak pasang niat…tahun ni aku nak jalan raya kat rumah dia lah……

  Emm..aku baru dapat satu parcel..dari zamani…kawan aku kat perwira affin bank…dia
  hantar sampul duit raya kat aku…ada dua ratus keping..aku kasi kat Is 50 keping..
  balance 150 pada aku…tapi still tak cukup…selalunya tiap-tiap tahun memang aku
  sparekan sampul dalam 250 keping….sepupu ramai..anak sedara pun ramai anak
  kawan-kawan pun ramai jugak..thanks zamani..now ni tunggu plak lela hantar RHB nye
  sampul..itulah kebaikannya bila kita ada ramai kawan….haha tepon aje cakap nak
  sampul dah pun sampai..tiap-tiap tahun aku akan tukar duit raya sebanyak
  RM500…emm tahun lepas aku kasi kat en. Ismail opis mate aku suruh tolong
  tukarkan…tahun ni belum pulak tukar…ni sebenarnya menunggu gaji masuk...tahun ni
  ekonomi tak berapa menggalakkan…so agaknya duit yang nak tukar pun kurang
  le…lagipun duit seringgit sekarang dalam bentuk kertas..so boleh le ekonomi
  sikit…haahhh ssyyyy jangan cakap ngan bebudak tu….nanti diorang demand kat aku
  banyak…

  Semalam buka puasa kat sunway pyramid..aku nengoklah bahagian yang terbakar
  tu…emm teruklah jugak..habis ukiran-ukiran tu terbakar ...aku sampai dalam 6.30…itu
  pun hati berbelah bagi nak buka kat CH atau pizza.. Q punyerlah panjang kat chicken
  hartz tu….pukul 7.00 still tak dapat masuk lagi…last-last kami decide beli roti dulu dan
  sembahyang maghrib dulu….lepas sembahyang aku Q lagi..pukul 8.00 kami dapat
  masuk…emm masa tengah Q tu adalah sorang mamat ni lalu sebelah aku…tapi dia tak
  perasankan aku….macam kenal aje..macam pernah ku lihat rupa ini..tapi dimana
  ekk….diapit oleh dua aweks…macam hari sebelum tu le..mamat ni pun diapit oleh dua
  orang kakak….. hiii….hiii….aku call dia terkejut member..eemm fuad..hari sebelum tu aku
  jumpa dia..semalam pun jumpa lagi…hahah keciknya KL ni..

  Okey..korang dah melawat homepage aku…sudah ku tambah gambar didalam itu…nanti
  akan diupdate bila sempat..oleh itu selamat berpuasa buat semua..pada Aquil..jangan
  lupa janji kita…hai ed..apa khabar…sera….kak..max..anas..mat
  jan..nett..mael..zairi..cik..daun…..dan semua…yang berada kat luar sana….bye
  [edit]

[12/15/2000 9:20:30 AM | Teja ]
  Semangat nak balik kampung hari ni lebih berkobar-kobar tak tahu la pulak kenapa.
  Emm…mungkin sebab ada orang yang akan ikut aku balik hari ni…..heeehh….dan kesian
  jugak kat sorang lagi tu sebab dia ada exam..dan perlu study weekend ni…kalau tak
  dengan dia-dia pun aku angkut bawak balik kampung. Selalu nak balik kampung aku
  memang macam ni excited semacam. Badan aje yang ada kat opis fikiran dah merewang
  jauh kat pantai…kat petronas tu…..tu lokasi kegemaran aku…setiap kali balik mesti aku
  pergi pantai….kalau tak melepak pun kat pantai at least mesti aku ronda ngan
  kereta..tak tahu apa yang menarik sangat pasal laut kat kampung aku tu….Aku memang
  suka bawa balik kawan-kawan ke rumah aku. Ntah…sejak sekolah rendah..sampai le ke
  sekolah sains…pastu sampai le ke UUM…ramai betul kawan-kawan yang dah datang
  rumah aku…kalau nak dihitung peh…memang ramai..dari penang..dari perak..dari
  JB..dari kedah..emm..jangan cakap lah...sukalah sebabnya aku rasa kampung aku tu
  macam best…aku tak tahulah apa orang lain rasa…em mungkin biasa aje kot..lagi pun
  sebab kampung aku ada pantai..dulu nama pantai tu pantai kundur sekarang dah
  ditukar kepada pantai puteri….pantai tu pulak kalau malam dihiasi oleh lampu-lampu
  petronas terasa macam ada kat planet lain pulakdengan dia punyer tangki minyak yang
  besar..dan saluran paip yang gedabak..membuatkan aku terpegun tengok kawasan tu…

  Sebelum ada petronas tu dulu ada banyak pokok kelapa kat tepi pantai tu. Ada pokok
  ketapang besar-besar…dan pantai tu tak berapa sangat terjaga…Sejak Petronas dibina
  dalam tahun 1992 pokok kepala tu habis ditebang..pantai ditambak dan dijaga dengan
  rapi…lepas tu mulalah naik beberapa buah kondo… salah satunya mutiara melaka yang
  tidak berapa mendapat sambutan. Dulu kat pokok kelapa tu aku dengan suzi kawan
  baik aku melepak sambil mengulangkaji pelajaran. Tempat tu redup…dari rumah aku
  akan bawa motor ayah..kami bawa tikar dan sedikit food...Masa tu kami sibuk nak ambil
  SRP. Ulangkaji .. Kadang-kadang suzi akan call boifren dia dan aku akan call abang
  mus…dating lah ..hahah….alah lepak aje ngan boifren masing-masing kat situ…emm tapi
  seronok…aku selalu jugak jumpa abang mus kat situ..kalau nak jumpa biasanya Abang
  Mus datang rumah. Ayah aku yang suruh macam tu…rule tak boleh langgar...emm…kalau
  ke pantai mesti ada escort….heeehh….kawasan pokok kelapa tu memang pot..ramai
  orang yang melepak.. selalunya…terutamanya couple..kalau weekend tempat tu jadi
  rebutan family untuk berkelah..dan kat situ jugaklah aku selalu mandi manda sebab
  senang ada perigi..lepas mandi laut kami boleh basuh-basuh badan dengan air perigi
  yang ada berhampiran.

  Selain dari tu…rumah aku juga berhampiran dengan kubur hang tuah. Tak tahulah
  kesahihah cerita berkenaan kubur tersebut. Tapi kubur tu memang panjang…dalam
  15-20 m jaraknya…berhampiran kubur yang panjang tu ada kubur tujuh beradik.
  Kawasan tu namanya Tanjung Keling. Itu lah antara tempat menarik berhampiran rumah
  aku. Lagi satu pasal food…biasanya kat utara makan yong tau foo dengan sos..tapi kat
  melaka yong tau foo kami makan dengan sup.rasanya ummmphhhh istimewa..dan
  sedap...Kat pantai rombang bersebelahan pantai puteri..dekat aje..ada satu kedai yong
  tau foo yang sedap…lepas tu kat tengkera..ni dah jauh sikit.. ada satu kedai bihun sup
  yang sedap…nantilah sesiapa yang berpeluang datang ke kampung aku jangan lupa
  singgah tempat-tempat ni ok.Tahulah nak balik kampung kan si zira ni..semanagt pulak
  cerita pasal kampung dia….

  Emm.okey…ni nak buat sikit pengumuman…adik sera sayang…heehh jaga awak..nanti
  akak ngan kak aquil…akan kenakan awak..nakal betul…kahhhh..kahhh....orang jahat
  mesti ketawa *tiru sera*..semalam aku dapat kad raya dari ed..terima kasih
  ed…semalam buka puasa kat hotel singgahsana…pastu nampak satu kumpulan
  nasyid…terus teringat kat Idzwan..emm ingatkan Firdaus rupanya saujana..diorang
  tengah ada promosi air kismis saujana…dan diorang buat persembahan pastu aku
  terfikir kalau itu firdaus…tetiba aku nampak idzwan tapi idzwan tak kenal aku…dan
  dengan tak malunya aku menerpa kedepan dan memanggil nama idzwan…apa agaknya
  reaksi awak ye idzwan..sedangkan awak tak kenal pun itu kak zira… camner ekk…

  Kepada yang masih belum sempat melayarai laman web inspirasiteja yang koro itu anda
  bolehlah berbuat demikian dengan segera…sila pergi ke http://inspirasiteja.tripod.com.
  sekian terima kasih. Iklan tadi dibawakan khas untuk anda oleh Tenaga Nasional
  Berhad…cau cin cau…bye
 

  [edit]
 

[12/18/2000 11:32:25 AM | Teja ]
  Betapa tak laratnya aku…namun tetap aku gagahi juga untuk menulis pada pagi ini…aku
  sakit lutut..aku sakit belakang aku sakit pinggang…..mungkin sebab teruk sangat
  membuat kuih raya semalam atau penat drive balik dari kampung atau sebab aku dah
  karat…bukan sebab itu..bukan aku rasa…..sebabnya ialah aku teramat kurang kalsium
  didalam badan...dah lama aku berhenti ambil tablet kalsium tu…dah dekat 5 bulan..mulai
  hari ini aku mesti minum susu segelas sebelum tidur dan segelas selepas bangun tido.
  Dah lama aku tak kena sintom ni..belakang aku sakit sangat…lutut aku sakit
  sangat….lutut ni memang la al-maklum….sejak dulu lagi aku memang sakit
  lutut..sebabnya aku gila bersukan..main sukan tak ingat dunia…

  Kali terakhir aku pergi specialist di Alor Setar pada bulan Januari 1998. Masa tu aku
  kena buat pemeriksaan doktor untuk pentauliahan…doktor bagi satu surat jaminan.
  Awak kena berehat selama 3 bulan tanpa aktiviti lasak. Atau awak perlu jalani minor
  operation. Ligamen lutut sebelah kanan awak dah koyak. Selamba doktor tu cakap kat
  aku. Dalam hati aku…dah tahu sebenarnya. Aku dah jangka sebab bukan sekali dua aku
  jumpa doktor berkenaan lutut aku ni…Disebabkan surat doktor maka aku tak boleh
  berkawad untuk majlis pentauliahan…maka aku stop main sukan…tapi tak sampai dua
  bulan lepas tu aku aktif semula…aku main jugak…walaupun lutut aku tetap sakit.
  Sampai sekarang aku masih aktif…lutut ni kalau nak naik tangga macam orang tua lah
  aku…kalau nak turun tangga punyerlah slow..sakit sebenarnya. Dan hari ini lutut aku
  semakin sakit

  Dua hari aku bercuti dari menulis journal…raya nanti aku pun akan cuti juga dari menulis
  journal…aku akan cuti dari hari sabtu 23 Disember hingga 2 Januari 2001hampir dua
  minggu.. Sorrylah mael..akak tak dapat nak memenuhi hasrat mael…sorry untuk
  semua... dan jika aku sempat pada 31 Disember 2000 nanti aku akan jot down
  something kat sini untuk tatapan semua sebab aku kena balik ke KL..aku kena standby
  dari pukul 11.00 malam hingga 4.00 pagi untuk Y2K…dan esok subuhnya aku drive balik
  semula ke Melaka.

  2 hari aku kat kampung..aku ditemani oleh kak Aquil…aku dah kenal kak Aquil..dia pun
  dah kenal aku…tentu dia pelik tengok aku..ntah aku rasa tentu dia tak fikir yang aku
  macam ni…semua orang yang tak kenal aku..tentu tak tergambar aku macam mana…2
  hari tu banyak tempat aku bawa kak Aquil jalan-jalan. Aku harap dia rasa seronok..aku
  harap dia rasa berbaloi ikut aku balik kampung…Lepas tu dia menyaksikan aku dengan
  adik aku bertungkus lumus buat kuih raya..dan semalam dia tolong gulung kuih belanda
  yang aku bakar, Semalam sempat aku menandakan tangan kanan aku dengan cetak
  kiuh belanda yang tgh panas tu secara tak sengaja…melecur tangan aku…harap-harap
  tak tinggalkan parut.aku dah sapukan vitamin e malam tadi.

  Semalam birthday abang…17/12..abang called aku dari sana (LA)…masa tu pukul 2.00
  petang..dia pulak pukul 11 malam 16 Disember 2000…aku tengah bersiap-siap nak balik
  ke KL..aku nyanyikan abang happy birthday .haahh…dia gelak…dia kata terima
  kasih…aku nyanyi jugak..aku rindu kat dia….tapi aku tak cakap….aku tak boleh
  cakap..sebab aku sedih..aku sayang kat dia…tapi dia jauh…dan aidilfitri kali ni aku hanya
  akan dapat panggilan dari dia sahaja….

  Hari ini pulak birthday Is..pagi-pagi tadi aku pegi nyanyi happi besday untuk Is..malam
  tadi aku tak larat….aku memang tak larat…dan hari ini aku plan nak berbuka
  puasa…siapa yang nak join jomlah…sekarang ni aku pun taksure siapa yang akan buka
  puasa dgn aku tapi yang pastinya aku dan IS berdua…mungkin..atok..mungkin nett
  mungkin fuad..dan tak mungkin kak Aquil…dia sibuk membeli belah baju raya..dan aku
  pun dan meronta nak gi Jln TAR tu sebab gaji dah masuk……
 

  Salam kemaafan buat semua…

  Notes: kuih belanda = kuih sepit = love letter= kuih rokok=kuih gulung

  [edit]

[12/19/2000 1:55:02 PM | Teja ]
  Nina meletakkan gagang telefon sambil tersenyum. Puas rasanya dapat bercakap
  dangan buah hati tersayang yang kini berada jauh di negara orang. Perbualan singkat
  tadi sedikit sebanyak mengubat rindu di hati Nina pada abang. Debaran dalam hati
  masih terasa. Debaran bila Nina tahu yang abang ada kawan yang bekerja satu
  syarikat dengannya. Baru hari ini abang bercerita tentang kawannya. Namun begitu
  abang tetap merahsiakan identiti lelaki itu. “Doesn’t make any different sayang” celah
  abang bila nina mendesak untuk mengetahui siapa kawan abang itu. Siapakah eksekutif
  director yang kenal dengan Nina. Setahu nina tak ada ada mana –mana engineer yang
  ada Ir yang nina kenali. Kalau ada pun setakat kawan-kawan engineer yang satu batch
  dengannya. "Tak mungkin diorang. Semuanya masih muda dan baru jadi engineer".
  Getus nina sendirian.

  Rupa-rupanya kawan abang itulah yang selalu menyampaikan cerita Nina pada abang.
  Patutlah abang selalu dapat update tentang diri Nina. Patutlah abang tahu
  macam-macam tentang nina disini walaupun abang tak ada. Dan patutlah abang kata
  ada kawannya komplen tentang kereta nina yang sporty tetapi tak sesuai dengan nina
  yang ayu ini. Argghhh nina sedih..nina tahu part kereta memang nina sangat sensetive
  dan terasa hati. "Itu kereta nina abang..nina boleh buat apa yang nina suka" bentak
  nina didalam hati. Nina sakit hati sebab abang telah kutuk wira nina boifren kedua nina
  selepas abang. "Lan kenapa kereta awek kau tu sporty sangat aaa" abang mengulangi
  cakap kawannya. "Tak sesuailah Lan..awek kau tu pergi kerja sopan aje, pakai baju
  kurung kereta pulak macam tu" sambung abang mengulangi cakap kawannya. Nina
  mendengar dengan teliti. Kalau ikutkan hati mahu sahaja nina melepaskan rasa sakit
  hatinya itu. "Abang bukan nak kutuk kereta sayang, tapi tak bestlah bila kawan abang
  cakap macam ni" abang cuba memujuk hati nina yang telah terasa. “he don’t know me
  abang”..protes nina berdegil..”tapi sayang kereta macam tu tak sesuai dengan sayang”.
  Balas abang pula. Rasa ketidahpuasan hati nina luahkan sehabisnya dan abang
  memujuk nina. “sudahlah tu okey kita tak payah cakap pasal kereta lagi” Pujuk abang.
  Perbualan mengenai kereta terhenti disitu

  Abang memberitahu Nina abah akan dibedah pada 4 Januari 2001 nanti. Abah kini
  dirawat disalah sebuah hospital di Australia oleh adik. Nina menjadi sayu bila
  mengenangkan abah. Walaupun Nina belum berpeluang mengenali abah tetapi dari
  cerita abang abah seorang lelaki yang tabah…rajin bekerja..dan nina sangat kagum
  dengan semangat abah yang kuat, Dalam hati Nina berdoa..” ya ALLAH selamatkan lah
  abah abang.” Walaupun mereka belum menjadi sebahagian dari keluarga Nina tapi
  mama dan abah rasa begitu dekat dengan Nina. Mama sering bertanyakan nina pada
  abang. Mama juga seorang ibu yang tabah tetapi garang. Terngiang lagi ditelinga Nina
  bila abang buat lawak mengenai mama. “ mama tu garang macam singa” getus
  abang…Nina tertawa. “Kalau mama ibu singa..abang anak singa lah” balas nina
  pula..mereka berdua ketawa…

  Nina terus berdoa..mudah-mudahan abah cepat sembuh. Bila segalanya sudah selesai
  nanti mereka sekeluarga akan pulang ke Malaysia dan kembali semula ke JB.
  Termasuklah juga adik yang merawat abah. Abah, mama dan adik abang akan pulang
  ke Malaysia. “Nanti bila mama dengan abah balik JB, abang angkut nina sekali tau”
  seloroh abang. Nina tersipu malu. “La buat apa pulak nak angkut orang ke JB” kura-kura
  dalam perahu…nina berpura-pura tak faham. Dalam hati ALLAH sahaja yang tahu

  Tahun ini abang tidak beraya di malaysia. “ Nanti insyaALLAH malam raya abang call
  nina ye sayang”. Pesan abang. Sudah dua tahun berturut-turut abang tidak beraya di
  Malaysia. Kalau beraya dikampung abang akan balik ke Muar.Balik ke rumah nenek
  abang., mak mama. Dekat sahaja dengan rumah nina. Mungkin tak ada rezeki tahun ini
  untuk beraya dengan abang. Tapi mana tahu hati abang berubah. Abang anytime boleh
  ambil flight dan balik Malaysia. Nina menyedapkan hatinya sendiri. Dalam hati dia berdoa
  semoga abang mempunyai rancangan untuk beraya dengannya walaupun sehari. Tahun
  ini abang masih beraya di Australia bersama abah, mama dan adik. “Abang suka raya
  kat malaysia, boleh pakai baju melayu” getus abang . “Tak apalah abang sama aje kat
  sana nanti abang boleh raya ngan mama dengan abah dengan adik” Balas nina pula
  menyedapkan hati abang. Sesungguhnya abang tak tahu jauh disudut hati nina berdoa
  sangat agar abang berniat untuk beraya dikampung.

  Tersentak nina dari lamunanya apabila handsetnya berbunyi. Zamani kawan nina
  telefon berkenaan dengan duit raya yang nina ingin tukar. Selepas berborak seketika
  nina mengatur langkah ke bilik air untuk mengambil wuduk dan menunaikan solat zohor.
  Alangkah seronoknya bila mengenangkan orang yang tersayang.Dan yang pastinya
  sehingga saat ini nina rindu kat abang...

  nina nazira
 
 

  [edit]

[12/20/2000 12:12:44 PM | Teja ]
  Aku hanya boleh menulis pendek aje hari ni..sebabnya aku busy..baru abis meeting kat
  kepong…lepas tu aku amik halfday..kejap lagi aku nak pegi shopping baju raya…arrghhh
  tapi tak boleh..kalau aku tulis pendek nanti korang baca sekejap..maka sekejap
  jugaklah korang kat site aku...emmm blogger ada probelm..tapi aku terus jugak
  menulis.....

  semangat dah ni semangat nak pergi jalan TAR..tak tahu berapa yang aku akan
  habis..oleh itu selamat bershopping pada aku...harap masa bershopping nanti aku akan
  perasan yang duit aku keluar macam air..... oleh itu selamat berhari raya untuk semua
  maaf zahir batin..ooo sebelum itu hari ini bos aku terpekik terlolong marah kan satu
  mamat..alamak suara dia mebelah opis ni macam halilintar...eeeii ngeri
  aku....mudah-mudahan boss aku tak akan marah aku macam tu....dari jauh dah dengar
  suara dia...aaarrggghhh..ni sebenornya nak mintak halfday pun kecut...ni...

  [edit]

[12/21/2000 10:15:24 AM | Teja ]
  Demam raya makin terasa. Ntah apasal ntah hati aku memang tak sabar nak balik
  kampung nak berhari raya. Datang opis pun setakat datang untuk swipe lepas tu
  kepala dah fikir pasal raya. Semalam aku half day aku pergi shopping aku beli dua helai
  sutera..satu sutera klcc satu sutera apa ntah..cantik lawa dan aku puas hati.. untuk
  baju raya aku sebenarnya. Aku beli tudung aku beli macam-macam dan aku belikan Is
  kain sebagai hadiah birthday. Abis duit aku semalam…tak apa bukan selalu aku berjoli
  sakan..Dulu-dulu aku percaya kalau kita bagi hadiah bentuk kain kat orang-orang
  terdekat maka persahabatan kita tu tak kekal tu sebab kalau dulu masa bercinta
  dengan abang mus aku takut nak belikan dia baju sebab takut tak kekal…..hah
  sekarang tengok tak belikan kain pun tetap tak jadi jugak…Itulah yang orang kata kalau
  bukan jodoh…aku beli kain semalam dengan harapan boleh buat baju raya yang akan
  datang ni. Sempat atau tak itu tak jadi hal nanti pandai-pandai lah aku pujuk mak suruh
  jahitkan baju tu lagipun boleh guna baju tu untuk gi weding yuz dengan shila januari
  nanti. Yuz dan shila nak kawin…alhamdulillah semoga diorang kelal dan bahagia
  sehingga anak cucu

  Hati meronta nak telefon abang..miss him..betapa rindunya dengan budak seorang itu.
  Apa lah khabar agaknya. Lagi-lagi dah nak balik kampung ni..ingatan tu memang lah lagi
  kuat dan lagilah terasa sedihnya. Aku pun teringat kat anas..dekat ed dekat cik daun
  dan dekat semua kawan-kawan yang terpaksa berhari raya di perantauan. 

  Blogger masih down lagi…ramai yang kata tak dapat baca journal aku. Aku pun tak
  boleh baca journal kak max, journal ed, journal udika…sebab blogger punya
  pasal…..harap-harap dua tiga hari ni blogger akan kembali seperti sediakala. tapi tak
  apa aku terus menulis..kepala aku dah teringat deburan ombak kat pantai dah
  terbayang bayang kampung aku yang indah itu. Balik nanti bolehlah aku buat
  persiapan-persiapan terakhir yang lain. Emm tak apalah biar aku berhabis sedikit untuk
  raya tahun ni. Anyway raya tahun lepas pun aku berhabis jugak..aku rasa awal tahun
  hari tu..raya tahun ni 2 kali kan…aku habis dalam seribu untuk duit raya dan
  perbelanjaan raya…emm masa tu memang tengah mewah sebab masa tu aku belum
  ada kereta….emm tapi alhmdulillah kebetulan pulak dapat bonus untuk raya kali
  ini…syukur kalau tidak tentu tak tahu mana aku nak amik duit untuk spend raya kali ni.

  Arrggghhhh tak sabar rasanya nak balik raya…dan kejap lagi aku akan ke jalan TAR lagi
  menemankan linda untuk beli tudung…..selamat hari raya jangan main bunga api…

  [edit]

[12/22/2000 10:08:12 AM | Teja ]
  Apasal aku hari ni siap boleh cool lagi ni pada hal kereta kesayangan aku telah tercemar
  malam tadi .Malam tadi dalam pukul 10.30 kereta sport aku kena hentak dari belakang
  masa tenagh berhenti kat trafik light seri sentosa. Bunyinya memang kuat…aku
  memanglah gabra dan gementar dah masa tu. Amoi bawak merce yang
  langgar…bumper aku...bila aku keluar check tak ada apa-apa pun tak ada kemek dan
  tak ada sikit tanda pada bumper tu..aku lega alhamdulillah…tapi malam tadi lepas aku
  balik jumpa lela..aku jumpa lela sebab nak ambil sampul duit yang aku mintak….aku
  check sekali lagi…baru aku perasan rupanya bumper belah tepi kiri dah
  gebeh…arrgghhhh tensennya makcik..macam mana malam masa check ngan amoi tu aku
  tak nampak….tapi tak apa mungkin nasib aku baik…aku fikir positive la ni tu sebab tu lah
  till pagi ni aku boleh cool senyum dan rileks cam tak ada apa dan zul siap tegur aku
  nampak ceria dengan tudung pink aku ni.

  Pertama aku fikir kalau amoi ni tak langgar kereta aku tadi mungkin kat depan tu aku
  akan terlibat dengan kemalangan yang lebih teruk..mana tahu itulah antara hikmah
  yang aku terfikir…sebabnya bila dia langgar kereta aku dia telah melambatkan masa
  pergerakan kereta aku….sempat aku sound minah tu..dia ikut kereta aku terlalu
  dekat…tapi aku tak le marah..sekadar melepaskan rasa tak puas hati…anyway
  alhamdulillah..thanks amoi…kedua sebab amoi tu pun duduk kat kondo yang sama
  dengan aku..so anytime aku boleh cari dia untuk bayar ganti rugi. Ketiga mungkin sebab
  duit bonus haritu ada bahagian yang aku tak patut dapat dan aku harus salurkan
  dengan cara membaiki kereta aku. Itu ajerlah kemungkinan yang bermain kat kepala
  aku…tapi alhamdulillah sebab aku selamat dan kereta sport aku cuma cedera sedikit
  sahaja…amin..amin…

  Arrghhh bila dah tulis ni lega lah jugak…at least dah ada orang dengar rintihan hati
  aku…bak kata zuraimi berat mata yang memandang berat lagi le aku yang nak
  memikul….sebab bumper tu kalau klipnya dah patah memang tak boleh guna langsung
  kena tukar satu set yang baru which can cost me about RM300 aku rasa...emm dah lah
  hari ni orang nak balik kampung…kena hentak malam tadi terus hilang mood aku nak
  balik raya…jumpa lela pun aku masih dalam keadaan tak normal….lela siap cool kan
  aku..dia pun pernah accident dia kata dia tahu macam mana gemuruhnya dia rasa….hai
  lah badan tak apalah…aku syukur jugak at least selamA aku berkecimpung dalam
  bidang pemanduan ni selalunya orang lain yang membuat kesilapan dan aku yang
  menjadi mangsa. Masuk kali ni sudah 3 kali kereta aku dilanggar orang…..

  Okeylah aku kena pergi sekarang sebab aku dah janji dengan kawan aku yang kat
  proton tu untuk betulkan bumper aku…Harapnya dia boleh lah buat..okey…bye

 Jumaat 22 Disember 2000 

 Aku balik kampung…seronoklah…sebab aura raya memang dah terasa sangat..lalu jalan lama…aku ngan adik aku si Lin…jalan tak berapa sesak….hujan renyai-renyai sepanjang  perjalanan tu…sampai kat PD dalam pukul 5.00 aku amik adik aku Ana kat politeknik dan meneruskan perjalanan…sampai masjid tanah hujan lebat..singgah pasar ramadhan aku beli roti john…balik tu aku terpaksa meredah banjir…lepas aje meredah banjir tetiba tak..tak..tak tak ada bunyi muncul dari bahagian enjin kereta aku..aku gabra sikit…berhenti tepi jalan aku buka bonet dan check…tak ada..perlahan aku teruskan perjalanan dan berhenti di petrol pump….aku check sekali lagi..still tak nampak apa yang menyebabkan bunyi tersebut..aku pun reverse kereta beberapa kali…tup bunyi tersebut hilang…sepanjang perjalanan dalam 20 km tu aku bawa slow aje…sebab aku tak tahu apakah punca yang menyebabkan bunyi tersebut. Sampai rumah  sedang elok sahaja untuk berbuka 

Sabtu 23 Disember 2000 

Aku pergi pusat servis EON di Malim…kat sana aku melangut dari pukul 10.00 pagi sampai 2.30 petang….sebab banyak betul kereta yang nak kena servis dan kereta aku diservis dengan begitu  lama….setelah ditilik barulah tahu rupanya berlaku kerosakan yang sungguh merbahayakan kesihatan si wira aku…getah kat bearing roda telah pecah dan telah melimpahkan minyak gris  dengan meruahnya….sungguh bahaya…kalau aku tak pergi check hari tu dan beraya dengan si  wira tak tahulah apakah nasib yang akan menimpa….maka berterbanganalah wang saku aku
sebanyak RM200 pada hari itu….tapi alhamdulillah si wira telah menjalankan tugasnya dengan  begitu baik sehingga hari ini… 

Ahad 24 Disember 2000            
Baju raya aku tak siap….macam nak menangis rasanya…hanya siap sepasang sahaja….emm  pakailah hanya sepasang aje baju mahsuri yang berwarna cokelat…..ada orang suka baju tu..lantas membeli sepasang untuk dirinya….hari ahad..sebelum subuh tu hujan turundengan  begitu lebat..sedang aku lena tido tiba-tiba dua buah petir tunggal telah mendemtum
 dengan ganasnya sehingga menyebabkan.terasa gegaran di rumah dan jantungku..aku takut  sungguh…bergegar rumah batu aku…lepas tu aku sambung tido….dan esoknya aku buat   cookies…kegemaran dak amat…adik sepupu aku….haahhh tak ada kaitan cookies dan petir…

Isnin 25 Disember 2000 
We wish you a merry krismas….and a happy new year…krismas di sambut mandom kerana  aura hari raya yang semakin hari semakin hangat…malam tu kami beramai-ramai berbuka puasa di rumah makwe…rileks sat..menanti pengumuman raya….semua takut kalau raya hari  selasa..maka bertempiaranlah masing-masing lari tak cukup tanah sebab lauk belum  dimasak…pok long dan abang zul dah sampai ke kampung….hujan renyai-renyai..raya 
 diumumkan jatuh pada hari rabu…horeeeyyyyy riuh rendah rumah makwe..macam nak runtuh,,…semua orang bersorak gembira….malam tu nak kacau dodol kat rumah aku….tapi  hujan masih renyai..aku plak sibuk mengayam ketupat…..banyak le pulak tu….ketupat pasar  dan ketupat bawang…selepas maghrib…hujan mula berhenti…kami mula menyediakan  persiapan untuk membuat dodol….dan aku pun mulalah mengayuh centong pada pukul 9.00 
malam….dodol siap pada pukul 1.00 pagi setelah aku, dak mir, ayah, pektam dan dak nuar  berkayuh di kuali…..yang lain tukang tengok dan tukang makan dodol cair…yummm..yummmm….sedap.. 

  Selasa 26 Disember 2000 

Persiapan terakhir hari raya..pagi tu aku dah sibuk memasak…berjuang di dapur..rendang daging…kuah ayam dan rendang perut…ketupat dah direbus…tengahari dan rileks…..touch
 up mana-mana yang patut…sebagai persiapan terakhir menyambut syawal… 

   27 Disember 2000 

Dam dam dum..bunyi mercun..selamat hari raya….cam tahun tahun lepas..lepas gi  salama-salam…aku dok tunggu rumah..mak ngan ayah ngan dak lin..ngan dak mir pergi  sembahyang raya…dan macam biasa aku tak cukup tangan di hari raya pertama…..sampaile malam pun ramai orang datang…. 

28 Disember 2001 
Raya kedua.. Masih ramai sedara mara yang berkunjug… 

Raya ketiga hingga seterusnya…..turn kami pulak pergi beraya..beraya sakan sampai tak ingat dunia…keluar pagi balik malam…hahhhh raya habis habisan…. 

 Memori hari raya yang best dan tak best…. 
 Abang tak telepon sejak last time kami bercakap iaitu pada hari Khamis 21 Disember 2000 sehingga hari ini. Ini menyebabkan jari jemari aku koma selama 800 jam kerana mendail hp number dia setiap hari. Dari pagi tengahari petang dan malam….dan aku rasa macam nak  meronta-ronta guling-guiling nangis…tapi aku masih punye pertimbangan…apakan daya aku tak punyer kuasa untuk terbang ke sana..betapa bersabarnya aku dengan ujian ALLAH ini…apalah  khabar dia agaknya….semoga abang dan keluarga sejahtera…tiada ucapan hari raya dari
 yang  tersayang… 

 Abang Mus - ex boifren datang beraya malam raya kedua….maintain handsome dan smart
 dan kemas…dan maintain diri dia yang aku kenal….eeeiiii sukanya kat dia tu…tapi apakan daya  bekas kekasihku kini tunangan orang…..jahat lah aku ni….heeehh..emm jodoh pertemuan ditangan tuhan… 

Amat..the most handsome boy…heeehhh adik angakt yang telah terlost kontek selamat 2-3 tahun pada hal dok kat kampung sebelah ajer.. kembali menjelma dihalaman rumahku..dengan  wiranya dengan dia yang handsome….hahhh…dah selamat pun dia grad dari UKM..akulah yang paling banyak mendorong dia masa study..tahu-tahu dah grade menghilangkan diri….heeeehhhh…sekarang dah tak leh nak lari…. 

Itu ajelah antara orang yang spesel sikit datang…yang lain itu semuanya sepupu sepapat…dan  sedara mara…. 
Semalam aku bertolak dari kampung pukul 3.30 petang..penuh kereta aku…emm adik aku dengan cousin aku…..sempat jugak menyinggah kat rumah pakcik kat Kajang…lepas tu terus ke cheras…rumah pak ngah..makan nasi…jumpa angah..nengok baby yang baru lahir…anak  sedara akulah…Muhammad Qarri Isfahan bin Muhammad Qayyumm…anak orang iran…comel  betul….tambah anak sedara tambah lagi duit raya…..lepas tu gi rumah pak long kat lembah keramat…..kat situ aku drop kat dak mir dengan dak apis..sepupu aku..lama jugak kat rumah 
 pak long….emm last-last aku hantar adik aku kat sri angkasa..aku sampai rumah dalam pukul 12.00 malam…..ina tak tido lagi…discuss dengan ina pasal nak buat open house….aku takleh tido..banyak benda bermain kat kepala…sangat banyak..lepas tu aku pun dail nombor budak debap tu…ada sorang budak yang telah menghilangkan kerunsingan hati aku….menonyeh dengan dia sekejap….then aku dok sengsorang kat tengah umah… berfikir..banyak  benda...antaranya abang le…apa dah jadi agaknya dia kan…risau sebenarnya tapi aku doa
 aje semoga abang selamat..abang tak ingat kat zira ke… 
Itu sahaja…jaga diri hiasi peribadi..selamat menyambut aidilfitri…maaf zahir dan batin… 

                        posted by Teja at 12:48 PM Komen anda!